Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chore zbrojniki  (Przeczytany 1693 razy)
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« : Sierpień 03, 2009, 21:22:16 »

Czy moje zbrojniki mógł załatwić skok ph, z 7,6 na 6,8?
Wczoraj zrobiłam trochę za dużo roztworu do bimbrowni i podejrzewam, że większa ilość CO2 mogła spowodować taki spadek ph. Dzisiaj zauważyłam że moje dwa zbrojniki niebieskie są niemrawe i słabo reagują kiedy je dotykam. U jednego z nich zauważyłam długie, nitkowate, brązowe (nie przezroczyste) odchody. Do wczoraj jeszcze się ganiały po akwa. Inne rybki i krewetki chyba zachowują się normalnie, chociaż sama już nie wiem, może zrobiłam się przewrażliwiona i doszukuję się i u nich niewiadomo czego.
Czy ktoś może mo coś doradzić w tym temacie?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2009, 21:32:50 »

Na razie obserwuj. Daj znać jutro jak się mają. To wytrzymałe skubańce.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #2 : Sierpień 03, 2009, 21:43:02 »

To wytrzymałe skubańce.
No mam nadzieję. Przygarnęłam je od kogoś gdzie mieszkały chyba z rok w jednej kuli z welonem Sad Takiej chyba ze dwu litrowej.
Ale czy to możliwe żeby takie objawy przy skoku ph Huh

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 04, 2009, 07:19:04 »

Tak. Skok pH to dla ryb niezły hard core. Może ryby zabić.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Sierpień 04, 2009, 19:16:55 »

Dzisiaj chyba jest lepiej, w każdym razie zaczęły reagować w miarę normalnie kiedy wtykam rękę do akwa. Na wszelki wypadek zrobię im ze dwa dni głodówki. Zredukowałam ilość roztworu w bimbrowni i dziś rano ph - 7, a teraz między 7,2 a 7,4.
Kurczę chciałam dobrze a wyszło jak zwykle. Co dziwne u bojownika nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: