Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Od początku ZACZYNAM  (Przeczytany 1679 razy)
lechu18
Nowy
*

« : Lipiec 25, 2009, 17:57:38 »

Witam!
Niedawno z żoną postanowiliśmy  wrócić do hobby zwanego akwarystyką. Od jakiegoś czasu odnawiam wiedzę zważywszy, że  ostatnie akwarium miałem jakieś 15 lat temu, bez internetu i setki sklepów, a dobre świetlówki można było kupić tylko w NRD. Zamówiłem parę książek, czytam fora. Założyliśmy sobie budżet ok.1500zł na całość (bez rybek i roślin), a więc na akwarium z wyposażeniem. Na część rzeczy jestem zdecydowany a o innych nie mam jeszcze konkretnego zdania. Stąd ten temat i prośba o opinie, a ja obiecuję, że za miesiąc pokażę wam może już gotowy zbiornik.

Akwarium będzie dla rybek słodkowodnych, towarzyskie, pojemność 126l, dług/80cm, szer/35cm, wys/45cm.

1. Akwarium: http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-akwaria-pokrywy-szafki-proste-cujc/akwarium-proste-126-l-wym-80x35x45-cm_102772.html i jestem zdecydowany,
2. Pokrywa: http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-akwaria-pokrywy-szafki-exclusive-t5-proste-cvh4/pokrywa-exclusive-t5-prosta-80 i raczej jestem zdecydowany,
3. Oświetlenie: wymiana na osram 965 i philips aquarella, plus odbłyśniki i jestem zdecydowany,
4. Grzałka z termostatem 100W ale nie wiem jaką dokładnie,
5. Filtr wewnętrzny: piszecie, że Tetra ex700 lub Fluval 205, chciałbym z deszczownią, ale nie wiem czy jest w komplecie, czy trzeba dokupić jeszcze jakieś wężyki i zawory?,
6. Odmulacz, czyścik i termometr rtęciowy to chyba obojętnie jaki, jako podstawę mata,
7. Tło zrobię ze styropianu, świeczka plus ciemne farby - to jeszcze zostało takie same po tylu latach,
8. Jakie testy, czy 5in1 wystarczą, i czy uzdatniać czymś wodę,
9. Podłoże ciemne, ale nie mam pojęcia ile,
10. Czy ma ktoś u siebie jakieś skałki hodowlane i czy jest zadowolony, gdzie kupić kamienie,
korzenie już mam a roślinki i rybki dopiero po zorganizowaniu wszystkiego

Nie wiem, czy czegoś nie pominąłem. Nie piszcie o CO2, bo na razie traktujmy tę listę jako zakupy dla potrzeb surowego akwaria bez roślinek i rybek.
Dzięki za PODPOWIEDZI I RADY.

POZDRAWIAM

« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2009, 17:49:13 wysłane przez lechu18 » Zapisane
lechu18
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 25, 2009, 18:02:47 »

A i czy ten sklep rybarium.pl to dobry wybór, nie wiem jak załatwić tam rabat lub tańszą przesyłkę, a ktoś pisał na tym forum o takiej możliwości.
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 25, 2009, 18:06:09 »

5. do 100l wybrałbym zdecydowanie zewnętrzny, dużo lepszy, nie trzeba czyścić co tydzień (tylko co 1/2 roku np.) i nie zajmuje miejsca w akwarium - polecam tanie i dobre polskie AquaEl Mini Kani 120
8. wystarczą, uzdatniacze możesz sobie darować, ważne aby zbiornik dojrzał przed zarybieniem

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
lechu18
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 25, 2009, 18:09:53 »

Czy ten AquaEl Mini Kani 120 w zestawie posiada wszystkie wężyki, zaworki oraz czy można założyć deszczownię?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 25, 2009, 18:18:40 »

tak kupujesz komplet
można założyć deszczownię
aquaEl produkuje 2 wersje deszczowni, ale nie wiem która będzie pasowała rozmiarem (w sklepie dobiorą Wink )

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Lipiec 25, 2009, 18:34:44 »

A ja zapytam co kolega zamierza w tym akwa trzymać .Z gotowej pokrywy i jej kiepskiego oświetlenia bym zrezygnował ale to też zależy co kolega chce tam trzymać

Młode ampularie oddam
lechu18
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 25, 2009, 18:49:57 »

Myślę, że na początek przypomnienia gubiki, kiedyś krzyżowałem je w wielu pokoleniach, a poza tym neony, otoski, kiryski, może jakiegoś bojownika dla zachowania harmonii, mieczyki, molinezje, wolę raczej mniejsze i bardziej ruchliwe rybki a żonie będzie się podejrzewam podobać różnorodność gatunków, ona nigdy nie miała akwaria, a nasi znajomi nie bawią się takim hobby.
lechu18
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 25, 2009, 18:51:33 »

Czyli w tej gotowej pokrywie i przy wymianie świetlówek, przy odbłyśnikach i tak będzie za mało światła?
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Lipiec 26, 2009, 08:21:06 »

Wymiana świetlówek nic tu nie da i tak moc zostanie bez zmian ,najwyżej zmieni się barwa światła co na obecnym etapie możemy pominąć .Dla ryb nie będzie to miało większego znaczenia ,gorzej jest z roślinami .Przy tym światełku raczej będziesz sobie musiał darować czerwone roślinki a skoncentrować się na tych mniej wymagających .Na szczęście jest ich dosyć sporo i można coś ładnego z tego zrobić nap. różne gatunki mchów na korzeniach kryptokoryny ,anubiasy .Odbłyśniki jak najbardziej polecam sporo dają .Największe zastrzeżenie mam do statecznika to cholerstwo strasznie grzeje zimą to nawet pomaga ale latem mocno podgrzewa wodę ,zalecam wymianę na elektroniczny .

Młode ampularie oddam
lechu18
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 26, 2009, 18:04:07 »

A w tej pokrywie nie jest statecznik elektroniczny? Myślałem, że za tyle kasy i przy T5 jest elektroniczny.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Lipiec 26, 2009, 19:23:11 »

No jeśli kolega kupił taką pokrywę
ttp://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-akwaria-pokrywy-szafki-cufc/pokrywa-exclus podany link nie wyświetla pokrywy
to faktycznie jest lepiej nawet nie wiedziałem że już takie robią ale po przeliczeniu będzie to ok 0,38W/l czyli i tak dla roślin mniej wymagających bo chyba nie chcesz potem przerabiać takiego cacka ?

Młode ampularie oddam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: