Witam.
sorry za wyglad aqua cyfróke mialem na chwile.. hmm wstyd jak nie wiem :/
Ech, wiec mam takie pytania:
staralem sie zrobic akwarium dla pielegniczek, mam do dyspozycji tylko 60 L. Zaczolem od roslinnosci i korzeni. skutki tego widac na zdjeciach. Hmm.. nie pamietam nazw roslin ale dwie z nich sa tymczasowo Staralem sie umieszczac rosliny z biotopu SA.. efekt taki sobie. Co radzicie zmienic zeby wygladalo ok ?
wlasciwosci wody :
pH - ok.8,5
TwO - ok.12
TwW - ok.4
Dla pielegniczek to chyba troche za duzo :/ Chce to troche zbic wiec czym to zrobic ? Nie mam kasy na kosztowny filtr, wiec planuje umiescic torf w filtrze lub jakies preparaty. Mily pan w sklepie powiedzial ze pH spadnie do 6,5 i nie mniej, to prawda ? Czy lepiej zmniejszyc pH za pomoca srodka cos pH minus ? Twardosc wody planuje zmniejszyc woda destylowana.
Kolejna sprawa. Torf dalby ladne zabarwienie ale czy nie zaszkodzi to moim roslinkom ? Czy wogule warto zrobic zabieg z torfem w moim akwarium ? Woda koloru jasno brazowego byloby chyba bardziej naturalna niz taka kranowka.. Ryby bylyby zadowolone ze skladu takiej wody.. chyba No i nie wiem jaka moc ma moje oswietlenie :/
i ostatnie pytanie. Czym to obsadzic ? Od tyg buduje akwarium ale z rybami sie nie spiesze. Jesli juz wprowadzilbym brazowe zabarwienie wody to jakie ryby z rodziny pielegniczek ? Jakie by najlepiej sie czuly w tak urzadzonym akwarium ?
Daze do tego aby pielegniczki mialy jak najlepiej i aby mogl je obserwowac - tzn. jak sie rozmnazaja itp.
pozdrawiam Tomek