* jaką/jakie rybkę/ki powinnam kupić??
Do kuli? Sztuczną. Żywego stworzenia tam nie wpuszczaj.
* Roślinki sztuczne czy naturalne?
Rośliny do akwarium tylko naturalne. One nie tylko służą celom ozdobnym.
* Czy potrzebne są lampy/filtry itp?
Oczywiście, potrzebne (chyba że ma to być akwarium czysto roślinne, to myślę że bez filtra się obędzie).
* Co jaki czas się wymienia wodę?
Wody nie
wymieniamy, wodę
podmieniamy. W zależności od wielkości i typu akwarium, ale najczęściej spotykam się ze stwierdzeniem, że od 20% do 30% objętości akwarium w tygodniu. Oczywiście nowa woda musi być odstana.
* Jak często się karmi rybki?
Codziennie. Z tego co piszą inni - kilka razy dziennie małymi porcjami (rodzaj pokarmu zależy od ryb, karmienie zazwyczaj też).
Kiedyś mój kuzyn miał welona w kuli, ale czytałam że welonek potrzebuje dużo miejsca bo dorasta do ok 15cm. W sumie często widzę welona w kuli, więc jak z tym jest?
Bardzo dobrze słyszałaś - welony nie nadają się do kuli (jak i każda inna ryba). To że widzisz coś takiego często nie znaczy, że jest to prawidłowe. Idź do sklepu zoologicznego i poszukaj bojowników. Zazwyczaj siedzą sobie w takich
fajnych kubeczkach o pojemności ok. 0,1 l. Widok częsty, ale czy prawidłowy? Wnioski wyciągnij sama.
PS. Czytałam teraz że kule są "złe" (DLACZEGO "ZŁE"

?), wiec może doradzicie mi coś prostokątnego co dużo msca nie zajmuje? help
Złe, ponieważ nie nadają się na akwarium. Kształt kupi powoduje dezorientację u ryby, zniekształca obraz widziany od środka, co też nie pomaga. Do tego kule są małe. Niestety utarło się przekonanie, że kula to rodzaj akwarium, a to prawdą nie jest. W niektórych krajach podobno jest już prawnie zakazana sprzedaż kul w roli akwariów.
Bardzo dobrze, że zdecydowałaś się najpierw popytać o to wszystko. Wiele osób robi odwrotnie - kupuje kulę i wieloryba, a później dziwią się, że tak nie można. Poszukaj trochę miejsca w domu/mieszkaniu. Akwaria wcale nie muszą być duże, a zawsze można zrobić ładne krewetkarium.