Ok

Czekam na wieści.
Zadzwoniłem do castoramy kilka godzin temu i oni nie mają PCV spienionego. Najśmieszniejsza była reakcja mojego rozmówcy kiedy usłyszał nazwę "spienione PCV", ale mniejsza z tym. Czyli jest tak jak ludzie powiadają: ciężko to dostać. Będę kombinował w takim razie z innych materiałów. Dam znać i na pewno będzie fotorelacja z budowy.
Na stronie, którą podał jeden z przedmówców podano, że ta płyta to koszt mniej więcej 120PLN/m2. A to robi się już mało ciekawie. W tej lub mniejszej cenie mamy bardzo duży wybór materiałów. Więc widzę, że nie z powodu niedostępności ale z powodu kosztu zrezygnuję ze spienionego PCV.
Być może skończy się na pokrywie z drewna (pewnie sklejka). Nie ma się co bać wilgoci. W przeszłości robiłem już takie pokrywy i po zaimpregnowaniu drewna nie było problemu z gniciem czy z grzybami.
Nie wiem też czy spotkaliście się pokrywami z lustra. Oczywiście strona odbijająca światło idzie do wewnątrz. Miałem kiedyś taką pokrywę. Super sprawa jeśli chodzi o światło ponieważ lustro jest dużo lepszym odbłyśnikiem niż aluminium. Jedyna wada to brak możliwości kierunkowania światła - jakie daje aluminiowy odbłyśnik, ale mi to nie przeszkadzało. Zresztą zawsze można domontować odbłyśnik nawet do takiej pokrywy.