Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Nie mogę wyleczyć otarcia
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nie mogę wyleczyć otarcia  (Przeczytany 1844 razy)
lidia
Zainteresowany
**

« : Grudzień 04, 2004, 18:17:39 »

Dostałam 2 tęczanki boesemani, jedna z nich miała otarty bok, dość poważnie. Stosowałam bactopur sery do przemywania rany, pojawiły się łuski, ale cały czas się to paprze, nie goi, obecnie tworzy się cos w rodzaju pleśniawki. Druga po pewnym czasie, jakby zaraziła się i na jej boku pojawiły się ranki, trzy łuski lekko odstają. Co zastosować? Ryby w dobrej kondycji, zachowanie normalne, mają apetyt. Leczyć w ofólnym?, odłowić i leczyć osobno jakim preparatem? Proszę o pomoc

sulika
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 04, 2004, 18:35:20 »

Moze trzeba rywanolem rany przemywac. No i czeste podmiany wody.

pozdrawiam
asmi
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2004, 19:36:03 »

OK spróbuję rywanolem. Dzięki. Woda podmieniana co 2 tygodnie systematycznie w ilości ok 20 %. Smiley

sulika
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 05, 2004, 19:44:25 »

Jak na mój gust trochę rzadko  :?
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2004, 20:52:33 »

Hm.. W razie czego możesz spróbować metody innej. osobne akwarium zalewamy kranówą i to ciepłą, po dwoch dobach wpuszczamy tam rybę której rany zostały odkażone wodą utlenią i dwa dni rybki tam nie karmimy. Rany typu jakieś krwawe guzy itp. jak gdyby ściągają się wówczas i tydzień z reguły wystarcza by prawie śladu nie było po ranie.Zastrzegam jednak że to działało skutecznie na prętnikach karłowatych które uparcie dostawały guzów, z innymi rybkami tak nie próbowałem,
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: