Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Uzdatniacz do wody - pytanie
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Uzdatniacz do wody - pytanie  (Przeczytany 5148 razy)
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Sierpień 20, 2009, 09:39:45 »

fakt że chlor rzadko się stosuje ale jest jakiś inne świństwo w wodzie z kranu nie pamiętam nazwy - a tak się przyjęło mówić że woda musi odstać aż chlor ujdzie ale de facto to nie chlor ...
fluor Wink

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #16 : Sierpień 20, 2009, 10:20:55 »

noo, chlor szkodził na zęby a fluor działa dobrze Smiley, nie wiem jak u was ale ja u siebie obserwuje takie zjawisko, jak kiedyś lałem kranówe bezpośrednio do akwa jeszcze miałem 112l to gdy odkręciłem zimną to była przeźroczysta jak łza ale jak rozkręciłem ciepłą to zawierała bąbelki i wyglądała jak mleko z wodą, zawartością niewątpliwie był chlor lub fluor, który obsiadał na roślinkach i ściankach akwarium, ale efekt był taki że po godzinie woda była czysta jedynie te bąbelki występowały, zastanawia mnie do tej pory czemu w zimnej nie było tego efektu co przy ciepłej

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #17 : Sierpień 20, 2009, 10:36:44 »

A propos chlorowania, to wszędzie się chloruje, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Normalnie się ozonuje i to wystarcza, jeśli coś się stanie z wodą poważnego, to każdy weźmie chlor i uzdatni wodę chlorem, bo takie są procedury a chlorowanie jest najtańszą metodą i skuteczną. Więc nie ma się co zarzekać, że u nas nie...
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Sierpień 20, 2009, 10:40:43 »

Muchomorek ma rację. Tak jest w całej Polsce, a są jeszcze miejsca gdzie cały czas się chloruje wodę.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #19 : Sierpień 20, 2009, 12:34:20 »

są jeszcze miejsca gdzie cały czas się chloruje wodę.
Warszawa np
gdy odkręciłem zimną to była przeźroczysta jak łza ale jak rozkręciłem ciepłą to zawierała bąbelki i wyglądała jak mleko z wodą, zawartością niewątpliwie był chlor lub fluor,
a nie - ciepła leci ''biała'' bo ona jest przecież gdzieś podgrzewana i dodawany jest do niej środek który zapobiega osadzaniu sie kamienia jakiejś rdzy czy tym podobnych osadów na urządzeniach grzewczych - zobaczcie co się dzieje w czajniku Wink a wyobrażcie sobie jakie ilości wody grzeje miasto czy tam wodociągi aby kazdy miał ciepłą wode w kranie - bez uzdatniaczy to momet i by wszystko zaszło kamieniem ... -dlatego do celów spożywczych trzeba używać wody zimnej -w niej jest mniej hemi.

1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Sierpień 20, 2009, 13:08:53 »

Wodociągi nie podgrzewają wody, a specjalne zakłady w dużych miastach gdzie budowane były bloki z wielkiej płyty za czasów PRL-u.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #21 : Sierpień 20, 2009, 13:13:42 »

tak maniek te specjalne zakłady to ciepłownie które sprzedają spółdzielniom wodę ciepłą tylko co oni tam sypią

1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Sierpień 20, 2009, 13:21:45 »

Mirmil masz całkowitą rację, ale co sypią to jest ich słodka tajemnica.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #23 : Sierpień 20, 2009, 18:04:20 »

mniejsza o to kto tą wodę grzeje -ważne że jest ciepła Cheesy a co sypią to raczej się nie dowiemy -ale nie jest to aż takie zmartwienie bo woda zimna jest wodą która musi być zdatna do picia i lejmy poprostu zimna wodę ( niestety zdatna do picia nie znaczy zdrowa ani pozbawiona hemi no ale to juz inna historia)

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #24 : Sierpień 20, 2009, 18:26:16 »

Uzdatnia się w różny sposób, na najprostszych stacjach używa się filtrów wielowarstwowych. Jedną z warstw jest kilka ton koksu, ten koks się wymienia, jak już osadzi się na nim w dużej ilości "kamień". Większe stacje uzdatniania stosują magnetyzery i inne czary.
Nie sądzę, żeby coś sypali do wody, kiedyś tak było, teraz już się dba bardziej o ludzi.
Myślę, że nie doceniacie temperatury, wystarczy 30 stopni Celsjusza i już wytrącają się związki wapnia z wody i to może być to  białe na dnie. A takie ogólne zmętnienie i pojawiające się pęcherzyki, to efekt chlorowania wody.

Poczytajcie na końcu tekstu, to o wodzie dla Warszawy:
"Rozpoczęcie realizacji obiektów, flirtów węglowych oraz ozonowania pośredniego planowane jest na czerwiec 2008 r."

z linku
http://www.qdnet.pl/unas/Nr38/wodociag_polnocny.htm
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #25 : Sierpień 20, 2009, 18:47:27 »

hahaha -''planowane'' ale co wyszło z planów? -nic jak zawsze
Cytat ze strony wodociągów warszawskich ''Opinia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie:
"Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej na wyjściach do sieci w miesiącu czerwcu 2009 r., na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza zwiększoną zawartość chloru wolnego na wyjściu z Wodociągu Praskiego i Wodociągu Północnego. Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. (..)''
 Ogulne zmętnienie o którym piszesz występuje w warszawskiej wodzie tylko w przypadku wody ciepłej  Smiley a ''bąbelki'' w obu przypadkach natomiast zmętnie to skutek jak to mówisz: ''innych czarów'' Wink

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #26 : Sierpień 20, 2009, 19:06:15 »

czyli nasuwa się myśl

Czernomyrdin cytaty ... "Cóż, chcieliśmy dobrze, a wyszło jak zawsze",  Good !

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: