Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Nowe akwa 375l - planowana obsada + szczegóły o akwa
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwa 375l - planowana obsada + szczegóły o akwa  (Przeczytany 1706 razy)
Gregory85
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 10, 2009, 09:11:07 »

Witam wszystkich forumowiczów.

Na początku pragnę zaznaczyć, iż jestem nowym akwarystą i zanim urządzę akwa chciałbym poznać opinie i rady ludzi doświadczonych.

Obecnie zajmuję się od 2 miesięcy akwarium kolegi - 112l. Rybki przejmę po koledze i zostaną one w ciągu 2-3 tygodni ( urządzeniu) przeniesione do nowego akwa.

Wracając do tematu.

Akwa ma wymiary 150x50(38)x60 - dł, szer na środku(przy krawędziach) wys. Takie dziwne ponieważ jest to akwa profilowane.
Pojemność 375l. Już zakupione i ustawione.

Chwilowo będzie w nim oświetlenie standardowe czyli 2x36W jednak za miesiąc kupię mocniejsze świetlówki, aby osiągnąć co najmniej 0,5W/L.

W akwa będą 2 filtry (już zakupione Unimax 500 kubełkowy (biolog/mechanik - bardziej na biologa z prefiltrami) oraz FAN 3 PLUS wewnętrzny mechanik).

Zastanawiam się jeszcze na mocą grzałek. Myślę o 2 sztukach 200W oraz 150W. Powinno starczyć.

3/4 akwa będzie wypełnione żwirem od 1 do 15mm, trochę bazaltu 5-10 mm, natomiast reszta piaskiem kwarcowy.

W jednej części (ok 1/4 akwa) będą rośliny natomiast w pozostałem przestrzeń do pływania oraz 2-3 jaskinie i 1-2 korzenie.

To tyle jeśli chodzi o akwa. Mam nadzieję, że  jeszcze was nie zanudziłem jednak pragnę nakreślić dokładnie co mam, żeby dobrać odpowiednią obsadę.

Testy wody dopiszę w ciągu najbliższych dni.

Co do obsady, przystając na propozycję żony, będą to następujące rybki:

• 5 sztuk Bocji wspaniałej
  • Para Zbrojników niebieskich
  • 3 pary Molinezji ostroustej - po parze czarnej, żółtej oraz biało-czarnej
  • 2 pary molinezji żaglopłetwej - para białej oraz nakrapianej
  • 4 pary Mieczyka Hellera - każda innej odmiany kolorysycznej
  • 6-8 sztuk Skalara żaglowca - docelowo 1 max 2 pary

Łącznie daje to ok. 33 rybki.

Do tego myślałem o kilku sztukach kiryśników bądź kosiarek lub inne odmiany bocji. Mam nadzieję, że takie akwa nie będzie przerybione tą ilością ryb.

Żonie zależy na kolorystyce, a jednocześnie bardzo jej się podobają mieczyki i molinezje więc dlatego tyle sztuk danego gatunku lecz innych odmian kolorystyczych.

Co sądzicie o takiej obsadzie?
Czy macie propozycje innych ciekawych ryb (szczególnie kolorowych)?

Czekam na Wasze opinie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Smiley

Zmiana obsady
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2009, 11:44:55 »

Czy macie propozycje innych ciekawych ryb (szczególnie kolorowych)?

Przejdź się po zoologicznym i przejrzyj co jest dostępne a potem pytaj czy Ci się to nie pogryzie z tym co masz. Żaglowców bym zostawiła te 6 szt, będą się z powodzeniem żywiły narybkiem żyworódek i ładnie urosną. Może jakieś bystrzyki barwne tam wpuścisz w toń czy pielęgniczki? Musiałbyś tylko podać nam jeszcze parametry wody bo wiadomo, że ryby mają różne wymagania i nie każda woda im odpowiada.

Ja bym miała tylko zastrzeżenie do takiego paćkanego, grubego podłoża ale to już Twój gust.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2009, 12:22:27 »

Wszystkie pielęgnice poza skalarami odpadają, po prostu mi się nie podobają !

Jeśli chodzi o podłoże to będzie podzielone na strefy więc powinno to ładnie wyglądać, za jakiś czas dam zdjęcia i sami się przekonacie.

Co do bystrzyków to raczej odpadają bo znalazłem na stronie http://www.akwafoto.pl/jakwafoto2/core/gatunki!pokazGatunek.action?sort=pl&literaAlfabetu=B&gatunek.id_gatunki=133 taką informację o nich
"Żywotna ruchliwa ryba ławicowa, bywa czasami agresywna, podskubuje także płetwy innych ryb."

Myślę też nad kilkoma kiryskami panda, powinny ładnie wyglądać Wink
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2009, 12:24:24 wysłane przez Gregory85 » Zapisane

Zmiana obsady
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2009, 12:35:40 »

No to sam widzisz to jak strzelanie na oślep. Wizyta w zoologu się przyda.

PS. Pielęgniczki to pielęgnice ale hmmm, trochę mniejsze. Polecam przejrzeć www.apisto.pl

Pozdrawiam,
Emi

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 14, 2009, 09:05:01 »

Czy według Was wystarczy 1 grzałka 300W czy lepiej dać 2 po 200W? Czy grzałki HAILEA są dobrej jakości?

Zmiana obsady
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 14, 2009, 09:14:49 »

Chwilowo będzie w nim oświetlenie standardowe czyli 2x36W jednak za miesiąc kupię mocniejsze świetlówki, aby osiągnąć co najmniej 0,5W/L.
A jak masz zamiar montować te świetlówki ?

Grzałki lepiej dwie słabsze .

Młode ampularie oddam
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2009, 09:18:17 »

Świetlówek poszukuje nadal, jakichś dobrych oczywiście, ale w miarę rozsądnej cenie . Może ktoś z Was zna jakąś firmę bądź aukcję ze świetlówkami T8 o mocy ok 80-100W?

Zmiana obsady
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2009, 09:41:50 »

www.aqva-light.pl
www.zoolight.pl
www.libra-zoolamp.com.pl

Pozdrawiam,
Emi

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 15, 2009, 08:54:26 »

Mam kolejne pytanie. Czy do mojego akwa, z planowaną obsadą ok 40 ryb, średnich i małych, roślin będzie całkiem sporo, ok 1/3 akwa, i 2 filtrach wymienionych powyżej, potrzebuję dodatkowego napowietrzania? 

Zmiana obsady
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 16, 2009, 15:34:10 »

Daruj sobie bąbelki zadbaj o ruch tafli wody -odpowiednie ustawienie deszczownicy .

Młode ampularie oddam
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 16, 2009, 15:46:51 »

Oki. Mam deszczownie w zestawie z unimaxem więc po problemie jeśli chodzi o napowietrzanie:)

Zmiana obsady
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: