Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Trujace zwiazki w filtrze kubelkowym?  (Przeczytany 2026 razy)
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« : Listopad 15, 2009, 16:21:55 »

Przeczytalem ostatnio na pewnej stronce, nazwy nie bede podawal, ze w filtrach kubelkowych tworzą sie trujace zwiazki, szkodzace bardzo mieszkancom akwarium, powstale w skutek wielogodzinnej przerwy w dzialaniu filtra (np wylaczanie na noc). Dzieje sie tak z powodu braku przeplywu wody przez media filtracyjne w efekcie czego powstaja te szkodliwe zwiazki.

Nie mam pojecia czy taki watek byl tutaj juz kiedys poruszany, dlatego jestem ciekaw co o tym myslicie:
1. czy takie zwiazki  naprawde sie wytwarzaja?
2. czy lepiej zapewnic ciagla prace filtra i czy taka wielogodzinna praca mu nie zaszkodzi?   

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2009, 17:20:04 »

2. czy lepiej zapewnic ciagla prace filtra i czy taka wielogodzinna praca mu nie zaszkodzi?

Filtr MUSI pracować non stop.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2009, 18:08:36 »

czyli ze nie trzeba sie martwic tymi zwiazkami skoro filtr non stop pracuje  Wink
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2009, 18:11:58 »

Wszędzie w akwarium tworzą się trujące związki, które są rozkładane na nietrujące dzięki pracy filtra.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #4 : Listopad 15, 2009, 18:18:31 »

a co z samym filtrem, moze on pracowac np 2 miesiace lub wiecej bez przerwy, czy nie jest on narazony na przeciazenia itp?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Listopad 15, 2009, 18:20:38 »

Musi cały czas pracować, wyjścia nie ma, bo od ciągłej pracy jest. Z reguły filtry działają i nie przepalają się, dużo częściej filtr okaże się nieszczelny.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #6 : Listopad 15, 2009, 18:23:32 »

Aha, bo zdarzalo mi sie wylaczac kubelek na noc a w zamian wlaczac mniejszy wewnetrzny dla napowietrzenia wody
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 16, 2009, 13:12:51 »

To nie było zbyt dobre posunięcie. Podstawę filtracji biologicznej w kubełku stanowią pożyteczne bakterie, które oczyszczają nam biologicznie wodę przerabiając trujące wydaliny ryb na mniej trujące związki. Wyłączając filtr na kilka godzin bakterie zasiedlające filtr zdychają z braku tlenu i w filtrze robi się jedno wielkie bagno. Włączając rano filtr wypuszczasz całe to bagno, martwe bakterie do wody akwariowej. Dlatego też podczas czyszczenia filtra kubełkowego co kilka miesięcy (tak, filtr kubełkowy powinien działać non stop rzez kilka miesięcy np pół roku po czym przydałoby się wkłady przepłukać w wodzie spuszczonej z akwarium) tak ważne jest aby przerwa w jego pracy nie była dłuższa niż pół godziny/godzina aby zachować przy życiu jak najwięcej bakterii. Filtr który chodzi non stop niejednokrotnie "czyści się sam". Bakterie i inne mikroorganizmy, które żyją na wkładach odżywiają się tym syfkiem, który osiądzie na wkładach a  my poprzez podmiany wody usuwamy te resztki, które powstają. Częścią tych resztek, które powstają z przerobu przez bakterie odżywiają się także rośliny i jakoś się to wszystko kręci Smiley

Polecam do poczytania:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_azotowy

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #8 : Listopad 16, 2009, 19:16:56 »

To nie było zbyt dobre posunięcie. Podstawę filtracji biologicznej w kubełku stanowią pożyteczne bakterie, które oczyszczają nam biologicznie wodę przerabiając trujące wydaliny ryb na mniej trujące związki. Wyłączając filtr na kilka godzin bakterie zasiedlające filtr zdychają z braku tlenu i w filtrze robi się jedno wielkie bagno. Włączając rano filtr wypuszczasz całe to bagno, martwe bakterie do wody akwariowej. Dlatego też podczas czyszczenia filtra kubełkowego co kilka miesięcy (tak, filtr kubełkowy powinien działać non stop rzez kilka miesięcy np pół roku po czym przydałoby się wkłady przepłukać w wodzie spuszczonej z akwarium) tak ważne jest aby przerwa w jego pracy nie była dłuższa niż pół godziny/godzina aby zachować przy życiu jak najwięcej bakterii. Filtr który chodzi non stop niejednokrotnie "czyści się sam". Bakterie i inne mikroorganizmy, które żyją na wkładach odżywiają się tym syfkiem, który osiądzie na wkładach a  my poprzez podmiany wody usuwamy te resztki, które powstają. Częścią tych resztek, które powstają z przerobu przez bakterie odżywiają się także rośliny i jakoś się to wszystko kręci Smiley

Polecam do poczytania:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_azotowy

tak wiem, zle robilem, juz pozbylem sie zlego nawyku, kubel dziala bez przerwy jedynie wylaczam go na kilka minut przy karmieniu  Wink
chociaz jedno mnie zastanawia jeszcze, do rozwoju pozytecznych bakterii w filtrze potrzebna jest natleniona woda tak, wiec moje pytanie jest takie:

czy sam kubeł moze natlenic odpowiednio wode zakladajac ze nie ma deszczowni?
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2009, 19:48:51 »

czy sam kubeł moze natlenic odpowiednio wode zakladajac ze nie ma deszczowni?
Jak najbardziej. Wystarczy skierować rurkę wylotu filtra nieco w górę, tak aby powierzchnia wody jak najbardziej falowała. U mnie się sprawdza.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #10 : Listopad 16, 2009, 20:00:26 »

aha no to mam prawidlowo ustawione  Grin

A propo filtra jak najlepiej ulozyc w filtrze wklady  zaczynajac od dolu czy najpierw dac gabke czy od razu ceramike??
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2009, 22:21:02 wysłane przez dunaj-83 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: