Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Atak Obcych  (Przeczytany 3175 razy)
oskarbabiarz
Nowy
*

« : Wrzesień 04, 2009, 16:19:16 »

Siema Cheesy Mam maly problem a mianowicie zauwazylem dzisiaj ze na szybach zaczynaja mi sie pojawiac glony (male zielone kuleczki) i powiedzcie mi co moge dozucic do mojej obsady zeby zjadlo mi te glony. Moj zbrojnik wcale sie nimi nie interesuje :/

240l
13 Neonow Innesa
1  Kakadu
1+1 Ramireza
5 Kirysków Pstrych
2x2 Gupik
2 Ampularie
5 Kardynałków
5 Barwieńcó Czerwonych
2 Wielkopłetwy
2 Żabki Cheesy
3 Zbrojnik Niebieski
5 Danio Pregowane
5 Brzanki Brokatowe
2 Barwniaki Czerwonobrzuche
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 04, 2009, 16:23:12 »

Zbrojniki nie sa dobre na glony, jedynie wmiarę je jedzą jak są młode. Kup otoski 7-8szt lub krewetki (masz duże akwa)
Piter8712
Gość
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 04, 2009, 16:39:17 »

zalezy jakie kreweki bo karłowate słabo interesują się glonami, najbardziej glonożerne krewecie jakie znam to amano

tylko cos co zjada glony to nie jest rozwiązanie sprawy, trzeba leczyć przyczynę..
jeśli mówiac zielone kulki masz na mysli zielony nalot w kształcie kółek to przyczyną może być nadmiar fosforanów, moze przekarmiłes ryby mrożonkami? Tongue
oskarbabiarz
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 04, 2009, 17:11:34 »

Przekarmic to raczej nie przekarmilem Smiley mozliwe ze musze zaprzestac podawanie siarczanu potasu przez kilka dni i kupic troche otoskow Cheesy kupilem takze srodek algin ale zastosuje go w ostatecznosci :] bo im mniej chemii tym lepiej moim zdaniem Smiley

240l
13 Neonow Innesa
1  Kakadu
1+1 Ramireza
5 Kirysków Pstrych
2x2 Gupik
2 Ampularie
5 Kardynałków
5 Barwieńcó Czerwonych
2 Wielkopłetwy
2 Żabki Cheesy
3 Zbrojnik Niebieski
5 Danio Pregowane
5 Brzanki Brokatowe
2 Barwniaki Czerwonobrzuche
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 04, 2009, 17:28:33 »

Kup Otoski ,niewarto za dużo chemii do akwa wprowadzać  papa
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 04, 2009, 18:25:42 »

Zignorować, jeśli to zielenice. Za dużo ich nie będzie, ja bym ze skrobał, a rybki to zjedzą.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2009, 09:55:26 »

no nie wiem czy takie bagatelizowanie może odnieść dobre rezultaty Tongue
Jak najbardziej warto szukać przyczyny, ale nie ma się czym stresować, jeśli mówimy o tych samych bardzo drobnych glonach na szybach.
Jeszcze nie widziałem jakiegoś potwornego wysypu zielenic na szybach, musiałoby akwarium być naprawdę fatalnie prowadzone. Chyba że Mr. Liberte ma jakieś własne doświadczenia w tym zakresie?  Wink
Miluś
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 07, 2009, 12:33:01 »

A może to okrzemki?
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 07, 2009, 12:41:28 »

jeśli mówiac zielone kulki masz na mysli zielony nalot w kształcie kółek to przyczyną może być nadmiar fosforanów, moze przekarmiłes ryby mrożonkami? Tongue

To chyba jest zupełnie odwrotnie. Takie glony pojawiają się przy braku, a nie nadmiarze fosforanów, i jednoczesnym wysokim N. Zgadzałoby się z http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/niedobory-i-nadmiary-u-roslin/ i z moimi własnymi obserwacjami. Ilekroć przybywa mi na szybie tych okrągłych ciemnozielonych 'kropek', to po pomiarze okazuje się, że skoczył N. Do tego te glony siedzą mocno na szybach lub roślinach i żadne z obserwowanych przez mnie stworzeń (ślimaki, otoski) nie jest w stanie ich zeskrobać.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 07, 2009, 13:29:40 »

ciemnozielonych 'kropek'
Nie wiem czy o tym samym piszemy, mi chodziło o jasnozielone.
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 07, 2009, 13:48:17 »

ciemnozielonych 'kropek'

Nie wiem czy o tym samym piszemy, mi chodziło o jasnozielone.

Ja mam na myśli takie coś:

Dwa ostatnie dni trochę przekarmiłem i od razu skok N i pojawia się to badziewie. Żeby zatrzymać ich rozwój zawsze działa podmiana ok30% i najlepiej dodatkowo odpuszczenie dolewania nawozów na kilka dni. Ślimaki i otoski tego niestety nie ruszają.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: