Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Bojownik i bocja -ospa i coś jescze
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik i bocja -ospa i coś jescze  (Przeczytany 11546 razy)
Rybospec
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 23, 2009, 22:19:31 »

[Zmieniony poprzedni post to i ten mój już nieaktualny]
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 22:41:12 wysłane przez Rybospec » Zapisane

Doświadczony akwarysta dzielący się wiedzą.
Tomasz123456
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Grudzień 29, 2009, 17:39:32 »

Witam ponownie .
A więc walkę z ospąchyba wygrałem,kropki z gupików i mieczyków znikły ,ale pozostał problem jeszcze którego nie jestem sam w stanie zidentyfikowac.
Jak pisałem wcześniej rybki (tylko gupiki i mieczyki) maja jakieś białe nitki ma ciele najbardziej widoczne są u pani mieczyk, te nitki są długości około 1 cm ,białe ,i jest ich od 2 do 5 na ciele .
Zrobiłem krótki filmik (coś z ostrosścią nie tak w moim aparacie)

Jak pożyczę inny aparat zrobię zdjęcia i wrzucę.
Ryby są ruchliwe,zachowują się znacznie lepiej niż przed leczeniem na ospę,przedtem były lekko ospałe.
Do końca leczenia pozostało 2 dni ,lek to - Protozin firmy Waterlife.
Jeśli ktoś rozpozna jaka to choroba te nitki to prosze o poradę jak to wyleczyć.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2009, 17:44:54 wysłane przez Tomasz123456 » Zapisane

Przepraszam za Polskie znaki -niektórych na razie brak
Tomasz123456
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Styczeń 03, 2010, 13:00:05 »

Nie wiem czy ma to sens ciągnąć ten temat dalej,czy nie założyć nowego ?  Huh Huh
A mianowicie zwalczyłem ospę (tak mi sie wydaje -rybki są ruchliwsze i jedzą normalnie)
Ospę zwalczyłem środkiem Protozin firmy Waterlife + temperatura 30 C (żadna reklama po prostu ułatwienie dla ludzi żyjacych w UK)
Problem pozostał z białymi nitkami na ciele 2 ryb do dzisiaj było 3 (gupiki),jedna padła dzisiaj rano.
Więc przeprowadziłem małe badanie i porobiłem zdjęcia.
Postaram sie opisać te nitki:
-są długości od 1 do 2 cm
-są bardzo mocno przyczepione do ciala ryby dokładniej koło płetw
-wyglądają jak worki (kokony) z czymś w środku - to coś to jedno było bardzo twarde koloru czarnego(nie wiem czy to jakiś pasożyt ponieważ uległo zniszczeniu przy próbie wyciągnięcia.
-pozostałe to już miękka też czarna substancja wyglądające jak jakieś wnęczności.
Płetwę tylną to ja uszkodziłem ,przy próbie oderwania worka(kokonu?)

Przypomnę parametry akwarium i obsadę :
Pojemność-200L (akwarium napowietrzane -podmiana wody regularnie 25 litrów co 4 dni )
Filter- Fluval 205
Grzałka-200w  (temperatura 27 stopni)
Światło 2*30w (przez 12 h)
Parametry to test 6 in 1 Tetra
No3- 10
No2-1
GH-8
KH-10
PH-8
Cl-0

Obsada:
3-Kiryski
4-Bojca Wspaniała
2-Glonojady
5-Neonków
2-Głupików

« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 13:03:58 wysłane przez Tomasz123456 » Zapisane

Elza
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 03, 2010, 13:38:44 »

musisz zrobić testy a mają jakieś kropki?
Tomasz123456
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Styczeń 03, 2010, 14:14:37 »

Kropki były ale po preparacie (6 dni podawania ) znikły,były one śred 1 mm nie dużo po 3-6 na rybce.
Jakie testy (jeśli wody były zrobione i podane wyżej)

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #20 : Styczeń 03, 2010, 17:20:37 »

Poszukaj w UK jakiegoś dobrego preparatu na pasożyty i zastosuj leczenie, nie zidentyfikuje tego bo nie pamiętam jak się to po łacinie nazywało ale grzbie w necie i nie znajduje... Powinno pomóc... polecam też odwiedzić forum PKMD, tam walka z pasożytami trwa ciągle i akurat w tej dziedzinie mają tam dużo do powiedzenia... to nie jest reklama a chęć pomocy;) Jak coś to skasujcie tego posta, byle by tylko sam zainteresowany zdążył przeczytać;)

Tomasz123456
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Styczeń 03, 2010, 19:49:08 »

Dzieki serdeczne.
Przeczytac zdazylem i bede szukal.
No i chyba znalazlem z tego wynika ze to : LERNEOZA
Z preparatem nie powinno byc problemu mam niedaleko domu dobrze zaopatrzone sklepy.
Podam link do zdjec i opisu choroby(szukac na samym dole strony) :
http://oczkowodne.net/strony/chorobyryb.php

Przepraszam za polskie znaki ale pisze z pracy Embarrassed (poprawie bledy jutro z domu)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 20:12:59 wysłane przez Tomasz123456 » Zapisane

lukcio
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Styczeń 03, 2010, 21:52:25 »

Hej

Co do lekarstw to tu masz cale serie produktow dostepnych w prawie wszystkich sklepach:

http://www.fishandfins.co.uk/waterlife-aquarium-treatments.htm
http://www.fishandfins.co.uk/additives.htm

oraz masz tu kilka linkow i opis sklepow w UK...

http://www.akwarium.net.pl/forum/polonia-akwarystyczna/angielscy-akwarysci/

narqa
Tomasz123456
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Styczeń 04, 2010, 01:08:36 »

Serdeczne dzieki ,lece rano do sklepu.
Mam nadzieje ze ocale rybki.
Meczy mnie tylko skad to swinstwo sie przyplatalo,w ostatnim okresie to tylko dodalem pokarmu zywego,jakies 2,5 tyg temu(czyzby od niego)
Dawalem go zgodnie z poleceniami goscia ze sklepu:odlalem wode z tego pokarmu przelalem go woda z akwarium i dodawalem nastepna porcje jak tylko ryby zjadly poprzednia.
A co do tej choroby to wyczytalem ze w 90% wystepuje ona w oczkach wodnych.
Wracajac do lekarstwa na to swinstwo to uzywalem juz leku firmy waterlife na ospe -podzialalo(zobaczymy teraz)

Tomasz123456
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Styczeń 06, 2010, 18:02:17 »

Witam jak na razie padły 3 rybki tzn: jedna na pewno (sam wyłowiłem) a 2 neonki znikły bez śladu przekopalem dzisiaj całe akwarium i ich nie znalazłem  Huh Huh

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: