Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Co dobrze by sie czulo w kwasnej wodzie i ph 6 - 6,5
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co dobrze by sie czulo w kwasnej wodzie i ph 6 - 6,5  (Przeczytany 1908 razy)
lenki
...
Nowy
*

« : Wrzesień 30, 2009, 16:26:14 »

Zalezy mi szybkim przyroscie (wiem, zalezy od oswietlenia, ale nie o to pytam). Jakies Wasze propozycje?

75l w likwidacji; 30l fighters kingdom, 254l on the way Cheesy
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 30, 2009, 16:30:40 »

Nie domyślam się, o co chodzi. Czyżbyś chciał rybę na patelnię?  Wink Jesli tak, to szybko rośnie karp, szczupak, amur, przy dobrym karmieniu nawet okoń.
Jakie masz akwarium? Napisz coś.
lenki
...
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 30, 2009, 16:35:02 »

Muchomorek - temat zalozylem w dziale Rosliny... wiec nie pytam o rybki ...

Czyzbys nie zauwazyl w jakim dziale jest post?

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2009, 17:11:41 »

Czyzbys nie zauwazyl w jakim dziale jest post?
Faktycznie, nie zauważyłem! Mea culpa!  Cheesy
Najszybciej chyba rosną rośliny wynurzone, ale warunków pewno nie masz. Nasze są za duże, ale jakieś bambusopodobne, papirusy itd.?
Drugi wariant, to rośliny pływające typu moczarka, rogatek. Szybko rosną, nie muszą się ukorzeniać i łatwo puszczają odrosty. Ukorzeniających się mocno nie polecam, bo długo startują i na początku wyglądają kiepsko, potem już jest dobrze.

Ps. Moczarka rośnie wszędzie, ale już rogatek woli chyba wyższe pH.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2009, 17:13:12 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
lenki
...
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 30, 2009, 17:39:18 »

No to ja tez troszke pobije sie w piersi, bo moglem wiecej i dokladniej opisac o co mi chodzi ...

buduje sumpa, pod akwarium 240l lub pod zestaw 2x240l. w zbiornikach planuje  biotopy czarnych wod Ameryki Pd i/lub Azji Pd-Wsch. Przy takim zalozeniu biotopowym, prawie na pewno w akwariach nie bedzie roslinnosci, moze poza czyms plywajacym.
Mam pomysl na wykorzystanie jednej z czesci sumpa jako swoisty filtr hydroponiczny, czyli chce go obsadzic czyms co niemilosiernie mi sie rozrosnie w warunkach czarnych wod. Oswietlenie dostosuje pod roslinnosc, dlatego na tym etapie nie ma znaczenia. Co do podloza, to cos na bazie torfu (dodatkowe plusy przy zmiekczaniu i nadaniu koloru Smiley. I wlasnie stad moje pytanie.

Najszybciej chyba rosną rośliny wynurzone, ale warunków pewno nie masz. 

no przy powyzszych zalozeniach ciezko mi bedzie zmiescic bambusa pod akwarium Cheesy

Moczarka rośnie wszędzie, ...

moze wlasnie moczarka ....

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 30, 2009, 17:56:02 »

no przy powyzszych zalozeniach ciezko mi bedzie zmiescic bambusa pod akwarium Cheesy

Pod nie, myślałem o roślinach powyżej akwarium.
Jak tutaj

http://www.czerwonolicy.waw.pl/images/krist4/image040.gif
Ze strony: http://www.czerwonolicy.waw.pl/krist4.htm

W takim filtrze, mógłbyś wtawić też ślimaki filtrujące np. nasze żyworódki i małże racicznica zmienna. Nic z tego się nie przedostanie do akwarium, trzeba sprawdzać co kilka miesięcy czy aby nie zablokowały wężyków, a poza tym problemów z nimi nie ma, a ładnie filtrują i nie mają wymagań.   
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2009, 18:00:19 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
lenki
...
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 30, 2009, 21:35:43 »

link fajny ... tylko, ze mi bardziej chodzi o 'zalesienie' jednej z komor sumpa znajdujacego sie pod zbiornikiem.

Dlatego szukam czegos co rozrosnie sie nadmiernie w parametrach bw, a nie typowej akwarystycznej hydroponiki

A co myslicie o Limnophila sessiliflora, albo Ceratopteris cornuta lub Hygrophila difformis ? Nadatosie? Smiley

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2009, 08:51:41 »

Ceratopteris cornuta (paprotnica) rośnie i u mnie w bw jako pływające ziele. Sprawdź też hydrille (przesiąkra okółkowa, rośnie dobrze i bardzo szybko jako ukorzeniona i jako nieukorzeniona), heteranthere (heterantera paskowana, ziele ukorzenione) i limnobium (limnobium gąbczaste, roślina pływająca).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
lenki
...
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 01, 2009, 11:35:30 »

Dzieki Emi, paprotnice juz mialem na oku na wystroj glownego zbiornika Smiley A na dzisiaj wydaje mi sie ze do sumpa wybiore moczarke i hydrille. Mam nadzieje, ze szybko mi sie rozrosna, bo maja stanowic ten swoisty filtr biologiczny ... Ale jak ktos ma jeszcze jakies pomysly to jestem otwarty na nie jak rosiczka na muche Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: