Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: I po ospie.  (Przeczytany 3009 razy)
Danuta
Bywalec

« : Listopad 25, 2004, 12:25:10 »

Myślę, zę najlepiej po ospie całe akwa natrzeć solą i wszystko wyczyscić. Bo pozostałości mogą soe ukrywać jak to mówią najczęściej w zakamarkach akwa czyli w rogach. Co wy na to?

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 22, 2004, 12:15:58 »

a u mnie właśnie nie jest po ospie. jedna z moich molinezji miała takie białe kropki, więc stwierdziłem, że to chyba ospa. poczytałem o tym na forum, kupiłem ichtiosan, podwyższyłęm temperaturę z 25 do 27,5 stopnia. co trzy dni dałem trzy dawki, trzy dni po ostatniej obniżyłem znów temp do 25 stopni. kropki zniknęły już po pierwszej dawce. dzień po obniżeniu temrperatury, tzn. dzisiaj, zobaczyłem, że ta molinezja znów ma te kropki. co mam robić?

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Grudzień 22, 2004, 14:02:02 »

a dałeś dawkę przypominającą po tygodniu Huh (50% dawki)

112,25
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 22, 2004, 14:09:59 »

Cytat: Tramal
a dałeś dawkę przypominającą po tygodniu Huh (50% dawki)

jeszcze nie minął tydzień od ostatniej dawki. będzie w piątek dopiero.

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Grudzień 22, 2004, 14:20:25 »

ech błąd popełniłeś z tą temperaturą obniżać należy dopieor po ostatniej dawce a Ty jeszcze nie odawaęś ostatniej. mogłeś temp walnąć na 29*c byle by nie tak szybko ale jak juz miałeś 27:* to na następny dzień juz mogło by być 29*

Skoro choroba nawraca znacz że Ihtio dobrze się czuł w ciele ryb i znów puścił larwy. Proponuje tak podmień wody troche tak z 20% podgrzej do 27 potem do 29 ale zaraz po samej podmianie machnij 3cia dawke udeżeniową i yemp wody utrzymaj parę dni. Pamiętaj o mocnym napowietrzaniu wody.

112,25
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 22, 2004, 14:51:58 »

dzięki, tak zrobię.

ja dałem już trzy dawki co 3 dni i przez 9 dni utrzymywałem podwyższoną temperaturę. 29* nie dawałem, bo boję się o kardynałki. a na opakowaniu ichtiosanu nic nie było napisane o dawce przypominającej po tygodniu od trzeciej dawki, więc o tym nie wiedziałem.
dziwne jest też to, że to tylko ta jedna molinezja ma te kropki. ta o której rozmawialiśmy kiedyś na forum, która była w ciąży od kiedy pamiętam i ma teraz wykrzywiony kręgosłup. może ona jakaś słabiutka jest?

Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 22, 2004, 16:13:55 »

Ja miałem szczęście i zniszczyłem ospę w zarodku. Mój mieczyk miał 2 białe chrosty na ciele, szybko wyłowiłem go do słoika i wlałem tam trochę MFC (nie miałem nic innego) i po dwóch dniach chrosty zniknęły!!!
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #7 : Grudzień 23, 2004, 12:25:37 »

Mfc ma podobny skład do ichtiosanu ale przy zaawansowanej chorobie działa słabiej. Zaletą Mfc jest to że zwalcza też grzyby wywołujące pleśniwawkę- często atakującoą ryby po ospie, jednak samą pleśń można pokonać wyższą temperaturą Smiley pozdr.

112,25
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2005, 15:29:25 »

zrobiłem wszystko co mi radziłeś Tramal. i ryba znów ma kropki po obniżeniu temperatury. co z nią robić?

merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 05, 2005, 18:33:20 »

hello, mógłby ktoś odpisać bo to już trzeci dzień ona z tymi kropkami pływa i nie wiem co mam robić.

merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 08, 2005, 12:32:47 »

mam przez to rozumieć, że nikt nie wie co zrobić, czy że najzwyczajniej w świecie nikt mi nie odpisuje?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: