Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Azja « Bocja Modesta - jakie jest jej zachowanie ???
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bocja Modesta - jakie jest jej zachowanie ???  (Przeczytany 14278 razy)
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Grudzień 20, 2004, 16:25:52 »

Witam i pozdrawiam wszystkich.

Drobna nieścisłość: wszystkich bocji mam ok. 40. Na stanie mam oczywiście wspaniałe, almorhae, rostrata, kubotai, histrionica no i oczywiście bocje z rodzaju modesta. No cóż nie ukrywam - mam świra na punkcie tych ryb. Niestety sytuacja jest bardzo rozwojowa czyli stan będzie się pogłębiał. W planach mam jeszcze akwa tylko z tygrysicami ale to na razie przyszłość. Jeśli idzie o moje zbiorniki to jest ich kilka wysokie 80-tki, w których denne ryby o dziwo bardzo swobodnie pływają.

Z pewnością to są fascynujące ryby, bardzo inteligentne, wbrew krzywdzącym mitom i plotkom można je bez większych problemów pielęgnować, trzeba tylko poznać trochę ich zwyczaje. Zachęcam do odważniejszych prób, bardzo towarzyskie są rostraty, kubotai, dario, histrionica, tylko jeden warunek ! minimum 5-6 sztuk, bo to ryby wybitnie stadne.

Pozdrawiam wszystkich bocjomaniaków.
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Grudzień 20, 2004, 16:58:31 »

Masz racje Bocje dario są swietne. Sam mam jedną, niestety tylko jedną bo była ona ostatnią Bocją Dario w zoologi a pózniej nie mogłem juz jej spotkac w zoologi a gosc ze sklepu powiedział ze jak narazie zapowiada sie ze jej przez jakis czas niebedzie - ale mimo to wygląda na wesołą pływa razem ze wspaniałymi i goni sie z siatkowanymy Wink Jak tylko spotkam w sklepie po raz kolejny tąrybe bez wachania dokupie  do stadka Smiley Pozdrawiam SmileySmileySmiley

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #17 : Grudzień 20, 2004, 17:07:25 »

Ech moja przygoda z Bocjami sie dopiero zacznie...
Obecnie mam za krotki zbiornik na hodowanie wielu gatunkow tych ryb :|
Ale w planach jest duza akwa, tak do 2m, wtedy wybiore sie do jakiegos duzego miasta i urozmaice gatunkowo Smiley
U nas ciezko kupic cos fajnego ;(

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Grudzień 20, 2004, 19:38:43 »

Masz racje mieszkam w wiosce, niedaleko takich dwóch mniejszych miast i tak samo w nich jest cięzko spotkac jakies fajne bocje - posiadam narazie 5 bocji siatkowanych, 4 bocje wspaniałe, 1 bocje dario ( jezeli kiedykolwiek ją jeszcze spotakam dokupie z 3 sztuki), i ewentualnie zakupie jeszcze z 3-4 modesty i na tym koniec w moim akwa z bocjami, gdyż w takim akwa jak mam ja więcej gatunków nie moge chodowac SadSadSad Ale kiedys pomyśle o większym 250 - 300 litrowym baniaku i moze bedzie cos więcej, a na dodatek jakbym chciał nawet chodowac więcej bocji to i tak innych poz wyzejwymienionymi nie spotkam w swojej okolicy Sad Pozdrowienia

------BLINK 182------
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Grudzień 20, 2004, 20:06:33 »

No cóż.

Ja mam to szczęście że mieszkam w trójmieście, u nas bocji dostatek. Powiem więcej, brakuje mi już miejsca na to co chciałbym kupić. Na kolejne nabytki, dopóki nie kupię nowego zbiornika będzie trzeba poczekać. Bocje dario można kupić w sklepie Okaz, są jeszcze ale zdaję sobie sprawę że z Trzebini do Gdańska to kawałek drogi. Gatunki z rodzaju rostrata, kubotai na bieżąco są w ofertcie,

Pozostaje mieć nadzieję że te rybki dzięki dystrybutorom dotrą również do mniejszych miejscowości.

Pozostaje mieć nadzieję. Pozdrawiam
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Grudzień 20, 2004, 21:13:58 »

Trzeba miec tylko nadzieje, a być może coś z tego bedzie SmileySmileySmiley Moze dowiozą jeszcze kiedyś do tych miast bocje dario i dokupie kilka sztuk do tej jednej którą posiadam ( Była ona ostatnią w akwa w zoologi, iszkoda mi jej było zostawiać, więc ją kupiłem) - a oprócz wspaniałych, siatkowanych, modest i czasem tygrysich inne bocje są niemal ze najwidoczniej niespotykane, choc w okresie zimy, czyli tym który teraz panuje do takiego jednego małego sklepu zoologicznego w najblizszym koło mnie miescie przywozą co roku dużo Bocji i nnych mniej spotykanych gatunków i być moze uda mi sie cos kupić i to juz za tydzień, gdy odwiedze ten sklep ... trzeba miec nadzieje ze bedą dario SmileySmileySmiley Pozdrawiam Wink

------BLINK 182------
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Styczeń 10, 2005, 18:05:09 »

Hey oggy, jak tam twoje modesty ?

Ja dzisiaj do moich dorzuciłem piękną modestę o czerwonych płetwach dł. ok12 cm, wyczaiłem ją w jednym ze sklepów, była wciśnięta w drewnianą rurkę, nawet sprzedawcy o niej zapomnieli.

Pozdrawiam.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: