Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc przy obsadzie 240l  (Przeczytany 1542 razy)
anka_amator
Nowy
*

« : Lipiec 10, 2009, 10:45:03 »

Witam serdecznie. Jestem nowym uczestnikiem forum.
Akwarystyką zaszczepiłam się niedawno i postanowiłam założyć swoje akwarium. Ponieważ czytałam, że przy większych zbiornikach jest mniej pracy (jak się wszystko odpowiednio przygotuję) kupłam 240l. Już je urządziłam i zalałam wodą, czekam aż dojrzeje. I mocno zastanawiam się nad obsadą. I tu proszę Was o pomoc. Nie ukrywam, że zależy mi na efektownych, kolorowych gatunkach. Mniejsze ilości, ale więcej gatunków, czy tak można? Może wymienie jakie gatunki mi się podobają, a Profesjonaliści podpowiedzą mi co wybrać;
- skalar
- molinezja
- mieczyk
- brzanka rekinia
- danjo zielone, korlowe 
- bocja wspaniała,
- kiryski na dno
- zbrojniki.
Bardzo prośzę o pomoc.

Albixxx
Zainteresowany
**

Może kiedyś...

« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2009, 11:06:39 »

wiesz, lepiej wybrać mniej gatunków a więcej egzemplarzy. skalar mógłby być, ale min. 50cm. wysokości zbiornika- podaj wymiary.
molinezja/ mieczyk - szybka przemiana materii co dla akwarysty znaczy tyle co częste odmulanie. te ryby mnożą się jak króliki. fajnie bżmi jeśli masz drapieżnika. osobiście ich nie polecam. brzanka rekinia woli naprawdę duży zbiornik (<300), danio może być, bocja - duża ryba. jak chcesz. ja wole mniejsze, kąsacze. kirysy niech będą i zbrojniki też.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2009, 11:31:18 »

- skalar - ok. daj 4 sztuki
- molinezja - daj sobie spokój , ryba o dużej przemianie materii nie pasująca za bardzo do skalara zamiast molinezji proponuje stado 30 neonów czerwonych
- mieczyk- to samo co z molinezją , zamiast mieczyków proponuje 10 pstrążenic marmurkowych
- brzanka rekinia - za małe akwarium
- danio zielone, korlowe - danio to bardzo ruchliwa ryba i będzie niepokoiła skalara
- bocja wspaniała - małe akwarium
- kiryski na dno - daj z 8
- zbrojniki. - daj 1

wtedy będzie ok., utrzymasz biotop , wszystko będzie bardziej efektowne.
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2009, 13:25:31 »

Dwight a czy skalar przypadkiem nie będzie atakował neony ?

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 10, 2009, 13:28:11 »

Dwight a czy skalar przypadkiem nie będzie atakował neony ?

jak będzie z nimi przebywał od małego to nie.
Albixxx
Zainteresowany
**

Może kiedyś...

« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2009, 16:04:27 »

a pytałeś się go? nie ma bata, żeby głodna ryba nie zjadła 10 razy mniejszej. to tak jak z narybkiem. jak rodzice mogą skonsumować swoje młode to czemu nie skalar neona? ja bym nie ryzykował, chyba że jako przekąskę dla skalara Wink

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2009, 16:32:06 »

a pytałeś się go? nie ma bata, żeby głodna ryba nie zjadła 10 razy mniejszej. to tak jak z narybkiem. jak rodzice mogą skonsumować swoje młode to czemu nie skalar neona? ja bym nie ryzykował, chyba że jako przekąskę dla skalara Wink

Te twoje mądrości są żałosne podobnie jak twoja wiedza o rybach.
Ciekawe że głodna ryba zje 10 razy mniejszą , jakoś moje paletki nie interesują się neonami (chociaż neony są jeszcze malutkie) nawet jak miały dwu dniową głodówkę(jak przyuczałem je do nowego pokarmu) to nie tknęły żadnego neona , podobnie jest ze skalarami trzymane od małego z neonami nie ruszają kąsaczy.Nie muszę gadać z rybami tak jak ty żeby to zaobserwować.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 16:37:09 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
anka_amator
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 11, 2009, 15:08:11 »

Dzięki z podpowiedzi. Głównie mi chodziło czy pomiędzy wymienionymi gatunkami nie będzie agresji.
A czy np. zamiast neonów może być razbora klinowa?  Może mogą być inne brzanki np. sumatrzańska?
I jeszcze jedno pytanie: czy sklry muszą być w liczbie przystej?
anka_amator
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 11, 2009, 15:10:33 »

W powyższym pytaniu chodzi o skalary. ( a muszę mocniej dociskać) Cheesy
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 11, 2009, 15:56:39 »

Dzięki z podpowiedzi. Głównie mi chodziło czy pomiędzy wymienionymi gatunkami nie będzie agresji.
A czy np. zamiast neonów może być razbora klinowa?  Może mogą być inne brzanki np. sumatrzańska?
I jeszcze jedno pytanie: czy sklry muszą być w liczbie przystej?

nie muszą ale lepiej by było jak by były ,ponieważ dorosłe osobniki dobierają się w pary, zamiast neonów mogą być jakieś bystrzyki lub zwinniki nie mieszaj Azji z Ameryką południową , brzanki sobie odpuść będą ci strasznie obgryzały długie płetwy skalara
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: