Antosia
Zainteresowany

|
 |
« : Czerwiec 30, 2009, 18:01:25 » |
|
Witajcie. Przyniosłam z lasu korzeń.Wokoło same olchy(przynajmniej w tym miejscu gdzie znalazłam korzeń),korzeń wygrzebany z ziemi-aczkolwiek"martwy".Jest piękny,aczkolwiek zaczynam się obawiac,czy przypadkiem nie jest to korzeń sosnowy(tak mi jakoś dziwnie pachnie,no i pobrudził mnie żywicą-chyba-podczas cięcia)...Sami zobaczcie: 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam. Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
|
|
|
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 30, 2009, 18:33:18 » |
|
jeśli pobrudził cię żywicą i pachnie nią , to się nie nadaje mogła tam rosnąć kiedyś sosenka albo świerk,jak masz cień wątpliwości nie ryzykuj bo możesz żałować.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 18:35:04 wysłane przez koper112 »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 30, 2009, 18:44:59 » |
|
Wygląda na sosnowy, ale głowy za to nie dam, gdybym zobaczył z bliska, to bym rozpoznał. Odetnij drzazgę nożykiem, tam gdzie pachie i podpal ją, jak się zapali od razu, to jest sosna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec

kocham to ;]
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 30, 2009, 20:14:04 » |
|
przecież widać że to sosna  wywal i szukaj dalej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Antosia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 30, 2009, 20:23:02 » |
|
Echhh,drzazga się zapaliła,poza tym - oderwałam kawałek sosnowej gałązki z mojego "podwórkowego"iglaka i sprawa jasna  . Jutro idę do lasu po nowy korzeń 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 30, 2009, 20:45:22 » |
|
wbrew pozorom jeśli ktoś jest już takim desperatem że znalazł korzeń swoich marzeń z drzewa iglastego i koniecznie musi go do baniaka wsadzić to są metody preparacji takich korzeni pozwalające usunąć wszystkie kwasy żywiczne i sprawić że staną się "bezpieczne".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kicha
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 30, 2009, 20:49:14 » |
|
mm? jak już zacząłeś to napisz coś więcej 
|
|
|
|
|
|
W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
|
|
|
Antosia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 30, 2009, 20:58:53 » |
|
O,no właśnie Szymonie napisz....tylko błagam-nie każ mi wkładac korzenia do jakiegoś strumienia,czy beczki i czekac osiem lat....za osiem lat będę siwa...siwiuteńka.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 30, 2009, 21:06:09 » |
|
(...)nie każ mi wkładac korzenia do jakiegoś strumienia,czy beczki(...)
Wkładanie do zimnej wody jest nieskuteczne, żywica zostanie na 100 lat i więcej. Można próbować coś poradzić przy pomocy wysokiej temperatury, nie radzę tego robić w domu, bo może się okazać, że pary wybuchną. Nie wiem, jak się będzie żywica wytapiać w gorącej wodzie, ale gdyby postawić na ogródku koło ogniska i kontrolować, to jakiś sukces się osiągnie. Zaczekamy, sam jestem ciekaw, co Szymek doradzi, pewno teraz wertuje podręczniki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 30, 2009, 22:23:59 » |
|
nie wertuje nie wertuje gdyż jeśli coś pisze to wiem o czym i nie szukam na potwierdzenie swoich wypocin pomocy naukowych. tym razem link do sąsiedniego forum ale warto bo znam autora wątku co nie co i mądrze zawsze pisze http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=16516pod koniec artykułu są porady dla takich zapaleńców o których pisałem. P.S. i nie mówcie już do mnie "szymku" proszę. w gatki przestałem sikać jakieś 35 lat temu. nawet żonie nie pozwalam (chociaż ona z reguły używa słowa "baranie") 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 22:29:30 wysłane przez szymonw »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 01, 2009, 00:37:16 » |
|
nie wertuje nie wertuje gdyż jeśli coś pisze to wiem o czym i nie szukam na potwierdzenie swoich wypocin pomocy naukowych. Szukać też nic zdrożnego, pamięc bywa ulotna, a nikt tu chemią się zawodowo nie zajmuje. W wątek muszę się mocno wgryźć, bo początek dość zaawansowany. Swoją drogą, jeszcze dwa dni temu znajomy stolarz twierdził, że dąb jest toksyczny, to nie wierzyłem. P.S. i nie mówcie już do mnie "szymku" proszę. w gatki przestałem sikać jakieś 35 lat temu. nawet żonie nie pozwalam Młody chłopak Pan jesteś i do tego niezłośliwy, więc jakoś tak wyszło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Antosia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 01, 2009, 20:18:43 » |
|
Wiecie co?Ja chyba kupię w zoologu hebanowego korzenia.Chyba nie chcę kolejnych rozczarowań,gdy znajdę cudny korzeń.Pójdę na łatwiznę... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 01, 2009, 20:23:55 » |
|
Pochodzisz, to i przy okazji powietrza i grzybów nazbierasz.  Warto samemu znaleźć i przygotować, jeśli ma się gdzie. Tylko, jak sobie myślę, ile to by bimbru poszło na przygotowanie tych sosnowych. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec

kocham to ;]
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 01, 2009, 22:13:22 » |
|
no jasne lepiej wypić  heh ja tam wole sam szukać, a jak już znajde coś ładnego to mam się wtedy czym pochwalić. A nie dawać zarabiać sprzedawcom  Ja znalazłem sam 3 korzenie do mojego akwa i narazie jestem zadowolony bo nie gniją i się nie psują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|