Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Maks. rybek w 25L  (Przeczytany 13490 razy)
Nerw
Zainteresowany
**

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"

« Odpowiedz #30 : Lipiec 16, 2009, 13:36:05 »

Daj ogłoszenie na forum, zawsze się ktoś znajdzie i weźmie te rybki od Ciebie... Niestety Ty je tylko bardzo krzywdzisz w tych 25l...

"Myśli są niczym maleńki prozaiczny ziemniak w kępie psychodelicznych chryzantem"
Moje akwaria: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24015.0
Pozdrawiam Smiley
damian28
Nowy
*

Piszę poprawnie po polsku.

« Odpowiedz #31 : Lipiec 16, 2009, 16:00:48 »

Już "nabywcę" znalazłem - mój dziadek, a za to u siebie będę chciał zrobić krewetkarium chyba lepszy pomysł?.
Wrzucę tam kilka red cherry. Nie długo tostanę Gałezatke a więc bedzie dobrze  Good ! Tylko jeszcze jedno Roll Eyes Chciałbym mieć tam parę gupików, mógłbym? Dostałbym je od dziadka. Jeśli macie inne propozycję chętnie wysłucham (tylko proszę niech to nie będzie bojownik Tonguepapa

Akwa: 25L
8W Osram cool white
filtr Cascade 170 (zastanawiam się nad wymianą
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Lipiec 16, 2009, 16:07:36 »

Jak bedziesz miał pusto w zbiorniku to zrob porzadek z podlozem i roslinami. Odczekaj az dojrzeje i wtedy na upartego wejdzie harem (samiec+2 samice) gupika, tylko co ty potem zrobisz z narybkiem?
Bojownik i/lub krewetki karlowate to moim zdaniem najlepsza opcja i nie ma co wymyslac. Sa jeszcze karliki szponiaste (zabki), ale nigdy ich w sklepie nie widzialam.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2009, 16:11:55 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #33 : Lipiec 16, 2009, 16:14:35 »

Lepiej dać z 5 samych samców gupika bo to ci się tak rozmnoży ,że nie będzie co z tym robić.

damian28
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Lipiec 16, 2009, 17:14:46 »

Żabki mnie nie interesują, lecz niedaleko mnie (Zgorzelec Dol.śląsk) jest pełno tych żabek po 10zł. Jeśli można wiedzieć Famele_Raziel o co chodzi z pożądkiem roślin i podłoża? Jeszcze ostatnie pytanie: byłaby możliwość trzymania jakichkolwiek neonków? Bardzo mi się podobają a pan ze sklepu powiedział że "nie ma żadnych zastrzerzeń"? Albo Kardynałek chinski?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2009, 17:30:34 wysłane przez damian28 » Zapisane

8W Osram cool white
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Lipiec 16, 2009, 18:52:58 »

W kolorywym podlozu nic nie bedzie ci dobrze sie trzymac i powinienes miec wiecej roslin (to nie tylko fun dla amatora ogrodnictwa, one sa wazne w filtracji na ktora trzeba zwracac szczegolna uwage przy takim przerybieniu). O neonkach i kardynałkach zacznij myslec jak bedziesz miał 60l. Facet w sklepie powie ci wszytsko zebys tylko kupil jak najwiecej, wiec sie go nawet o nic nie pytaj.

Apropo gupików: jedyna czynnoscia jaka one wykonuja cale swoje zycie jest zapladnianie samic i odebranie im tej mozliwosci jest poprostu okrutne.

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
damian28
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Lipiec 16, 2009, 20:28:55 »

Wiem, ale już przerybienia nie ma aż takiego. Niestety zginął mój welonek miał rozciętą wargę na 2mm a pozniej na ok. 6mm i coraz większe bylo a poza tym nie wiem czmu oczu mu tak jakby wyszły" z gałek szkoda mi go bardzo. Zginęła takze molinezja czarna ale była chora (taką dostałem) miała srebrny brzuszek. A co do roslinek roślinek to za niejaki tydzień dostanę 2 gałezatki imożecie mi podać nazwę takiego mchu rosnącego na korzeniach i kamieniach w akwarium z tego co wiem to wgłębka wodna ale jęśli nie to wyprowadzcie mnie z błędu  Good ! mam nadzieje że na kamieniu który kupię ładnie się rozrośnie  Cheesy A co do podłoża to czy piasek z nad morza nadaje się? Oczywiście po wygotowaniu.. Ale co z resztkami muszelek rozpuszczą się? A i jeszcze jedno łatwo dostępny jest okaz niebiezkiego gupika, o takiego http://www.allegro.pl/item687027929_gupiki_gupik_niebieski_zdrowe_warszawa.html lub takiego http://www.allegro.pl/item687028187_gupiki_gupik_niebieski_zdrowe_warszawa.html jedyny problem z tym że chcę parkę  Roll Eyes A i jeszcze jedno mógłbym hodować krewetki cristal red czy do mojego litraża TYLKO red chery?

8W Osram cool white
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Lipiec 16, 2009, 20:34:20 »

Do twojego litrazu wszytskie krewetki karlowate oprócz Amano. Tylko pamietaj zeby miec minimum 6-8 sztuk.
Gupików nie trzyma sie w parach, tylko w haremach czyli na jednego samca musi przypadac minimum 2 samice, bo jedna zameczy. Jesli zdecydujesz sie juz na gupiki musisz sie liczyc ze co kilka tygodni bedziesz mial do rozdania wiele maluchów.
Wszystkie mchy rosna na korzeniach i kamieniach jesli sie je zostawi przywiazane nitka lub siatka na miesiac. Wglebka to nie mech. Ona plywa na powieszchni. Nie przyrasta do niczego, trzeba ja miec przywiazana caly czas.
Polecam kupic juz odrazu sensowne podloze dla roslin. Jeden worek Filtus Floran za 15zł to chyba nie duzy wydatek. Nie zapomnij wyplukac!

damian28
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Lipiec 16, 2009, 20:52:40 »

Jeśli to straszne co teraz napiszę to nie mówcie że jestem sadystą tylko po prostu wytlumaczcie mi grzecznie że nie.. Czy jest jakaś ryba którą mógłbym dać do akwa żeby jadła mi ikrę albo narybek?

A co do podłoża to ciekawe, chcialem takie podloże ale zrazil mnie "sprzedawca" proponójąc mi worek wielkosci mojego akwarium za 70zł!!! dlatego podziękowalem ale pani propozycję będę musiał rozpatrzyć  Grin
PS: sorki za błąd z gałęzatką nie wiedziałem że to nie mech ale dziękuję za wyprowadzenie z błędu  Cheesy

8W Osram cool white
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Lipiec 16, 2009, 21:05:00 »

A galezatka to juz wogle co innego. To taka kulka glona. Smiley Wglebka to takie plywajace "kłaki".
Filtus Floran wystarczy ci jakies 4-5kg.
Wszystkie drapiezniki polykaja narybek. No coz... Jakby ten zbiornik był wiekszy... nic juz sie nie zmiesci. Zdecyduj sie moze na jakiegos kolorowego bojownika i problem narybku z glowy. W Okazie widzialam nawet bojownika trojkolorowego. Pieknosc.
Ew. mozesz zostawic sobie same krewetki i tez bedzie slicznie. Smiley Mozesz sobie nawet dobrac dwa gatunki pod warunkiem ze sie nie beda krzyzowac (sa na to tabelki). Zadbaj tylko o gesta roslinnosc, bogata diete i dobra wode a bede szczesliwe. Kup testy, zobacz co ci leci z kranu i pod te parametry dobierz gatunek krewetek.

damian28
Nowy
*

« Odpowiedz #40 : Lipiec 16, 2009, 21:28:19 »

Ślicznie za wszystko dziękuje Famele_Raziel zrobie tak jak wszystko pani mówi tylko jeszcze jedno jekiej firmy test jest najlepszy tropical 5in1?  Acha i  czy dla kilku krewetek (6-8) mech na kamieniu/korzeniu wystarczy czy całe podłożę "obsiać"? Niestety bojki mnie nie kręcą ale jak myślicie w sklepie chętnie przyjmą narybek (oczywiście za darmo) słyszałem że nie którzy dostają w zamian np. porkar dla rybek  Cheesy Acha używam preparaty Antychlor i Cristal Tropicala to nie wpłynie na rozwój krewetek?  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2009, 21:34:10 wysłane przez damian28 » Zapisane

8W Osram cool white
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Lipiec 17, 2009, 07:55:49 »

Lepiej zainwestuj odrazu w tanie testy kropwlkowe np. Rataj. Masz jeden test po 15zł, a 5w1 Tropicala sa po 55zł. Mozesz na dojzewanie kupic testy na NO2 i NO3 a potem na Ph, Gh i Kh.
Mech nie rosnie jak nie jest do nieczego przyczepiony. Odradzam wkladanie kamieni. Czesc z nich ma wplyw na twardosc wody. To samo tyczy sie wszystkich muszelek. Absolutnie zapomnij o muszelkach.
Antychlor jest niepotrzebny jesli woda bedzie odstała. Cristal to bardzo silny srodek dezynfekujacy - Blue Methylen. Nie nalezy go stosowac bez przyczyny, gdzyz jest bakterio i komórkobójczy.

Jaka masz pokrywe? Wromak z ta tandetna zarówka? Nie licz na to, ze cos bedzie ci w tym rosło. Polecam wymianke na noc mocniejszego.

damian28
Nowy
*

« Odpowiedz #42 : Lipiec 17, 2009, 09:27:27 »

Mam żarówkę energooszczędną firmy Max-Lux 11w i 6400K to dobrze?

8W Osram cool white
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Lipiec 17, 2009, 09:29:57 »

Mam żarówkę energooszczędną firmy Max-Lux 11w i 6400K to dobrze?

Barwa swiatła super. Grin Przy przeliczniku 0,44w/l wiekszosc mniej wymagajacych roslin bedzie ladne rosnac.

damian28
Nowy
*

« Odpowiedz #44 : Lipiec 17, 2009, 10:14:54 »

To dobrze. a cristala używam tylko przy wymianie wody gdyż używam "kranówy" i to tylko będę używać do jakiegoś czasu a filtr który mam wystarczy?- Penn-Plaxx Cascade 170

8W Osram cool white
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  

Skocz do: