Witam
Jest to moje pierwsze akwarium, juz widzę parę błędów ale nikt nie jest doskonały

Akwarium i sprzęt:
- profilowane 25l
- oświetlenie philips aquarelle 1 x 8W oraz 1x8W sunglowe
- filtr aquael fan mikro plus 250l/h
- grzałka 25W z termostatem - w drodze
- nawóz w kólce floran (3 albo 4 kulki)
- termometr rtęciowy na bocznej szybie
- Planta Gainer (ferro+, macro)
- Planta Gainer dla wody RO
- korzeń mangrowiec
- kokos
Parametry:
- NO3 - 0 -10 mg/l
- NO2 - 0 mg/l
- GH - 7
- KH - 6 - 10
- pH - 6,8- 7,2
wszystko wedlug testów paskowych JBL 5 in 1
Obsada:
- 1x bojownik
- 2x krewetka filrtujaca
- 4x amano (mialy byc trzy ale wyszlo inaczej)
- slimaki świderki codziennie wyławiane ;P
Rośliny:
- ciągle szukam nazw ponieważ dostałem wszystkie od znajomego, postaram cie skrupulatnie uzupełnic nazwy zgodnie z regulaminem
- gałęzatka
- moczarka
- kabomby w duzych ilościach
- pistie - mega duzo
- Eleocharis parvula (trawka z przodu)
Podmiana
- co tydzien po 5-6 l na wode z filtra R.O
Po "ustabilizowaniu" sie zbiornika i wpuszczeniu obsady: (okolo 5 czerwca)

jeszcze jest stara zwykla świetlówka
Po wsadzeniu roślin i z nowym oświetleniem (foto z 1 lipca)
Fotki obsady
- krewetka filtrująca

- bojownik

- amano

- moja ulubiona roślina

Po przycince i rozsadzeniu roslin, wrzuceniu szyszek olchy i dodaniu gałęzatki 21 lipca
Po przycince, lekkiejzmianie podloża (dodalem cos na styl plaży), wylot z filtra zostal poprawiony zgodnie z zaleceniami na forum i pomoglo bo NO3 jest teraz bardzo nisko a reszta parametrow tez sie trzyma o wiele lepiej. Jak widac plywa tam gupik, narazie na przechowanie znajomego ale jak bojownik nie bedzie go zaczepial to pomysle nad nim na stale
Wiem ze żwirek powinien być drobniejszy ale poprawie to przy następnym starcie akwarium.
Planuje to zmienic na krewetkarium, a dla bojownika 200l tylko nie mam zabardzo gdzie w domu postawic takie duze.
Poczatkowo mialobyc 50-60 l jednak nie bylo w sklepie a w poprzednim 10l z samym bojownikiem padla filtracja, wiec potrzebne bylo wieksze. Akwarium dojrzewało 1,5 tyg z pomoca uzdatniacza, nikt nie ucierpiał. Rosliny i obsada dodawane były stopniowo.