paweł_xxxD
Stały użytkownik

|
 |
« : Listopad 10, 2009, 16:37:46 » |
|
Mam pytanie czy czyśćkiem magnetycznym da sie czyscic szybę profilowaną??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2009, 16:47:49 » |
|
ja muszę się trochę nagimnastykować  , wszyściutkich glonów co do grama to nie zbierze, ale większość jak najbardziej 
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
Wilku
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2009, 16:48:31 » |
|
Musi to zależeć od tego jak duża jest szyba. Tak dla pewności stosowałbym czyścik o rozmiar większy, żeby magnes lepiej trzymał.
|
|
|
|
|
|
Oddam nadwyżki, przyjmę coś w zamian: 1. Cryptocoryne aponogetifolia 2. Hygrophila polysperma 3. Hygrophila Corymbosa 4. Microsorium pteropus 5. Ludwigia repens
|
|
|
|
|
mic44
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 10, 2009, 17:00:10 » |
|
Ja czyszczę i sobie chwale oczywiście że można porysować szybę jak wejdzie w czyścik ziarnko piasku,ale dotyczy to i profilowanych i prostych, ale dlaczego można czyścic tylko poziomo??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweł_xxxD
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 10, 2009, 17:44:13 » |
|
mam akwa 126litrow wiec jak warto kupic??? bo glownie to chodzi mi o czyszczenie przodu i bokow
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 10, 2009, 18:19:43 » |
|
Ja miałem 60L profilowane - czyli bardziej łukowata szyba niż 120L - i dało się używać czyścik. Jednak tylko ten świeży nalot schodził. Jak było coś już bardziej zastałego to i tak trzeba było wsadzać ręce do akwarium. Tak że po jakimś czasie zrezygnowalem z jego używania.
Do profilu to powinieneś wybrać wąski czyścik i ustawić go na szybie pionowo. Natomiast przesuwasz go w każdym kierunku - pionowo, poziomu i ukośnie - żeby czyszczenie było skuteczne.
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
|
bartekw
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2009, 18:37:38 » |
|
dobra sprawa taki czyscik (sam go mam) czyszczenie bardzo ulatwia pomoczenie szyby z zewnatrz , czyscik nieskacze lecz sunie gladko po szybie , ja czyszcze w kazda str i pion i poziom ukos i zakola krece , uwaga na ziarenka piasku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 10, 2009, 19:46:32 » |
|
dlaczego można czyścic tylko poziomo??
chodziło mi o pionowe trzymanie czyścika, żeby czyszczenie było skuteczne, a czyścik przylegał, a nie opierał się na krawędziach. Ja nie używam tego sprzętu i mam ładne szyby (ale nie profil!), znajoma używała i ma porysowaną szybę. Nie chcę dociekać, czy to wina tylko kamyczka, czy może również techniki. Kartą telefoniczną trudno porysować szybę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 10, 2009, 22:00:46 » |
|
Ja nie używam czyścika magnetycznego i też jest dobrze. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 10, 2009, 22:28:38 » |
|
ja mam profil i czyszczę czyścikiem: pionowo, poziomo i na okrągło i jakoś nie porysowałem - uważać trzeba by żwirek czy piach nie dostał się pod owy czyścik...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paweł_xxxD
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 11, 2009, 14:13:23 » |
|
no wlasnie dlatego chcialem kupic czyscik magnetyczny bo mam taki z żyletka i mam juz z 5 rys kilku centymetrowch na przedniej szybie, myslalem ze magnetyczny bedzie lepszy ale nie wiem co teraz zrobic a czy ten jest dość wąski? http://www.allegro.pl/item800875538_czyscik_magnetyczny_super_mocny_m_10mm_gratisy.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2009, 14:16:23 wysłane przez paweł_xxxD »
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 11, 2009, 14:43:47 » |
|
Tak, jest wąski i będzie dobry do twojego litrarzu.W końcu to nie majątek,a jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział czy dobrze czyści.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!