Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co wy z tymi krewetkami???  (Przeczytany 2905 razy)
konrados
Zainteresowany
**

« : Listopad 18, 2009, 10:00:59 »

Hej,

Siedzę sobie w pracy ale zadań nie ma, więc się trochę nudzę i pomyślałem, że tu zajrzę Smiley

Mocno ogólnie przeglądam wasze forum, i w co 5 wątku widzę zainteresowanie krewetkami. Nigdy tego nie hodowałem, ale zainteresowanie tymi zwierzątkami mnie nieco zdziwiło. Małe to, brzydkie, krótko żyje...

No nie kumam, czy te krewetki aż tak wam się podobają? Czy może mają jakiś zbawienny wpływ na akwarium? Naprawdę tak dobrze czyszczą dno? Zbierają resztki etc?

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2009, 10:03:50 »

Brzydkie czy ładne to juz kwestia gustu. Moze i zyja krotko, ale sie szybko rozmnazaja. Są fajne bo: sa małe i wystarcza im 20l, sa kolorowe oraz faktycznie zywia sie miekkimi glonami i resztkami z tego co rybki nie zdaza złapać.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 18, 2009, 10:10:50 »

W temacie czyszczenia akwarium: są lepsze od "glonojadów"?
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2009, 10:12:33 wysłane przez konrados » Zapisane

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 18, 2009, 10:16:31 »

To zalezy o co ci chodzi. Zbrojnik nie wszedzie sie nadaje i nie wszedzie sie wcisnie. Na glony najlepsze sa akurat neritiny.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2009, 11:16:04 »

Neritina nie wyczyści mchu z nitek a krewetki tak. Krewetki amano nawet za krasnorosty się zabierają a red cherry wyczyszczą początki sinic i nitki w ciężko dostępnych miejscach takich jak mech, trawnik czy drobnolistne rośliny. Posiadanie np mchu w akwarium wyklucza posiadanie kosiarek, która poza glonami wetnie też i mchy. Wtedy świetnie sprawdzają się krewetki karłowate różnych maści. Krewetki poza tym, ze są dość ładne (np Harlequinshrimp, Yellow ring, Caridinal czy inne z Sulawesi, Crystal red, Tiger, Red nose) są również pożyteczne, stąd rosnące zainteresowanie tymi skorupiakami.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 18, 2009, 11:52:50 »

No dobra, a gdzie wy je kupujecie? Bo ja mieszkam w Bydgoszczy, mieście nie za dużym, ale też i nie za małym, a mimo to krewetek jakoś tak nie widzę w zoologikach. Czyżby allegro?

ps Jak one by się trzymały np. z pyszczakami żółtymi?

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2009, 12:37:14 »

allegro, nawet poniżej 1 zł/szt Wink
pyszczaki mogą je wszamać

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 18, 2009, 12:52:45 »

pyszczaki mogą je wszamać

Ehhh, no to odpada.

klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Listopad 18, 2009, 21:28:56 »

Mam od niedawna  Red Cherry  -  i tak  z ciekawosci    ile żyja takie krewetki ?   To sa lata  czy miesiace ?

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 18, 2009, 22:17:58 »

Dla mnie obiło się o uszy że około 2 lat, ale pewności nie mam.

KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #10 : Listopad 18, 2009, 22:37:49 »

Ja znalazłem ostatnio, że krewetki "mini", czyli wszystkie neo/caridinie dożywają do około 18 miesięcy, więc pewnie niektóre i dwa lata pełne pociągną. Nie wiem jak z filtrującymi i wielkoramiennymi.

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: