Witam, no cóż, tu jest dramat, bo prawda jest taka że zawsze będzie za ciasno! Człowiek chodzi po sklepach, ciągle widzi coś nowego a to modesta z żółtymi płetwami, a to z czerwonymi, ta szara ta zielonkawa a wszystko chciałoby się mieć. Ja kiedyś bardzo naiwny kupiłem pięć dosyć wyrośniętych bocji kubotai i myślałem że na tym się skończy, dzisiaj mam cztery akwa i końca nie widać, a wszystko przez bocje, powiem wprost ,te zbiorniki są lekko przerybione ale wkładam dużo pracy aby woda była zawsze świera i czysta, w kuchni zawsze mam ok.20 5litrowych baniaków z wodą.
Bocje wsp. w akwariach rosną zwyleok.15cm, modesty trochę większe nawet do 20cm, siatki dobrze karmione też potrafią urosnąć.
120cm to wydaje się optymalna wielkość (z tej dolnej granicy) jeśli chodzi o akwa dla bocji, warto zadbać o odpowiedni wystrój, kamienie, korzenie, różnego rodzaju jamy, dziury one to uwielbiają.
Z praktyki wiem że jeśli ktoś połknął bakcyla bocjowego to raczej napewno na jednym akwa nie skończy, gwarantuję że jak zobaczysz coś ciekawego napewno kupisz, to tak działa. Ja ciągle sobie mówię - koniec! a potem idę do sklepu i .....niestety, i tak powstają kolejne zbiorniki. A u mnie w Gdańsku jest gdzie pochodzić i wydać kasę. Niedawno kupiłem cudowną czerwonopłetwą modestę 12cm! Jest tak piękna że nie mogłem sie powstrzymać.
Cóż można by pisać i pisać ale myslę że rozumiesz o co mi chodzi.
A'propos serwis:
www.bocje.com to prawdziwa rewelacja, kopalnia wiedzy, wiele godzin tam spędzam.Pozdrawiam