Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Dziwne zjawisko i zachowanie molinezji
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne zjawisko i zachowanie molinezji  (Przeczytany 2717 razy)
vasu
Zainteresowany
**

« : Sierpień 08, 2009, 10:37:23 »

Witam.

Po podmianie wody jak to zwykle bywa rybki chcą się wycierać. Wodę podmieniłem w środę, samice nie maja chęci do wycierania, za to samce ganiają je jak głupie, przez co samice muszą się chować. Wszystkie ryby są dużo żywsze, stają się agresywne.

Wczoraj urodziło się 7 rybek, nie mam pojęcia która tyle ich urodziła. Jedna samica ma bardzo duży brzuch, więc podejrzewałem ją, ale nie wierzę, że mogła przestać i poczekać jeszcze kilka dni. Ostatnim razem urodziła ok 25 sztuk. Dzisiaj wciąż ma duży brzuch i się chowa. Za to druga samica, która nie wyglądała jakby miała rodzić zaczęła wypuszczać malutkie. Kilka pierwszych rybek w porządku, zaś każda kolejna miała coraz więcej wnętrzności na wierzchu. Urodziło się pewnie ponad 15 z czego przynajmniej 12 ma rozerwane brzuchy (może to 'wcześniaczki'?). I nie wiem, czy to wina ryby, czy wody. Może przez to dzikie zachowanie samców albo sama w coś uderzyła uciekając lub coś... Nie wypadła mi z akwarium ani nic.

Co do wody testów nie mam, jak kupię, sprawdzę to napiszę co i jak. Ale napotkałem to: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=10624.105

Proszę o pomoc.

P.S. temperatura wody ~26 stopni trochę zabarwiona na żółto-zielono.

Po ponownym obejrzeniu rybek, do 30 minut po ich urodzeniu, zauważyłem zrośnięcie się brzuszków, niektórym pozostały tylko czerwone kreski. Pierwszy raz byłem świadkiem porodu ryby jajożyworodnej, czy to jest normalne?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2009, 10:45:28 wysłane przez vasu » Zapisane

112 l.
Black Molly x25; Glonojad x2; Kiryski (spiżowy, pstry, albinoski); Bojownik samica x3; Kardynałek albinoski x5; Neon inesa x9
Kryptokoryna (krótka,długa); Żabienica; Moczarka; Rogatek; Anubias; Minima (orzech); Limnophilia; Paprotnica; Bacopa; Hydrokotyle;

45 l.
40x molinezja - chętni?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 08, 2009, 11:34:20 »

Ja na molinezjach się nie znam, a jedyne żyworodne jakie udało mi się dokładnie zaobserwować to gupiki...jednak przeszło mi przez myśl......może to co określasz jako "wnętrzności rybek" to poprostu woreczek żółtkowy, który szybko się wchłonął?

vasu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2009, 10:21:12 »

możliwe.

112 l.
Black Molly x25; Glonojad x2; Kiryski (spiżowy, pstry, albinoski); Bojownik samica x3; Kardynałek albinoski x5; Neon inesa x9
Kryptokoryna (krótka,długa); Żabienica; Moczarka; Rogatek; Anubias; Minima (orzech); Limnophilia; Paprotnica; Bacopa; Hydrokotyle;

45 l.
40x molinezja - chętni?
krissAtlantis
Zainteresowany
**

Wszyscy pochodzimy od Gwiazd

« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2009, 09:42:40 »

Mi się wydaje, że żyworódki nie mają woreczka żółciowego, bo odrazu mogą pobierać pokarm. Co do tych wnątrzności to może rybki zostały poturbowane zaraz po urodzeniu przez rodziców.

Ryby żyworodne nie mają tarła, nie "trą" się, po prostu wcześniej zapłodnione samice rodzą młode.

Jaki masz zbiornik, że Twoja woda jest zielona?

45l
8 x Neon innesa
5 x Zwinnik jarzeniec
3 x Gupik
3 x Piskorek
kilka Red Cherry

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=26015.0
vasu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2009, 11:25:09 »

nie jest zielona, tylko delikatnie zabarwiona na żółto-zielono i bardziej żółto niż zielono.

a zbiornik mam w podpisie -.-

112 l.

45 l.
40x molinezja - chętni?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: