walerek88
Nowy

|
 |
« : Grudzień 23, 2003, 21:03:49 » |
|
Mam problem z rybkami! Od jakiegoś czasu jakaś ryba (albo rak, bo w akwarium trzymam też raka) gania mi za innymi rybami. Zauważyłem to pewnego dnia patrząc na dziwnie pływającą bocje wspaniałą. Po dłuższej obserwacji zauważyłem że bocja nie ma prawej płetwy brzusznej. Zacząłem się dokładniej przyglądać rybom i zauważyłem że sumik Diabea ma wygryziony kawałek mięsa przy płetwie ogonowej. Niewiem która ryba to gania. Podejrzewam że to opaczek lub brzanka sumatrzańska. Mam dwa bardzo duże opaczki - mają ok 8 cm. I nawzajem się ganiają po akwarium. Brzanki sumatrzańskie mam cztery ale zauważyłem że tylko jedna jest agresywna wobec innych spokojnych ryb. Mam w akwarium również jednego dużego raka. Nie wiem możę to on. Jeżeli ktoś wie co to za ryba gania i podżera inne to niech napisze. Niewiem co mam z taką zrobić. Bo wyrzucać to troche szkoda. Może poprostu musi być ich więcej. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 23, 2003, 21:57:38 » |
|
Brzanka sumatrzańska może tu rzeczywiście być podejrzana. Bardzo mozliwe że to ona podgryza Ci inne rybki. A jakie masz jeszcze inne ryby w zbiorniku??? Bo mało o tym piszesz... Duzy masz zbiornik??
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 23, 2003, 23:04:22 » |
|
To sprawka raka, na 100%. Nawet najbardziej wyrośnita brzanka sumatrzańska nie jest w stanie odgryść płetwy brzusznej bocji wspaniałej. Generalnie raków nie powinno trzymać się w raz z rybami (no chyba że są to silne pielęgnice),ponieważ po prostu polują na nie. Robią to głównie w nocy gdy ryby śpią na dnie. Podejrzane są też opaczki. Sam trzymam dużego suma z rodzaju Synodontis (ok . 8 cm) i wiem jaki te ryby potrafią zrobić użytek ze szczęk. Jednak bocja wydaje się być zbyt dużą i silną rybą by stać się ofiarą opaczka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
walerek88
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 24, 2003, 21:10:30 » |
|
Akwarim mam duże - 140 litrów. W akwarium żyje ok 50 ryb. Molinezje, mieczyki, gupiki, glonojady, trzy labeo (słyszałem że one też potrafią być agresywne) bocje wspaniałe, brzanki mszyste i sumatrzańskie, i dwa kiryski, ramirezy. Aha i jeszcze platki niebieskie. No i oczywiście raka. Może teraz będzie wam łatwiej powiedzieć co to za "bandzior"  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 24, 2003, 21:31:30 » |
|
Hmmm....rzeczywiście to może być rak. Nie wiem co prawda za bardzo jak się zachowują raki itp bo jeszcze ani nie hodowałam, ani się specjalnie nie interesowałam tymi stworzeniami. Ale wydaje mi się że może to być raczek. Bo z tych rybek jakie masz raczej żadne (oprócz brzanek sumatrzańskich) nie są groźne. P.S. Labeo to samotniki, nie powinno się trzymać kilku naraz(choć zależy od wielkości akwarium), bo mogą być wobec siebie agresywne. Mają swoje rewiry i tak dalej... Ale Ty masz dośc duże akwa więc jeśli się nie tłuką do tej pory to już raczej nie będą Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 24, 2003, 21:36:28 » |
|
A dokarmiasz tego raka? Jeżeli nie to zacznij bo to jego sprawka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
loki_p
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 25, 2003, 01:41:06 » |
|
Jak przenioslem dwie brzanki sum. do akwarium w ktorym byla parka gupikow to po godzinie samiec mial obgryziony ogon do zera. Plywal (a raczej chowal sie) na powierzchni za pompka :roll:
|
|
|
|
|
|
GG: 4594567
Poczatkujacy
|
|
|
walerek88
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 25, 2003, 16:59:30 » |
|
Rak od czasu do czasu jest dokarmiany płatkami owsianymi. Bo zauważyłem że nic innego nie chce jeść. Wczoraj wieczorem zauważyłem że bocja nie ma drugiej płetwy, oraz że molinezja ostrousta nie ma kawałka ogona. Aha i mam jeszcze jedno pytanie. Czy bocja i molinezja odzyskają swoje płetwy. Bo jeżeli nie to czy jest sens se dalej trzymać w akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 26, 2003, 22:50:13 » |
|
Aha i mam jeszcze jedno pytanie. Czy bocja i molinezja odzyskają swoje płetwy. Bo jeżeli nie to czy jest sens se dalej trzymać w akwarium. A gdyby odpowiedź brzmiała "NIE", to co? Spóściłbyś je w kiblu!!!!!?  Płetwy odrosną. Rak nie powinien być dokarmiany od czasu do czasu tylko codziennie! Nie wiem jaki gatunek raka trzymasz ale ogromna ich większość jest raczej roślinożerna. Co nie znaczy że nie lubią sobie czasem urozmaicić diety (zwłaszcza kiedy są dłodne ;jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma) Aha , i wierz mi rak potrafi upolować nawet tak szybką rybę jak danio! Znajomy kiedyś przez jakiś czas trzymał "amerykańca" w akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ramslind
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 27, 2003, 20:52:50 » |
|
Moim zdaniem to albo rak albo brzanka sumatra. Miałem podobną sytuację z tym, że brzanka goniła mi żałobniczki czarne, danio i mieczyki. Niestety musiałem interweniować w taki sposób, że brzanki oddałem do sklepu, a ryby zmasakrowane uśmiercałem by się nie męczyły. Danio miał odgryzioną płetwę odbytową, mieczyk płetwę ogonową, a żałobniczki lekko podskubane płetwy boczne i ogonowe.
Jeszcze taka drobna wskazówka (do wszystkich) nie radzę trzymać brzanek sumatrzańskich z rybami o długich i charakterystycznych płetwach np. z guraminami, prętnikami, gupikami, mieczykami i jakimikolwiek bojownikami bo im obgryzają.
|
|
|
|
|
|
65 l - akwarium hodowlane, gupiki, molinezje, danio pręgowane, platki 8 l - kotnik obecnie pusty 
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 27, 2003, 23:34:28 » |
|
Niestety musiałem interweniować (...) ryby zmasakrowane uśmiercałem by się nie męczyły. Danio miał odgryzioną płetwę odbytową, mieczyk płetwę ogonową, a żałobniczki lekko podskubane płetwy boczne i ogonowe. :shock: To nazywasz masakrą  ??!!!!!!!!!!! Rybie płetwy w 100% odrastają!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Może przez pewien czas nie wyglądają tak atrakcyjnie jak przedtem ale to stan przejściowy!!! Jeśli to był jedyny powód do zabicia tych bezbronnych stworzeń to ,Boże chroń wszystkie ryby przed "akwarystami" twojego pokroju !!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 28, 2003, 09:24:22 » |
|
Akwarim mam duże - 140 litrów. W akwarium żyje ok 50 ryb. Molinezje, mieczyki, gupiki, glonojady, trzy labeo (słyszałem że one też potrafią być agresywne) bocje wspaniałe, brzanki mszyste i sumatrzańskie, i dwa kiryski, ramirezy. Aha i jeszcze platki niebieskie. No i oczywiście raka. Może teraz będzie wam łatwiej powiedzieć co to za "bandzior"  . trzymanie w takim małym baniaczku 3 labeo i bocji to nienajszczęśliwszy pomysł. Po pierwsze dlatego że oba gatunki dorastają do onad 20cm, a po drugie dlatego że labeo są terytorialne i bardzo agresywne wobec swojego gatunku... a już ilość 50 ryb w tej ilości wody to przegięcie. czytać, zawsze powtarzam że najpierw trzeba czytać
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 31, 2003, 16:27:04 » |
|
Brzanki sum. odgryzaja pletwy innym stopniowo i z dnia na dzien by tak bocji nie zalatwily, zreszta zauwazylbys to bo one ganiaja tylko w dzien. Z kolei rak jak juz zlapie rybke to juz po niej, moze jednak bocji udalo sie wymsknac bo to szybka ryba i stracila tylko pletwe. Obstawialbym wiec na raka, on poluje noca i efekty widac za dnia. Pozatym niestety przerybiles swoje akwa. Dziwie sie tez ze gupiki maja cale ogony, bo ja musialem je szybko oddac po wpuszczeniu brzanek sumatrzanskich.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ramslind
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 31, 2003, 16:44:51 » |
|
skąd mogłem wiedzieć, że odrastają?? Mam rybki dopiero od roku
|
|
|
|
|
|
65 l - akwarium hodowlane, gupiki, molinezje, danio pręgowane, platki 8 l - kotnik obecnie pusty 
|
|
|
|