Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem- rybki padają :(  (Przeczytany 3929 razy)
p@ul
Nowy
*

« : Sierpień 10, 2009, 18:43:10 »

Mam wielki problemik mianowicie akwarium mam juz z 2 tygodnie ale od jakiegoś tygodnia rybki mi padają i to jedna na dzień. Nie zaobserwowałem na nich żadnych białych plamek. Jedynie co można zaobserwować to to że wczśniej ryba jest osowiała pływa (praktycznie stoi w miejscu) w górnej cześci akwarium , następnie prawie osiada na kamieniach i po jakimś czasie kaput Sad
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 10, 2009, 19:30:33 »

a czy akwarium dojrzało przed zarybieniem?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 10, 2009, 19:37:53 »

Przede wszystkim to napisz czy masz filtr, jak duże jest to akwarium, co tam w nim pływa, czy wpuściłeś ryby od razu po zalaniu akwarium (pewnie tak...)...

p@ul
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 10, 2009, 21:42:57 »

Akwarium mam 60 l, posiadam filtr, temp.wody ok. 24 C, Przed wpuszczeniem rybek używałem AquaSafe oraz Bio nitrivec po 2 dniach zostały wpuszczone rybki.
Po 2 dniach wpusciłem rybki które dostałem od kolegi parka Skalarów, 7 neonek, 3 molinezje, parka żałobniczek. Po 4 dniach dokupiłem parke mieczyków,parkę głupików, suma i glonojada. Niestety w tej chwili został Skalar, 5 neonek, 2 molinezje, parka żałniczek, głupiki, mieczyki, sum. Da sie jakoś pomoc rybom żeby nie zdychały?
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2009, 22:00:57 »

Da sie jakoś pomoc rybom żeby nie zdychały?

może dać im odpowiedni litraż do pływania? albo poczytać coś o nich zanim się weźmie od kogoś?

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 11, 2009, 07:30:05 »

Przed wpuszczeniem rybek używałem AquaSafe oraz Bio nitrivec po 2 dniach zostały wpuszczone rybki.
Jak dla mnie za wcześnie. Uzdatniacze niczego nie gwarantują ani nie przyspieszają dojrzewania akwarium. W baniaku pojawiło się pewnie NO2 i ryby zaczęły padać.
Akwarium mam 60 l... wpusciłem rybki które dostałem od kolegi parka Skalarów, 7 neonek, 3 molinezje, parka żałobniczek. Po 4 dniach dokupiłem parke mieczyków,parkę głupików, suma i glonojada.
Już na starcie nastapiła wielka pomyłka jeśli chodzi o obsadę. Skalary i molinezje nie nadają się do 60-litrowego akwarium. Ty tymczasem dokupujesz im towarzystwo w postaci 2 mieczyków, jakiegoś suma i glonojada (zapewne zbrojnik niebieski) - gatunki, które także nie nadają się do 60-litrowego zbiornika. Totalne przerybienie.
Da sie jakoś pomoc rybom żeby nie zdychały?
Da się. zibi już napisał. Jak chcesz mieć to co miałeś - proponuję kupić akwarium o pojemności 200 litrów. Jeśli nie jesteś w stanie zorganizować sobie takiego baniaczka, proponuję w 60 litrowym trzymać coś w stylu razbor klinowych, neonów - czyli gatunki małe. no i czytać trzeba o tym co się chce w zbiorniku mieć. A przede wszystkim po zalaniu zbiornika zamiast lać uzdatniacze, odczekać przynajmniej tydzień lub dwa az zbiornik trochę dojrzeje i dopiero wpuszczać ryby. To ważne.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2009, 07:32:12 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 11, 2009, 10:06:50 »

tak przy okazji dojrzewania to u Diany wyczytałem, że biostartery mogą zawierać nieodpowiednie gatunki bakterii (naukowcy robili ekperymenty i postawili tezę, że za nitryfikację mogą odpowiadać inne gatunki niż do tej pory sądzono)

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
p@ul
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 11, 2009, 10:45:50 »

Czyli jednym słowem nic sie nie na sie tym rybom pomoc wszystkie padna?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #8 : Sierpień 11, 2009, 11:58:24 »

Można pomóc oddając komuś innemu i to jest pewna pomoc, chociaż któraś rybka i tak może paść, bo jest przytruta.

Przede wszystkim kup sporo roślin pływających, jakieś rogatki i moczarki.
Możesz próbować często (np. po 30% codziennie) podmieniać wodę na odstaną, proces dojrzewania się bardzo wydłuży, ale może ryby przeżyją. Małe są szanse, ale zawsze jakieś. 
Możesz poprosić znajomego akwarystę o wodę do akwarium, co przyspieszy dojrzewanie.

p@ul
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 14, 2009, 13:55:39 »

Mam pytanie do wody jeszcze , czy woda ma być przegotowana czy normalna kran-cola odstana, może być woda mineralna co sie kupuje w 5l butelkach odstana
Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 14, 2009, 14:00:03 »

nie kranbowa odstana min.24godz..
a jakiew akwariuma ma ten twoj kollega??

.
p@ul
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 14, 2009, 14:23:00 »

czyli reasumująć mam wlać zwykławodę niepzregotowana z kranu i ona ma sie odstać tydzień lub dwa? czy może kupić wode w tych butelkach 5 l zwykłą i wlać niech se odstanie. Przegotowwanej wody nie wlewać tak?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 14, 2009, 17:03:29 »

Może inaczej:
1. Może być woda z kranu ale ODSTANA ze 24h aby chlor z niej uleciał
2. Może być woda przegotowana ale o temperaturze pokojowej. Przegotowana woda traci trochę na twardości a i cały chlor z niej ulatuje
3. Mineralna się zupełnie nie nadaje

p@ul
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 14, 2009, 22:39:06 »

Dziekuje bardzo za rady  Smiley mam nadzieje że sie uda wszystko
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: