Sepp
Zainteresowany

Born to own
|
 |
« : Listopad 29, 2009, 19:53:33 » |
|
Wklejam info z innego forum, myślę, że jest zupełne: 1. Ile litrów ma akwarium? 100 2. Od kiedy funkcjonuje zbiornik? Ok. 3-4 miesiące 3. Czy zbiornik ma pokrywę? Nie, nie ma 4. Czy masz grzałkę/jaką?Mam, 150W 5. Jaka jest temperatura?22oC 6. Jaką masz obsadę zbiornika? (czy z bojownikiem są inne rybki/jakie?)2x Proporczykowiec nigeryjski (1+1), horda ślimaków. 7. Jaki masz filtr?Aqua-szut 600l/h 8. Jakie jest podłoże, rośliny inne dekoracje?Żwirek rzeczny, Rośliny: -Strzałka wodna -Blyksa Auberta -Nurzaniec -Microsorium uskrzydlone -Lotos tygrysi -heterantera paskowana -Rotala okrągłolistna - Czerwona odmiana rotali -Rogatek sztywny -Rzęsa wodna - Pistia - Wgłębka 9. Jakie są parametry wody? Ph- 7,5 KH-9 GH- 14 CO2- 9mg/l NO2- 0mg/l PO4- 0,4mg/l (znaczny spadek z ok 1,5 mg/l) NH3- 0mg/l 10. Jak wyglądają podmiany? (ile litrów podmieniasz, jak często robisz podmiany, kiedy była ostatnia podmiana?)- eszcze nigdynie podmieniałem wody, jest to awarium low-tech. 11. Dokładny opis objawów. Samiec proporczykowca stał się siny. 12. Jakich zmian dokonałeś ostatnio w akwarium? Kiedy? Opisz je dokładnie (nowe rybki, nowe roślinki, nowy nawóz, restart zbiornika, przeniesienie części obsady, itp.) Dzisiaj włożyłem węgiel aktywny (brązowa wda od garbników) 13. Czy rybka/rybki były wcześniej leczone? Kiedy, na co i jakich lekarstw używano? Jeszcze nie była leczona 14. Jakie preparaty i jak często dodajesz do wody/w podłoże/na wkłady filtra? (nawozy, uzdatniacze, itp.)Węgiel aktywny, od dzisiaj, nic poza tym. 15. Czym, jak często i w jakich ilościach karmisz rybkę? Karmię wodzieniem, dokupiłem serce wołowe. Kilka razy dziennie po kilka larw. 16. Od jak dawna masz rybkę? Jak wyglądała aklimatyzacja? Ryba jest u mnie od ok. tygodnia, aklimatyzajcja przeprowadzona. 17. Czy masz zdjęcie chorej rybki? Jeśli tak, to wklej je. nie mam ;_; 18. Czy coś niepokojącego działo się ostatnio w Twoich zbiornikach? (choroby, padnięcie ryb, pleśń, mętnienie wody, awaria sprzętu, uszczelnianie akwarium silikonem, inne problemy) Ostatnio pojawiły się dziwne zielone jajeczka w galarecie na korzeniach pistii, nie mam pojęcia co to. Jaja ślimaków? Na stułbie to nie wygląda. Dzisiaj zmieniłem wkład w filtrze.
Nigdy nie spotkałem się z sinieniem ryb. Może to być spowodowane długim czasem ośwetlania akwarium?
|