Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Samica Gupika - pływa bokiem, potrzebuje szybkiej pomocy!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Samica Gupika - pływa bokiem, potrzebuje szybkiej pomocy!  (Przeczytany 8725 razy)
Agus.77
Nowy
*

« : Sierpień 16, 2009, 06:33:06 »

Witam,
wczoraj zauważyłam ze samica gupika pływa przy samym dnie a ogonem trze po dnie. pływała z dala od innych rybek. Wyglądała jakby nie potrafiła wyżej wypłynąć
Dzisiaj myslalam ze zdechła bo pływała bokiem na wysokosci 10 cm. Zaobserwowałam też ze jej barwy są ostrzejsze, widać dokładnie łuski, Nawet te odblaskowe gdy nie ma swiatla. Przeniosłam ją do kotnika gdzie woda była zdezynfekowana mfc i wlałam esklarin. tafla wody jest na wysokosci 11 cm. rybka probuje pływac, ale dalej ma problemy.
Proszę o szybka odpowiedz
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2009, 10:25:05 »

Czy samiczka ostatnio miała jakis poród?? Jesli tak to najprawdopodobniej przechodzi tzw. szok poporodowy oraz duże wyczerpanie organizmu. Są dwie możliwości albo z tego wyjdzie albo nie Sad Jeśli natomiast nie rodziła to tu koleżance nie pomogę.... przerabiałem już wiele opcji z gupikami, które nigdy nie dawały oznak jakiejkolwiek choroby a po kilku dniach zachowywały się tak jak to opisała koleżanka a potem niestety padały Sad Sad

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr Fan-2 plus - jeszcze przez 3 tyg.
Filtr JBL e700
Ogrzewanie ComfortZone 100W.

Dla zainteresowanych moje GG: 6267729 Wink
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2009, 10:42:40 »

Możliwe ze jest chora, albo tak się dzieje ze starości. Przecież gupiki wiecznie nie żyją.

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: 
http://konradsz13.blog.onet.pl
Agus.77
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 17, 2009, 10:55:38 »

jest to możliwe ze ma niedowład w ogonie? zauważyłam ze nim w ogole nie porusza, a płetwe tylnia ma mocno postrzepioną... teraz plywa w pionie
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2009, 10:58:09 »

jest to możliwe ze ma niedowład w ogonie? zauważyłam ze nim w ogole nie porusza, a płetwe tylnia ma mocno postrzepioną... teraz plywa w pionie

Moze tak być.... niestety moim zdaniem możesz juz rybke spisać na straty Sad Sad ale będę cały czas trzymał kciuki za twojego gupiczka... może się jej polepszy Smiley

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr Fan-2 plus - jeszcze przez 3 tyg.
Filtr JBL e700
Ogrzewanie ComfortZone 100W.

Dla zainteresowanych moje GG: 6267729 Wink
Agus.77
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2009, 12:19:39 »

juz jest lepiej, wpscilam ja do ogolnego, jakos sobie radzi Smiley
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 17, 2009, 18:14:58 »

Moja samica gupika tak miala gdy byla w podeszłym wieku. Wszytko swiadczy na to ze stara jest. Nie pozyje ci długo. Góra 10 dni, bedzie sie meczyc, potem zauwazysz ze nie je, bo bedzie mala klopoty z jedzeniem pokarmu.

Agus.77
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 17, 2009, 19:09:34 »

mocno postrzępiła jej się płetwa ogonowa?? chcoćby takie długie nici?
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 17, 2009, 20:57:48 »

Możliwwe, że inna rybka wdała się z nią w bójkę.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: