Witam wszystkich forumowiczów.
Na początku pragnę zaznaczyć, iż jestem nowym akwarystą i zanim urządzę akwa chciałbym poznać opinie i rady ludzi doświadczonych.
Obecnie zajmuję się od 2 miesięcy akwarium kolegi - 112l. Rybki przejmę po koledze i zostaną one w ciągu 2-3 tygodni ( urządzeniu) przeniesione do nowego akwa.
Wracając do tematu.
Akwa ma wymiary 150x50(38)x60 - dł, szer na środku(przy krawędziach) wys. Takie dziwne ponieważ jest to akwa profilowane.
Pojemność 375l. Już zakupione i ustawione.
Chwilowo będzie w nim oświetlenie standardowe czyli 2x36W jednak za miesiąc kupię mocniejsze świetlówki, aby osiągnąć co najmniej 0,5W/L.
W akwa będą 2 filtry (już zakupione Unimax 500 kubełkowy (biolog/mechanik - bardziej na biologa z prefiltrami) oraz FAN 3 PLUS wewnętrzny mechanik).
Zastanawiam się jeszcze na mocą grzałek. Myślę o 2 sztukach 200W oraz 150W. Powinno starczyć.
3/4 akwa będzie wypełnione żwirem od 1 do 15mm, trochę bazaltu 5-10 mm, natomiast reszta piaskiem kwarcowy.
W jednej części (ok 1/4 akwa) będą rośliny natomiast w pozostałem przestrzeń do pływania oraz 2-3 jaskinie i 1-2 korzenie.
To tyle jeśli chodzi o akwa. Mam nadzieję, że jeszcze was nie zanudziłem jednak pragnę nakreślić dokładnie co mam, żeby dobrać odpowiednią obsadę.
Testy wody dopiszę w ciągu najbliższych dni.
Co do obsady, przystając na propozycję żony, będą to następujące rybki:
- 5 sztuk Bocji wspaniałej
- Para Zbrojników niebieskich
- 3 pary Molinezji ostroustej - po parze czarnej, żółtej oraz biało-czarnej
- 2 pary molinezji żaglopłetwej - para białej oraz nakrapianej
- 4 pary Mieczyka Hellera - każda innej odmiany kolorysycznej
- 6-8 sztuk Skalara żaglowca - docelowo 1 max 2 pary
Łącznie daje to ok. 33 rybki.
Do tego myślałem o kilku sztukach kiryśników bądź kosiarek lub inne odmiany bocji. Mam nadzieję, że takie akwa nie będzie przerybione tą ilością ryb.
Żonie zależy na kolorystyce, a jednocześnie bardzo jej się podobają mieczyki i molinezje więc dlatego tyle sztuk danego gatunku lecz innych odmian kolorystyczych.
Co sądzicie o takiej obsadzie?
Czy macie propozycje innych ciekawych ryb (szczególnie kolorowych)?
Czekam na Wasze opinie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam