Witam!
Niedawno z żoną postanowiliśmy wrócić do hobby zwanego akwarystyką. Od jakiegoś czasu odnawiam wiedzę zważywszy, że ostatnie akwarium miałem jakieś 15 lat temu, bez internetu i setki sklepów, a dobre świetlówki można było kupić tylko w NRD. Zamówiłem parę książek, czytam fora. Założyliśmy sobie budżet ok.1500zł na całość (bez rybek i roślin), a więc na akwarium z wyposażeniem. Na część rzeczy jestem zdecydowany a o innych nie mam jeszcze konkretnego zdania. Stąd ten temat i prośba o opinie, a ja obiecuję, że za miesiąc pokażę wam może już gotowy zbiornik.
Akwarium będzie dla rybek słodkowodnych, towarzyskie, pojemność 126l, dług/80cm, szer/35cm, wys/45cm.
1. Akwarium:
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-akwaria-pokrywy-szafki-proste-cujc/akwarium-proste-126-l-wym-80x35x45-cm_102772.html i jestem zdecydowany,
2. Pokrywa:
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-akwaria-pokrywy-szafki-exclusive-t5-proste-cvh4/pokrywa-exclusive-t5-prosta-80 i raczej jestem zdecydowany,
3. Oświetlenie: wymiana na osram 965 i philips aquarella, plus odbłyśniki i jestem zdecydowany,
4. Grzałka z termostatem 100W ale nie wiem jaką dokładnie,
5. Filtr wewnętrzny: piszecie, że Tetra ex700 lub Fluval 205, chciałbym z deszczownią, ale nie wiem czy jest w komplecie, czy trzeba dokupić jeszcze jakieś wężyki i zawory?,
6. Odmulacz, czyścik i termometr rtęciowy to chyba obojętnie jaki, jako podstawę mata,
7. Tło zrobię ze styropianu, świeczka plus ciemne farby - to jeszcze zostało takie same po tylu latach,
8. Jakie testy, czy 5in1 wystarczą, i czy uzdatniać czymś wodę,
9. Podłoże ciemne, ale nie mam pojęcia ile,
10. Czy ma ktoś u siebie jakieś skałki hodowlane i czy jest zadowolony, gdzie kupić kamienie,
korzenie już mam a roślinki i rybki dopiero po zorganizowaniu wszystkiego
Nie wiem, czy czegoś nie pominąłem. Nie piszcie o CO2, bo na razie traktujmy tę listę jako zakupy dla potrzeb surowego akwaria bez roślinek i rybek.
Dzięki za PODPOWIEDZI I RADY.
POZDRAWIAM