Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwny osad w akwarium  (Przeczytany 3516 razy)
Sylwia_K1
Nowy
*

« : Listopad 04, 2009, 19:34:43 »

Witam mam akwarium 112L, rybki taie jak danio, neonki, pstrążenice itp.

Od jakiegoś czasu pojawiły się u mnie na przedniej szybie  glony w kolorze zielonym 

Jednak to, aż tak bardzo mnie nie razi, poprostu usuwam je na bieżąco. Inny duży problem mam z podłożem, które od jakiegoś

czasu pokryło się w całości żółto- brązowym nalotem łącznie z kamieniami i ozdobami . Najwięcej tego paskudzctwa jest w

okolicach roślin, jednocześnie je atakując ( jest na nich brązowy nalot, żółkną liście)

Nie mam pojęcia co to jest i jak z tym walczyć 

Może ktoś miał podobny problem i wie jak się go pozbyć ?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2009, 20:40:01 »

A jak długo masz już to akwarium? Jeśli niezbyt długo to najprawdopodobniej masz do czynienia z okrzemkami- na które najlepsze są: czas i otoski.

Sylwia_K1
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2009, 20:52:41 »

akwarium mam jakieś 3 lata, przez ten czas nic nie było. Ten osad wygląda jak "pyłek" jak drobne płatki czy coś w tym rodzaju.
Wymieniałam już wodę odmulaczem ale nic się nie zmieniło.
murzyn19
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2009, 11:49:36 »

ja tez mialem taki problem jak duzo slonca w akwarium mi rypalo, a ten osad zlikwidowalem w taki sposob ze roslinka potrzasalem i kamienie az on sie unosil w wodzie, filtr na maxa i jazda tak troche, odizolowalem akwa od promieni slonecznych i nie mamt ego dziadostwa, troche tam gdzie nie gdzie sie nalegnie ale mam malutkie 3 slimaczki i one daja rade sobie z tym^^ moze nowatorska metoda ale pomogla:D
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: