Wyglada mi to na wtorna plesniawke lub chorobe bawelniana.
Wygladaja podobnie, ale roznia sie tym, ze plesniawke widac od razu - rozwija sie na zewnatrz, na skorze ryby. Stany plesniawki rzadko sa tak zaawansowane, by rybom robily sie dziury.
Choroba bawelniana rozwija sie wewnatrz i pojawia sie w postaci bialawych plam, po czym skora peka lub ryba kaleczy sie ocierajac sie mocno o przedmioty. Mi to wyglada na pekniecie z wewnatrz.
1. Przenies chora rybe do innego zbiornika. Rane dookola, nie dotykajac ran otwartych BARDZO OSTROZNIE odkaz, np jodyna. I zastosuj chloromycetyne, w niewielkich dawkach, w postaci krotkich kapieli. Urozmaic diete ryb w pokarm bogaty w bialko i witaminy, szczegolnie zalecane tej chorej. Staraj sie trzymac temp. 25-26 st.
Akwarium wyczysysc i odkaz, jesli zauwazysz jakies zmiany na innych rybach, przenies je tez. I lepiej, zebys je trzymal w sloikach niz ze zdrowymi. Zaawansowana ch. bawelniana nie jest uleczalna.
2. Co to w ogole ma byc za zestaw ryb, w tym Twoim zbiorniku?
1 molinezja
2 mieczyki 
To jest ryba lawicowa,
dokop sobie przynajmniej po 4.
Gupikow tez by sie przydalo z 2 wiecej. Te gatunki to piekniczkowate, ktore nie lubia byc w stadach 2-3 osobowych!!!
1 kirys 
tych tez minimum 5!
W ogole zalamales mnie.
Woda jest stanowczo za twarda. Nie podales temp. Jak czesto sprzatasz dno akwarium i robisz podmianki wody?
Nie przekarmiaj ryb. Raz na dwa dni styka. Jak wyjezdzasz gdzies na tydzien, nakarm je przed wyjazdem, powinno wystarczyc. Wszystkie ryby, ktore masz moga sie pozywic w akwarium i bez Ciebie, na ten czas. Osoby trzecie, tylko robia balagan. A ryby w tydzien, z glodu nie zdechna.
Coz moge jeszcze Ci polecic duzo lektur ...