Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podstawa pod akwarium  (Przeczytany 10674 razy)
Pantograph
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Lipiec 27, 2009, 18:33:55 »

Poddałem refleksji sprawe i nasuneły mi się trzy opcje:

1. Kupić nowy specjalny stolik pod akwarium;
2. Założyć mniejsze akwarium;
3. Rozpocząć hodowle krabów w terrarium zamiast rybek.

Ad. 1 Póki co chyba odpada bo mój budżet specjalnie tego nie przewiduje.

Ad. 2 Dziś przeprowadzone badania wykazały, iż wymienione w pierwszym poście biurko bez przeróbek wytrzyma 140 kg. Jak zasiadaliśmy to nic nie zatrzeszczało ani nie było żadnych oznak słabości materiałowych. Bo w sumie pomyślałem sobie, że jeśli bym założył 128 literków to możliwe, że kiedyś i tak bym musiał zakupić mniejsze na ewentualne potomstwo moich podopiecznych. Dlatego może zacząć inaczej, najpierw mniejsze akwa, które stanie się w przyszłości docelowym, przejściowym "domkiem" dla małych rybek a w przyszłości zakupić większy baniak  Tongue
I teraz tak rozważam, jakie akwa mogłoby to być. Wydaje mi się, iż nawet mogłbym postawić na biureczku 96 litrowy zbiornik.Jak uważacie?
A z drugiej strony 96l na "kotnik" to już chyba z grubsza przesada Undecided

Ad. 3 Musze to głębiej rozważyć  Afro

robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #31 : Lipiec 27, 2009, 21:33:38 »

co myślicie o takiej stalowej konstrukcji pod blat na akwarium? Szerokość 80cm, wysokość ok 50cm, głębokość ok 30cm. Wszystko zespawane z profili stalowych 40x40x3mm. Czy konstrukcja będzie odpowiednio sztywna pod baniak 96l?

Pozdr.

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Lipiec 28, 2009, 10:21:27 »

Ad. 2 Dziś przeprowadzone badania wykazały, iż wymienione w pierwszym poście biurko bez przeróbek wytrzyma 140 kg. Jak zasiadaliśmy to nic nie zatrzeszczało ani nie było żadnych oznak słabości materiałowych.
No i miodzio. Jak wytrzymało 140 kilo to teraz podeprzyj plecy blatem na całej długości i kombinuj 3 osobę do testów Wink

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Lipiec 28, 2009, 10:25:09 »

co myślicie o takiej stalowej konstrukcji pod blat na akwarium? Szerokość 80cm, wysokość ok 50cm, głębokość ok 30cm. Wszystko zespawane z profili stalowych 40x40x3mm. Czy konstrukcja będzie odpowiednio sztywna pod baniak 96l?
Moim zdaniem spokojnie. Napewno będzie bardziej stabilne niż nie jedna przerabiana komoda.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #34 : Lipiec 28, 2009, 11:21:25 »

Roll Eyes od początku mówiłam że biurko  Cheesy i po co te kombinacje

Pantograph
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Lipiec 30, 2009, 21:44:43 »

No to prace przygotowawcze trwają.
Możliwe,że w sobote pójde zamówić już baniaczek  Grin

Chciałbym zadać Wam jeszcze parę pytań ale nie wiem czy mogę kontynuować to w tym poście czy założyć nowy temat w innym dziale.
Jedno z nich może banalne ale nie znalazłem zbytnio odpowiedzi na to zagadnienie.
Otóż w czym przygotować wodę do akwarium,powiedzmy 96 litrów?
Czy może to być nowo zakupiona kastra budowlana np taka jak ta:
http://www.allegro.pl/item681780032_kastra_budowlana_pojemnik_na_zaprawe_90_litrow.html

No bo jak się pytałem w slepach to 20 litrowe wiadro stoi po 10 zyka to bym musiał z 5 ich kupić a tu za 30 zł jeden pojemnik.
Zastanawiam się w czym właściciele dużych akwariów przygotowują wodę,czy w kilkunastu wiadrach,kanistrach czy jak?
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #36 : Lipiec 30, 2009, 22:21:47 »

A po co Ci tyle wiader do akwarium 96l?

Ja jak pierwszy raz zalewałem akwarium to wlałem kranówę, odczekalem kilka dni aż odstoi (bez pokrywy), i potem zabierałem się za klasyczny tok postępowania - osprzęt, roślinki, po kilku tygodniach zwierzątka. Teraz biorę się za wznawianie swojego hobby po latach, i pewnie też proces uruchomiania zbiornika będzie wyglądał podobnie. Na podmianki 20% spokojnie wystarczą 2 wiaderka (jedno do przygotowania wody, drugie do zlania).

Pozdr.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2009, 22:23:40 wysłane przez robgr85 » Zapisane

http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Lipiec 31, 2009, 12:39:18 »

Jak startujesz to lej prosto z kranu.Możesz spokojnie nawet sadzić rośliny.Ewentualnie jak się czegoś obawiasz to dolej uzdatniacza,chociaż mim zdaniem jest zbędny.Ja na podmiany leję prosto z kranu i nic rybkom i roślinkom nie jest Smiley

robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #38 : Wrzesień 18, 2009, 13:07:55 »

Mój stelaż z profili 40x40x3mm śmiało daje radę pod akwarium 96l. Krótki opis i kilka zdjęć zamieściłem na swoim blogu akwarystycznym:

http://96l.blogspot.com/2009/09/moj-samorobny-stalowy-stelazstolik-pod.html

Teraz zastanawiam się jak ładnie całość obudować Smiley

pozdr.

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: