drogi draku.
nie jestem częstym gościem na tym forum, ale postaram się pomóc. Wymienię Ci w punktach co możesz zrobić, żeby było lepiej. Pytanie brzmi czy chcesz się bawić akwarystyką na poważnie i tak żeby przynosiła radość, czy jest to po prostu chwilowa zachcianka. jeśli na poważnie to oto moje rady.
1. Oddaj rybkę która ci została do zoologicznemu lub koledze, który ma mniej więcej 120 litrowy zbiornik. Danio to bardzo żywa i zwinna rybka, która żyje w stadzie i bardzo lubi sobie popływać. w Twoim akwarium ma zbyt mało miejsca. Nie może się swobodni rozwijać. Problemy, które opisujesz mogą mieć wiele źródeł. Zastanawiające jest to, że zgony następowały po podmianach wody, która wg mnie była źle przygotowana. Sama stosuję zasadę 24h, niewielkie podmiany (max 10% co wynika z rodzaju akwarium jakie prowadzę) i ZERO uzdatniaczy chemicznych oraz środków bakteriobójczych. Prawda jest taka, że im mniej lejesz do akwarium i im mniej w nim grzebiesz tym lepiej dla mieszkańców.
2. Na forum jest dział w którym doświadczeni akwaryści, którzy posiadają ogromną wiedzę, radzą jak zacząć zakładanie akwarium. Trwa to od 3 do 6 tygodni, ale wierz mi, trud się opłaca. po prostu prześledź ich wskazówki dot. zakładania akwarium. Jeszcze raz polecam ten dział, unikniesz wielu problemów, strat materialnych i przykrych niespodzianek jeśli zastosujesz rady w nim zawarte. bez tego ABC ani rusz z akwarium.
3. Przed zakupem rybek postaraj się dowiedzieć jak najwięcej o danym gatunku. Sprawdź jakie ma wymagania co do przestrzeni, towarzystwa, pokarmu, temperatury, parametrów wody (między innymi pH).
Prawda jest tak, że kiepsko zacząłeś, ale nie martw się. Myślę, że wielu wspaniałych akwarystów zaczyna podobnie.

powodzenia i głowa do góry
P.S. złośliwościami się nie przejmuj, to standard na każdym forum