Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: odmulacz  (Przeczytany 9677 razy)
przechyl
Stały użytkownik

http://www.akwa-zoo.intelishop.pl/

« : Listopad 29, 2004, 11:01:45 »

POstanowilem zaproponowac wam odmulacz<widzac ze macie problemy z czyszczeniem swoich baniakow.
koszt nie jest wielki,potrzebne nam do tego rurki pcv,filtr typ kaskada lub glowica z jakiegos filtra wewnetrznego.
Podam przyklad na baniak 200l
A wiec potrzebne rurki to 3/4" dlugosci 80cm(4szt)rurki 3/4"dl10cm(8sz)ksztaltki typ kolano(4szt)ksztaltki typu T (5szt),filtr.
Montaz:przed zmontowaniem nalezy w rurkach nawiercic otworki srednicy 3 lub 4 mm(zalecam 4mm)co 1 lub 2 cm
calosc laczymy w rame , przy czym jedna strona musi miec zakonczenie zlaczka typu T tam bedzie podlaczony filty.Calosc ukladamy na dnie i zasypujemy zwirem(nie piach).podlaczamy filtr kaskada(pasuje jak ulal)jako wklad proponuje uzycia gabki ale tylko w warstwie gornej(po to aby dolna mogl wypelniac mul)i wlaczamy.

prowadze mala hodowle pielegnic
Puma
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2004, 12:34:13 »

Moze nie tyle odmulacz co filtr denny....  :?:  :?:  :wink:

60 l : 6 akar z maroni , 2 zebry , 2x kirysek pstry 2x kirysek spizowy . filtr Aqua Szuta 300/h
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2004, 18:55:02 »

co do takiego filtru mam fajny opis jak zrobic <tak mi sie wydaje> w mojej pierwszej ksiazce akwa jest z 86 roku ale durzo ciekawych rozwiazan niestety nie przekonalem sie do tego bo mi sie wydaje ze taki filter jest bezcelowy pzreciez jak go umiescimy pod zwirem to te wszystkie syfki niezostana wylapane pzrez filter a osadza sie tylko na  kamieniach  w sumiejestem ciekaw mzoe ktos uzywa takiego filtra ?? czy serio  sie sprawdza takie rozwiazanie ?? mi sie wydaje ze jedyne jakie ma dobre zastosowanie to pzreciaga wode pzrez podloze zapewniajac pokarm do kozreni ale moge sie mylic moze wypowie sie ktos kto stosuje taki filter jestem ciekaw czy oplaca sobie zawraacc glowe

pozdrowienia z Sanoka Tongue
przechyl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2004, 23:04:52 »

jak juz pisalem to jest odmulacz na osobnym filtrze typu kaskada,wiem co zbudowalem!Filtracja denna dziala na innej zasadzie.Jezeli ktos chce wiecej informacji to prosze pytac.pozdrawiam'

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2004, 23:10:00 »

Mniejsza o nazwę. Liczą się efekty Smiley
przechyl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 30, 2004, 08:58:49 »

efekt jest zdumiewajaco 100%wy

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 30, 2004, 14:05:39 »

Przechyl - ja mam starą pompkę wirnikową AquaSzuta. Pisałeś, że da się również wykorzystać coś takiego. Sens działania kaskady w tym systemie już zrozumiałem, ale da się to jakoś zrobić z tym AquaSzutem ? Niestety moja pokrywa wyklucza kaskadę, a na razie nowej nie robię, bo w planach mam większe akwa.
przechyl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 01, 2004, 09:09:09 »

pewnie ze sie da !!! Musiz tyklo zrobic redukcje pod rurki tak aby pasowala pod ta glowice.Wyloy glowicy musi byc tuz pod powierzchnia lustra wody,a na jego koncu musisz umiescic jakic zbiorniczek(po9jemnik,lub worek z dobni siateczki-- tiul lub szyfon)potem tak calosc zmontowac aby byla estetyczna i nie psulawy gladu akwarium.Jezeli chcesz to pytaj dalej pozdrawiam.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 01, 2004, 15:18:29 »

Właśnie o zamontowanie tego woreczka na muł chciałem zapytać Smiley Serdeczne dzięki. W najbliższym czasie pewnie zrealizuję Twój pomysł. Pozdrawiam.
przechyl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 06, 2004, 18:03:34 »

mdramsi mam dla ciebie jeszcze jeden odmulacz na bazie glowicy ktora masz!Prostrzy i mniej roboty z nim.Tak wiec do glowicy od strony wlotu musisz dopasowac rurke tak abynachodzila na wlot wody glowicy.Nastepnie na wylocie glowicy umieszczasz cos jak woreczek z odkurzacza akwarystycznego(tam zbierac sie bedzie brud).Rurka( ta od wlotu wody)musi miec dl ok 7cm na jej koniec dopasowujesz butelke taka dla niemowlat,obcinasz dno i gotowe!!!!
POzdrawiam

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 06, 2004, 18:18:41 »

Też tak można. Ja chcę coś co będzie skutecznie działało bez konieczności demolowania dna Smiley
przechyl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 06, 2004, 18:23:24 »

spoko wszystko to dziala ja mam np z filtra aquela taki maly zrobiopny i chodzi supcio

bratq1
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 05, 2005, 17:42:51 »

Lepszym rozwiązaniem niz sztywne rurki pcv jest zastosowanie odkształcalnej rurki z tworzywa sztucznego stosowaną do montarzu instalacji centralnego ogrzewania. Bierzemy sobie tak np ok (strzelam) 1,5 m takiej rurki wiercimy otworki do jednego konca mocujemy głowicę filtra(za pomoca np giętkij rurki) a drugą zaślepiamy kawałkiem gumy, sylikopnem bądż orginalną zaślepką. Na dnie rozkładamy ją w postaci spirali. Zaletą tego rozwiązania jest pominięcie tych wszystkich złączek. Przez to że w/w rurka jak raz ją odkształcisz to nie wraca do swojej poprzedniej postaci możemy formować dowolne kształty na  dnie. Oczywiście wymaga to troszku siły ale efekt jest super. Cheesy
przechyl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 06, 2005, 13:17:26 »

bratq1 fajnie ze modernizujesz odmulacz,ale twoj pomysl nie  jest zbyt madry.Ta twoja rurka nie nadaje sie.po to jest odmulacz w ksztalcie ramy,ponioewaz chodzi o zabezpieczenie filtra,czy pompy wirnikowej przed spaleniem.Widze ze nie brales za i przeciw.Odmulacz ktory zbudowalem ,ma praktycznie juz wszystkie dobre rozwiazania (moim zdaniem)lacznie z tymi zabezpieczeniami.POmysl logicznie:
jak sie ta twoja rura zatka co sie zdarza to masz po pompie i podwojny wydatek!potem co bedziesz rozwalal podloze zeby to czyscic?
niesadze.A rama ma te zalety ze sie mniej zatyka,a jezeli juz tak sie stanie to sama sie przetyka.

bratq1
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 08, 2005, 09:33:18 »

no Jak narazie to nic mi sie nie zatkało ale dzięki za ostrzezenie bo tak szczerze  powiedziawszy to o tym  nie pomyslałem Smiley narazie zostane przy swoim ale zaczne sie bardziej temu przyglądać. Pozdr
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: