Yanooo
Zainteresowany

|
 |
« : Wrzesień 16, 2009, 18:42:21 » |
|
Narazie padły mi 2 kiryśniki czarnoplame. Ryby najprawdopodobniej były chore w momencie zakupu. Pierwsze objawy: Ciągłe pływanie po przedniej ścianie akwarium tam i z powrotem, w tym czasie ryby intensywnie żerowały i po za pływaniem ciągle w kółko nie wykazywały innych objawów. Później, po około 5 dniach zaczęły im bieleć wąsy i zaczęły się kurczyć. W końcowej fazie choroby, wąsy miały 1/3 pierwotnej długości i były mocno zdegenerowane. W tym momencie ryby zrobiły się płochliwe i chowały się w kątach akwarium. Po kolejnych 3 dniach oczy ryb zrobiły się mocno wyłupiaste, na górnej części ciała pojawiły się płaskie, białe plamy, płetwy zaczęły się strzępić a na wąsach pojawiła się pleśń. W tym momencie ryby przestały już żerować i chowały się cały czas w szczelinach. 2 dni później obie padły w odstępie kilku godzin. Foto ryby w stanie agonalnym, na kilka godzin przed padnięciem: 
|
|
|
|
|
|
Moje 126l: 
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2009, 19:05:17 » |
|
Testy wody zrób, żeby wykluczyć najbardziej prawdopodobne problemy z wodą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 16, 2009, 19:56:40 » |
|
Popieram przedmówce - sprawdź parametry wody. Co masz na dnie? podejrzewam że ta mieszanka żwirku może kaleczyć wąsiki kiryśników i innych dennych rybek, a dodatkowo zatwardzać wodę. Złe warunki = choroby.
|
|
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
Yanooo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2009, 20:28:55 » |
|
pH 7,6 KH 8 GH 14 NO2 0 NO3 50
Test paskowy 5 w 1 JBL.
|
|
|
|
|
|
Moje 126l: 
|
|
|
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2009, 20:30:09 » |
|
To może być pleśniawka z powodu poranienia (ten żwirek wygląda podejrzanie)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2009, 20:30:20 » |
|
a NH3/NH4?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2009, 20:31:42 » |
|
a NH3/NH4?
Na paskowyc JBL-a tego nie ma 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 16, 2009, 20:47:29 » |
|
Testy paskowe są niedokładne, ale i tak NO3 masz dużo za duże.
|
|
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
Yanooo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 16, 2009, 20:54:22 » |
|
NO3 masz dużo za duże Cały czas dosadzam roślin, a te co są, rosną jak na drożdżach, więc mam nadzieję, że szybko zbiją NO3 do właściwego poziomu. Jeszcze co do podłoża, to może zasypać ten żwirek warstwą 2-3 cm piasku o takiego: http://allegro.pl/item722301359_super_piasek_do_akwarium_terrarium_polecam.htmlBałem się samego piasku, ze względu na możliwość powstania martwych stref oraz jałowość piasku. Gdybym teraz dał ten piasek, to żwirek stanowiłby wtedy podłoże dla roślin, a piasek byłby tylko warstwą ochronną. Co wy na to rozwiązanie?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2009, 09:07:43 wysłane przez Yanooo »
|
|
Moje 126l: 
|
|
|
Yanooo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 17, 2009, 19:42:27 » |
|
Zrobiłem dzisiaj kolejne testy wody, może da to komuś szersze spojrzenie.
Współczynnik 9.09.2009 11.09.2009 17.09.2009 pH 7,8 7,6 7,2 KH 8 8 6 GH 14 14 14 NO2 0,5 0 0 NO3 50 50 25
pH spada dość równomiernie w czasie i nie wiem czy jest to spowodowane dwoma korzeniami mahoniu, które włożyłem do akwa?
NO3 spadło bo za pewne roślinki ładnie je absorbują, z 5 pędów moczarek kupionych w sklepie jest już 3 razy więcej. Żabienica w ciągu 10 dni nabrała dwa razy więcej liści, a nurzaniec śrubowy podwoił swoją ilość w 8 dni i pięknie puszcza nowe pędy. Bałem się, że mam za dużo NO2, ale testy nic już nie wykazują.
Widzę, że Gurami dwuplamiste chowają się w kącie od wczoraj, więc prawdopodobnie i na nie przyszedł czas.
Ktoś ma jakiś pomysł?
|
|
|
|
|
|
Moje 126l: 
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 17, 2009, 20:44:37 » |
|
Trudno powiedzieć co to za choroba, ale skoro widzisz, że gurami wchodzą na te samą drogę to wrzuć je w osobny zbiornik w Sera Bactopur. Działa na szerokie spektrum bakterii i pasożytów. Podkreślam: jeśli rozpoznajesz te same objawy choroby i widać, że i tak nie ma wiele do stracenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yanooo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 20, 2009, 20:30:37 » |
|
Wczoraj wymieniłem CAŁĄ wodę, dodałem na podłoże warstwę 3-4 cm piasku aby ryby się nie kaleczyły i myślałem, że już będzie OK. Wodę do zmiany uzdatniałem Tropicalem Esklarin a później podgrzałem, a ryby siedziały pół dnia w wannie i wodzie z akwa. Po wpuszczeniu ryb do akwa zmierzyłem parametry:
pH 7,4 KH 5 GH 17 NO2 0 NO3 25
Miało być ładnie pięknie, ale dzisiaj od rana Giętkoząb czarnobrzuchy pływa po przedniej szybie i ma lekko zbielałe wąsy. Już wiem, że te wąsy to nie przez poranienia na kamykach. Zachowanie ryby jest nie naturalne. Opaczki są płochliwe i w dzień siedzą pod korzeniami i w kryjówkach i tak też zachowywał się przez 3 tygodnie. Dzisiaj zmienił się całkowicie i już stawiam na nim kreskę bo ma objawy takie jak miały kiryśniki na początku.
Z bactopurem jeszcze poczekam do środy, kiedy będzie w sklepie w tabletkach na sztuki, bo cena 33zł za płyn mnie przerasta.
|
|
|
|
|
|
Moje 126l: 
|
|
|
|