Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zatkany filtr i przyducha  (Przeczytany 6032 razy)
Plex
Stały użytkownik

« : Grudzień 11, 2004, 23:13:48 »

Dzisiaj rano przed praca przy karmieniu rybci zauwazylem ze plywaja przy powierzchni... Wiadomo - malo tlenu w wodzie. Filtr (Fan2) jak normalnie robi zafalowanie na powierzchni ledwo bylo widac ze pracuje (takie male zalamania) Po otworzeniu gabka byla az skrecona z podcisnienia. Co moglo spowodowac jej zatkanie i w rezultacie zablokowanie przeplywu wody przez filtr? Uzywam pokarmu w platkach, tabletek Vitabin tropical'a, zywej ochotki i wodzienia. Zjadane jest bez resztek i na ogol przy wylaczonym filtrze (na czas karmienia) Przyducha w akwa kosztowala zycie przylge (juz dawala sie glaskac) :cry:  Dobrze ze w pore zauwazylem co sie dzieje...

Setka po starcie
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2004, 09:50:15 »

przede wszystkim nie wyłączaj filtra podczas karmienia, po drugie może poprostu trzeba częściej myć filtr.. Wink
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2004, 10:27:27 »

Jeśli zatrzymanie filtra powoduje od razu takie skutki to znaczy, że w akwarium jest bardzo słaba równowaga biologiczna.

Podejrzewam, że za dużo ryb, może mało roślin...

Kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć włączyć filtr po karmieniu (tak mocno ciągnie, że na te 5 minut muszę go czasem wyłączyć) i włączałem go dopiero rano jak się spostrzegłem (nie słychać go więc trzeba się uważnie przyjrzeć czy woda faluje).
No i nie było żadnych widocznych negatywnych skutków (poza jakimś skokiem związków azotowych jak sądzę). Filtr również nie zgnił (nie czuć na szczęście żadnego zapachu po takim włączeniu).

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2004, 13:35:30 »

Mam bimbrownie ktora chodzi tez noca. Dlatego bylo malo tlenu. Nie stalo sie nic strasznego z woda. Filtr mylem wczesniej raz w tygodniu i nic sie nie dzialo. Teraz po 5-ciu dniach takie zatkanie :roll:

Setka po starcie
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2004, 14:08:20 »

zdaża sie jak np. w wodzie pływa pełno malutkich okruszków jedzenia. filtr terz trzeba często czyscić

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2004, 14:29:36 »

Pisalem o jedzeniu juz. Jest zjadane od razu  :roll: Dlatego tego nie rozumiem. Mulu i odpadow na dnie tez nie ma... Chyba musze juz zmienic gabke

Setka po starcie
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2004, 14:33:11 »

no to jest dziwne

a moze dajesz tabletki?? po tabletkach zawsze coś zostaje w wodzie

Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2004, 14:35:59 »

Heh... Daje... pisalem juz o tym jakie. Ale wczesniej tez dawalem i nic takiego sie nie dzialo

Setka po starcie
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #8 : Grudzień 12, 2004, 14:38:46 »

no to nie wiem no nic na to nie poradzisz raz pod wozem raz na wozie  trzeba wyczyścić i the end

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #9 : Grudzień 12, 2004, 21:14:06 »

Bimbrownia nie wpływa na to że jest za mało tlenu w wodzie. Co najwytżej zmienia ph wody miękkiej w stopni gdzie może być to niebezpieczne. Ja w swoim 150l mam pełno roślin przez T3W szuta podaje CO2 z bombra i nic pozatym ale mam tam tylko 3 black molly i 12 1,5cm zbrojnikoow niebieskich . Za dnia rośliny produkuja tyle tlenu że często nie jest się on w stanie rozpuścić. - Mam tam dobrą równowage biologiczną niezachwiana bo mam niewiele ryb. Tleny w owdzie brakuje :
A. kiedy jest za dużo ryb
B. kiedy nie ma ruchu wody
Warto pamiętać że najwięcej tleny rozpuścimy w wodzie kiedy poruszymu jej powierzchnię - proponuje doszczownice ustaioną tak by dziurki pokrywały się z powierzchnią - cisza a i natlenienie lepsze niż bombeli z filtra ktoore dodatkowo hłasują ... Pozdrawiam

112,25
Maciek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 13, 2004, 14:00:25 »

Też mam Fan-2 (już pół roku) i szczerze przyznam, że nie jestem z niego zadowolony, filtr dość często się zatyka i co 10-14 dni trzeba go czyścić wewnątrz. Bywa też, że ta górna pokrywa nad obrotowym "krzyżykiem" z silnika, rozszczelnia się, co oczywiście także blokuje prawidłową pracę filtra. Jedynym wyjściem z sytuacji, aby uniknąć tych dość przykrych niespodzianek wydaje się - niestety zakup nowego, porządnego filtra.

A co do obsady to faktycznie ciut za dużo tego wszystkiego.

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 13, 2004, 15:58:08 »

Wiem ze troszke za duzo ale powoli pozbywam sie czesci rybek. Teczanki juz oddalem. Zastanawiam sie czy oddac danio czy neony... Clarias tez leci niedlugo do akwa 240l Z duzych zostawiam na razie dlugonosa.

Setka po starcie
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 14, 2004, 21:56:24 »

O matko, clarias... No tak skoro są w sklepach to ludzie kupują Sad
Widziałem te ryby dorosłe - raczej nadają się na stół wigilijny niż do akwarium!

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 14, 2004, 22:19:10 »

No duzy rosnie... Fakt ale co ja z nim mam zrobic? Moze ktos przyjmie do stawu tropikalnego?  :lol: Wiem ze zbyt pochopnie go kupilem ale jest wspanialy...

Setka po starcie
przechyl
Stały użytkownik

http://www.akwa-zoo.intelishop.pl/

« Odpowiedz #14 : Grudzień 15, 2004, 16:15:08 »

a probowaliscie zmienic wklad filtrujacy w tych fan2?np wysypac do srodka zwiru i przekaldke z waty perlonowej?

prowadze mala hodowle pielegnic
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: