Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony - zielenice ?  (Przeczytany 10981 razy)
kubek1976
Zainteresowany
**

« : Sierpień 10, 2009, 10:26:02 »

Witajcie.
Proszę podpowiedzcie - mam akwa 63 litry - walczę z glonami już 3 tydzień bezskutecznie.
Glony to chyba zielenice - krótkie zielone włoski które mi porosły na liściach kryptokoryny i żabienicy.
Dodatkowo przy dnie sporo tego, i żwirek robi się lekko zielonkawy. Liście już zaczynam usuwać bo całe zielone i włochate się robią.
Rybkom nic nie jest, w tym najbardziej czułe - neonki też się mają dobrze.

Co robię :
Nie nawożę wogóle opróćz kulek JBL w żwirku. Zauważyłem że chyba zaczął się atak glonów wtedy jak dołożyłem te kulki.
Co2 - brak.
Oświetlenie :  NARVA T5 DAYLIGHT 865 6500K 24W + Hagen aqua-glo 18000K 8W
Myślałem że może zbyt duże oświetlenie - próbowałem oświetlania tylko 24 W, wyłączenie tej 8W nie dało wyraźnych efektów.
Podmieniam wodę ok 10 % raz na 3 dni - nic nie daje.
Wyłączyłem światło na 3 dni - nic nie dało.
Odmulam 2 x w tygodniu.
Robiłem testy wody :
PH : 7,5
NO2 : 0
NO3 : 25 mg/l
GH : >10d
KH : 3d

Co jeszcze można ?
Obecnie jestem w trakcie drastyczniejszej metody - zaciemniłem akwarium całkowicie ręcznikiem i ograniczę karmienie do 1 dawki na 2 dni.
Jakieś jeszcze pomysły ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2009, 17:07:42 wysłane przez kubek1976 » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 10, 2009, 19:48:18 »

masz duży poziom NO3 i to może być przyczyną

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 10, 2009, 20:47:08 »

dzięki. Spróbuję zwiększyć ilość zmienianej wody, zamiast 10% będę zmieniał 20%.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 10, 2009, 21:04:19 »

wiesz nie powiem Ci na 100%, że to na pewno to ale zacznij od tego i zobacz czy to coś da, z ciekawości sprawdziłbym też zawartość no3 wody, na którą będziesz podmieniał.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2009, 21:13:05 »

właśnie sprawdziłem - brak no3. Jutro leję

Ppetel
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2009, 08:53:17 »

dam ci dobrą radę kup z 2-3 (1 samiec reszta samice) molinezyjki
ja miałem naprawdę zaglonione akwarium a one sam duży korzeń oczyściły w około 8h

i dokładnie te same rośliny co ty Codziennie trochę porastają glonami ale do południa niema już po nich śladu

Molinezyjki to lepszy wybór od glonojada

Jestem nowicjuszem i nie boję się pytać!!!

Wszelakie pomysły sugestie mile widziane!!!
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2009, 11:34:02 »

dzięki za radę. No3 mimo podmian wody jest nadal na poziomie ok 20-25 mg/l
Z molinezjami pomyślę bo obawiam się jednak że już mam nadmiar rybek a jeszcze jak wrzucę molinezje to będzie sajgon. Zapytam w sklepie może przyjmą ode mnie 4 danio bo one już mi sporo urosły i zasrywają akwarium.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2009, 11:40:41 »

Molinezje, glonojady, krewetki to tylko jedne z wielu sposobów walki z glonami.  A tymczasem trzeba walczyć nie z samym glonem tylko z przyczynami jego powstawania. I ja obstawiam brak lub zbyt mały poziom PO4 w wodzie... Heh jak wielu akwarystów nie docenia fosforu, a niski poziom PO4 a nawet zbicie go do zera, kończy się właśnie zielenicami w postaci nalotu na szybach lub w postaci prostych nitek.
Sprawdź PO4 i napisz co test pokazuje. Jak nie masz testu to go kup.
Nie znasz stężenia PO4 ani jego stosunku do NO3 to zielenice będziesz mieć tak długo jak długo będziesz mieć akwarium.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2009, 19:36:51 »

andrzej72 ma rację ja miałem u siebie podobny problem tylko na odwrót i powoli zaczynam wychodzić na prostą i też andrzej72 podpowiedział mi w czym rzecz (tak przy okazji: dzięki).

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 25, 2009, 11:13:40 »

zrobiłem test na poziom PO4 i wyszło mi ok 0,5 mg/l (testy Zooleka)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 11:16:40 wysłane przez kubek1976 » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 25, 2009, 19:49:44 »

czyli według tabeli redfielda No3 powinieneś obniżyć do 5 mg/l, tu masz link
http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield.htm

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #11 : Sierpień 25, 2009, 19:53:29 »

Obawiam się, że się nie bierze innych parametrów pod uwagę i braków. Wierzę, że tabela jest skuteczna, ale najciekawsze jest to, co się dzieje na krańcach. Czy np. zwiększając PO4 trzeba już stosować CO2, żeby nie zabrakło węgla? Co ze zmianą oświetlenia? itd.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 20:08:47 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #12 : Sierpień 25, 2009, 21:40:54 »

Molinezje, glonojady, krewetki to tylko jedne z wielu sposobów walki z glonami.  A tymczasem trzeba walczyć nie z samym glonem tylko z przyczynami jego powstawania. I ja obstawiam brak lub zbyt mały poziom PO4 w wodzie... Heh jak wielu akwarystów nie docenia fosforu, a niski poziom PO4 a nawet zbicie go do zera, kończy się właśnie zielenicami w postaci nalotu na szybach lub w postaci prostych nitek.
Sprawdź PO4 i napisz co test pokazuje. Jak nie masz testu to go kup.
Nie znasz stężenia PO4 ani jego stosunku do NO3 to zielenice będziesz mieć tak długo jak długo będziesz mieć akwarium.
No super! Ja mam NO3 poniżej 5, PO4 od 0,1 do 0,4 podaję CO2 czyli teoretycznie tak jak powinno być, a glony wyłażą mi już na sufit.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Sierpień 26, 2009, 08:36:56 »

http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield.htm

Nie mogę obniżyć. Próbowałem podmieniać 20% wody 2 razy w tygodniu i za kazdym razem mam no3 około 20-25 mg/l.
A czy dobrym będzie rozwiązaniem podniesienie po4 do poziomu 1,5-2 mg/l ? Jakiś nawóz do tego zastosować ?

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #14 : Sierpień 26, 2009, 19:17:10 »

Nie mogę obniżyć. Próbowałem podmieniać 20% wody 2 razy w tygodniu i za kazdym razem mam no3 około 20-25 mg/l.
Dosadź więcej roślin to "wyssają" NO3. Możesz wrzucić coś pływającego np. Limnobium, to niezłe żarłoki i szybko rosną.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: