Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [Samiec proporczykowca nigeryjskiego] jest siny.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [Samiec proporczykowca nigeryjskiego] jest siny.  (Przeczytany 1344 razy)
Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« : Listopad 29, 2009, 19:53:33 »

Wklejam info z innego forum, myślę, że jest zupełne:
1. Ile litrów ma akwarium? 100
2. Od kiedy funkcjonuje zbiornik? Ok. 3-4 miesiące
3. Czy zbiornik ma pokrywę? Nie, nie ma
4. Czy masz grzałkę/jaką?Mam, 150W
5. Jaka jest temperatura?22oC
6. Jaką masz obsadę zbiornika? (czy z bojownikiem są inne rybki/jakie?)2x Proporczykowiec nigeryjski (1+1), horda ślimaków.
7. Jaki masz filtr?Aqua-szut 600l/h
8. Jakie jest podłoże, rośliny inne dekoracje?Żwirek rzeczny, Rośliny:
-Strzałka wodna
-Blyksa Auberta
-Nurzaniec
-Microsorium uskrzydlone
-Lotos tygrysi
-heterantera paskowana
-Rotala okrągłolistna
- Czerwona odmiana rotali
-Rogatek sztywny
-Rzęsa wodna
- Pistia
- Wgłębka
9. Jakie są parametry wody?
Ph- 7,5
KH-9
GH- 14
CO2- 9mg/l
NO2- 0mg/l
PO4- 0,4mg/l (znaczny spadek z ok 1,5 mg/l)
NH3- 0mg/l
10. Jak wyglądają podmiany? (ile litrów podmieniasz, jak często robisz podmiany, kiedy była ostatnia podmiana?)- eszcze nigdynie podmieniałem wody, jest to awarium low-tech.
11. Dokładny opis objawów. Samiec proporczykowca stał się siny.
12. Jakich zmian dokonałeś ostatnio w akwarium? Kiedy? Opisz je dokładnie (nowe rybki, nowe roślinki, nowy nawóz, restart zbiornika, przeniesienie części obsady, itp.) Dzisiaj włożyłem węgiel aktywny (brązowa wda od garbników)
13. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano? Jeszcze nie była leczona
14. Jakie preparaty i jak często dodajesz do wody/w podłoże/na wkłady filtra? (nawozy, uzdatniacze, itp.)Węgiel aktywny, od dzisiaj, nic poza tym.
15. Czym, jak często i w jakich ilościach karmisz rybkę? Karmię wodzieniem, dokupiłem serce wołowe. Kilka razy dziennie po kilka larw.
16. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja? Ryba jest u mnie od ok. tygodnia, aklimatyzajcja przeprowadzona.
17. Czy masz zdjęcie chorej rybki? Jeśli tak, to wklej je. nie mam ;_;
18. Czy coś niepokojącego działo się ostatnio w Twoich zbiornikach? (choroby, padnięcie ryb, pleśń, mętnienie wody, awaria sprzętu, uszczelnianie akwarium silikonem, inne problemy) Ostatnio pojawiły się dziwne zielone jajeczka w galarecie na korzeniach pistii, nie mam pojęcia co to. Jaja ślimaków? Na stułbie to nie wygląda. Dzisiaj zmieniłem wkład w filtrze.

Nigdy nie spotkałem się z sinieniem ryb. Może to być spowodowane długim czasem ośwetlania akwarium?

Scio me nihil scire.  <3
Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #1 : Listopad 30, 2009, 16:18:55 »

Ryba zdechła, samica jest w dobrej kondycji. Czy to wskazuje na chorobę samca? Może warunki w zbiorniku są nieodpowiednie?

Scio me nihil scire.  <3
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: