Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: korzeń orzecha wloskiego  (Przeczytany 3636 razy)
kkacha
Nowy
*

« : Sierpień 15, 2009, 12:34:50 »

znalazłam ładny konar orzecha włoskiego i zaczełam go preparować ale nie wiem czy ten rodzaj drzewa się nadaje do akwarium Huh Huh Huh nie chce otruć rybek i wole się zapytać czy mam go dalej przygotowywać czy szkoda mojego czasu
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2009, 12:48:11 »

Nie wiem, jak jest za konarami, ale korzenie orzecha wypuszczają substancję hamującą wzrost innych roślin.
kkacha
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2009, 12:53:46 »

ale chodzi mi o to że jak go wygotuje w solance ze 2 razy , ze 2 razy w sodzie i ze 3 razy w zwykłej wodzie. to czy to nie aszkodzi rybkom?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Sierpień 15, 2009, 20:32:39 »

Ma dużo garbników, to pozytywne.
Myślę, że rybkom nie zaszkodzi, ale roślinom może, zależy jaki to orzech. Chyba, że jest faktycznie suchy.

Poszukałem chwilkę i znalazłem w Wikipedii:
"Działanie allelopatyczne

Orzech włoski może wywierać ujemne działanie allelopatyczne na inne rośliny. W ekstrakcie z suchych liści orzecha włoskiego stwierdzono obecność szeregu substancji allelopatycznych, z których najważniejsze to związki z grupy flawonoli, kemferol i jego α-L-arabinofuranozyd[2]. Natomiast juglon, allelopatyczny związek charakterystyczny dla całego rodzaju Juglans występuje jedynie w liściach świeżych, a w trakcie ich usychania zanika w wyniku polimeryzacji.

Orzech włoski nie wydziela juglonu w ilości wystarczającej do spowodowania jakichkolwiek zmian w otoczeniu i jest całkowicie bezpieczny dla roślin i zwierząt[potrzebne źródło], a jego liście można kompostować. Wyjątkiem może być orzech włoski sadzony na podkładce z orzecha czarnego, który wydziela znaczne ilości juglonu do gleby"

Podobne działanie, o ile dobrze pamietam, ma jeszcze czeremcha.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: