Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Odbłyśniki oraz ilość potrzebnego światła do akwa 50 l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Odbłyśniki oraz ilość potrzebnego światła do akwa 50 l  (Przeczytany 4270 razy)
iloveyou
Stały użytkownik

« : Grudzień 30, 2004, 10:51:05 »

Mam małe pytanko.
Otóż w moim akwarium (51,5l) mam 2 żarówki energooszczędne bodajże 18 V --> 9V. Wydaje mi się że światło jest za słabe, a roslinki nie rosną najlepiej. Na jakie żarówki mogłabym wymienić(chodzi mi tu o moc) żeby było ok?  Cheesy .
Aha i jak zamontowac odbłyśniki, i zrobić je samemu tzn najpierw zrobić a potem zamotować? Koleżanka poradział mi aby nakleić papierek ten złoty z czekolady na pokrywie pod spodem . czy to dobry pomysł?

Pozdraiwam =) Madzia

==============
80 l - gurami + zbrojnik niebieski.

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
przechyl
Stały użytkownik

http://www.akwa-zoo.intelishop.pl/

« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2004, 12:57:40 »

moze byc moc 2*18w ale nie zarowek energooszczednych!~! kup swietlowki i bedzie wystarczajaco, np 2 swietlowki po 15 wat co daje w sumioe 30 wat rownomiernego oswietlenia zbiornika,poniewaz zarowki energooszczedne nie oswietlaja rownomiernie.

prowadze mala hodowle pielegnic
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2004, 19:00:28 »

U siebie odblysniki zrobilem z folii aluminiowej do pieczenia. Wykleilem nia caly spod pokrywy, ale w taki sposob aby mozna bylo za jakis czas ja oderwac i przykleic nowa.

pozdrawiam
asmi
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 30, 2004, 23:18:15 »

...nakleić papierek ten złoty z czekolady na pokrywie pod spodem . czy to dobry pomysł?

Złoty czy srebrny ? No i ile tych czekolad trzeba zjesc  Cheesy .

Jesli chodzi o folie alyminiowa (do pieczenia) to zależy jak trafisz, jak na cienką to szybko sie "wypali", grubszą troche trudniej dostać ale jest o wiele lepsza - trwalsza. Najlepszym rozwiazaniem byłaby folia lustrzana samoprzylepna, dostepna w sklepach z okleinami lub w firmie robiącej reklamy.Koszt około 7zł/m.

385 l - dyskowce
przechyl
Stały użytkownik

http://www.akwa-zoo.intelishop.pl/

« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2004, 12:26:50 »

wiecie ja rzdze wam przejsc sie do slkepu z materialami bodowlanymi i kipic teownik alum dp montazu plyt kartonowych.poodginac go tak na polkole przyciec i ptzykrecic nad swietlowki tak aby odbijaly swiatlo

prowadze mala hodowle pielegnic
emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 02, 2005, 22:15:15 »

to załóż zwykła żarówke 40 W i to na pewno wystarczy ja tak mam a co do oszczędności na prądzie to wcale nie jest tak strasznie źle a rośliny mi pieknie rosną jednak jak prawdziwą żarówką sie przyświeci to roślinki rosną jak trza - ale tak czy owak bede zmieniał na świetlówke chociaż nie jestem do nich przekonany

iloveyou
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 08, 2005, 10:17:32 »

aha.. spoksik;)

Pozdraiwam =) Madzia

==============
80 l - gurami + zbrojnik niebieski.

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: