Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Czyt wasze ryby WAS gryzą?  (Przeczytany 11033 razy)
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« : Październik 31, 2009, 15:29:31 »

Mam pytanko: dziś robiłem porządek w akwarium (wiadomo co...) i muszlowiec mnie ugryzł... Nigdy się z czymś takim nie spotkałem!
Czy Was kiedyś ugryzła jakaś akwariowa ryba?
Chciałem założyć akwarium z frontosami, ale się boję, bo jak muszlowiec krótki mnie ugryzł, to Frontosa może zrobić krzywdę niemałą...
Jak to u WAS się ma?

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 31, 2009, 15:43:45 »

Zdarza się Smiley . Dla mnie papuzie, czy gupiki często podskubują palce myśląc że daję coś dobrego (zresztą nic dziwnego, bo karmię je z palców). To jednak nie jest nieprzyjemne czy jakieś bolesne. Natomiast kiedyś podczas tarła papuzich jedna z nich mnie zaatakowała kiedy zbliżyłam rękę zanadto do ich kryjówki- było to uderzenie z durzą siłą- silne uszczypnięcie, ale nie ból- więcej strachu. Jednak jestem sobie w stanie łatwo wyobrazić jak rybka posiadająca ząbki czy też inna z silnym domykającym się pyszczkiem rozcina skórę.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 31, 2009, 15:45:23 »

jak miałem pielęgnice sajica to też obrywałem przy wkładaniu łap do akwa, samiec atakował i kąsał - no w końcu bronił swojego terytorium.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 31, 2009, 18:55:46 »

Jeden z moich bojowników mnie podskubuje. Krewetki też.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
anka11299
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 31, 2009, 21:13:37 »

Mnie dzisiaj przy pożądkach w akwa przyatakowała samica barwniaka czerwonobrzuchego.Za bardzo zbliżyłam reke do doniczki pod którą są już prawdopodobnie maluchy Cheesy.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 31, 2009, 22:48:45 »

Moje bojowniki uciekaj przed rekami, ale krewetki odrazu szukaja okazji do skubania naskórka.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #6 : Listopad 01, 2009, 12:53:39 »

mnie kiedyś jak miałem pysie ,to nie powiem kilka razy mnie skubneły jak karmiłem je z ręki,ale to fajne uczucie  Wink

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 01, 2009, 14:40:29 »

No tak, wszystkie ryby skubią, jak sięje karmi, ale czy kiedyś ryba zaatakowała WAS z premedytacją, bo weszliście jej na terytorium?
Wczoraj układałęm jaskonię z ośmiu kamyczków dla muszlowca, to musiałem założyć rękawiczkę chirurgiczną, bo mojej dłogi się chwytał i szarpał, jakby to było nie wiem co... Też tak macie z dużymi rybciami? Wink

dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 01, 2009, 14:47:10 »

mnie czasami molki szczypią a Ty mnie nie strasz bo mam zamiar założyć akwa z muszlowcami! xD

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 01, 2009, 22:01:23 »

No tak, wszystkie ryby skubią, jak sięje karmi, ale czy kiedyś ryba zaatakowała WAS z premedytacją, bo weszliście jej na terytorium?
Wczoraj układałęm jaskonię z ośmiu kamyczków dla muszlowca, to musiałem założyć rękawiczkę chirurgiczną, bo mojej dłogi się chwytał i szarpał, jakby to było nie wiem co... Też tak macie z dużymi rybciami? Wink

tak, z premedytacją atakował mnie mój sajek broniąc swojego rewiru, zachowywał się identycznie jak Twój muszlowiec, szczypał "szarpiąc" przy okazji. Oczywiście jakieś bolesne to to nie było tylko atakował z zaskoczenia, pamiętem jak za pierwszym razem zachlapałem ścianę nie wiedząc co się dzieje odruchowo szybko wyciągnąłem łapę z baniaka, żona jak zobaczyła to podsumowała: "takiej małej rybki się boi... Undecided"

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Listopad 02, 2009, 07:20:39 »

miałem to samo...takie niezwykle dziwne uczucie... Czy kogoś jakaś DUŻA ryba zaatakowała?
Mam na myśli coś wielkości frontos, p. pawiookich, zbrojników lamparcich, arowan, wężogłowów itp...

BojownikWojownik
Konserwa z ryby
Nowy
*

Mój ideał ;D

« Odpowiedz #11 : Listopad 02, 2009, 11:43:13 »

Mnie kiedyś na jeziorze ugryzł węgorz, to się liczy też  Huh

A z akwariowych to mnie kiedyś gupik brata dziabnął Grin ale to bardzo fajne uczucie jak gupiki podskubują palce. Takie.... mrowienie takie dziab dziab dziab Grin

Są chwile których zapomnieć nie można.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Listopad 03, 2009, 19:29:16 »

a ugryzła kogoś jakaś duża rybka, typu nie gupik, molinezja, skalar, a pawiooka, frontosa, jakieś większe pyszczaki, piranie itp.?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #13 : Listopad 03, 2009, 19:41:19 »

Szczupaki w jeziorze potrafią łapać za palce i za nogi i pokaleczą, ale z reguły to są bardzo małe sztuki. Sam słyszałem o kilku atakach na palce dzieci chlapiących się na kładce. W tego węgorza jakoś nie wierzę.
BojownikWojownik
Konserwa z ryby
Nowy
*

Mój ideał ;D

« Odpowiedz #14 : Listopad 03, 2009, 20:00:54 »

Szczupaki w jeziorze potrafią łapać za palce i za nogi i pokaleczą, ale z reguły to są bardzo małe sztuki. Sam słyszałem o kilku atakach na palce dzieci chlapiących się na kładce. W tego węgorza jakoś nie wierzę.

Jak się jest na środku jeziora na pontonie i sie nie płynie a chlapie w wodzie [np. wystawiać pół ręki do łokcia pod wodę....] mój węgorz ten co mnie dziabnął to miał chyba jakiegoś....jakąś wściekliznę rybną może  Huh

Są chwile których zapomnieć nie można.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: