Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « molinezja-dziura pod okiem
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: molinezja-dziura pod okiem  (Przeczytany 1563 razy)
piotrekkk82
Nowy
*

« : Czerwiec 24, 2009, 22:06:08 »

Akwarium-60l - mam juz 2miesiace,wczesniej dojrzewalo 1miesiac
swietlowka-24W
filtr kaskadowy chodzi bez przerwy
grzalka z termostatem
w akwa sporo roslin kokos i korzeń
obsada:
-2mieczyki
-3gupiki
-1kirys
-1molinezja
Parametry wody
-NO2=0
-pH=7
-twardość=18

Ostatnio mnie w domu nie bylo i kumpel karmil rybki,chyba je troche przekarmil bo jak wrocilem to sporo suchego pokarmu bylo na dnie.no i zdecchyly kirys w stanie rozkladu.Oczywiscie no2 wzroslu dosyc sporo ale zaraz wyczyscilem dno i podmienilem 50% wody.NO2 wrocilo do normy.No i potem zachorowala molinezja,nie wiem czy to wina powyzszych zdarzen,plywa normalnie zywo sie porusza ale zrobila jej sie dziura pod okiem,dolaczam zdjecia

Jak na zlosc cos zlego zaczelo sie dziac z gupikiem,ten z zkolei jest apatyczny,caly czas spedza pod woda spywajaca z filtra kaskadowego,teraz sie przeniosl w inne miejsce,ale nie plywa tylko wegetuje pod katem 45stopni a nawet zdarza mu sie lezec na roslinach prawie pionowo,

Prosze o pomoc bo czytalem o chorobach ryb i jakos nie moge zadnej dopasowac.

mczbyslaw
Zainteresowany
**

LABIRYNTOWATE

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 28, 2009, 18:27:53 »

widzocznie Twoje rybki padły ofiara endopasożytow. prawdziwa masakra dopiero sie zacznie.... odłow natychmiast chore rybki bo zakaza pozostałe

NIE ODPOWIADAM NA PYTANIA ZADAWANE NA PW!
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 29, 2009, 21:03:11 »

Wyglada mi to na wtorna plesniawke lub chorobe bawelniana.
Wygladaja podobnie, ale roznia sie tym, ze plesniawke widac od razu - rozwija sie na zewnatrz, na skorze ryby. Stany plesniawki rzadko sa tak zaawansowane, by rybom robily sie dziury.
Choroba bawelniana rozwija sie wewnatrz i pojawia sie w postaci bialawych plam, po czym skora peka lub ryba kaleczy sie ocierajac sie mocno o przedmioty. Mi to wyglada na pekniecie z wewnatrz.

1. Przenies chora rybe do innego zbiornika. Rane dookola, nie dotykajac ran otwartych BARDZO OSTROZNIE odkaz, np jodyna. I zastosuj chloromycetyne, w niewielkich dawkach, w postaci krotkich kapieli. Urozmaic diete ryb w pokarm bogaty w bialko i witaminy, szczegolnie zalecane tej chorej. Staraj sie trzymac temp. 25-26 st.
Akwarium wyczysysc i odkaz, jesli zauwazysz jakies zmiany na innych rybach, przenies je tez. I lepiej, zebys je trzymal w sloikach niz ze zdrowymi. Zaawansowana ch. bawelniana nie jest uleczalna.

2. Co to w ogole ma byc za zestaw ryb, w tym Twoim zbiorniku?
1 molinezja Shocked 2 mieczyki   Huh To jest ryba lawicowa, dokop sobie przynajmniej po 4. Gupikow tez by sie przydalo z 2 wiecej. Te gatunki to piekniczkowate, ktore nie lubia byc w stadach 2-3 osobowych!!!
1 kirys Undecided tych tez minimum 5!
W ogole zalamales mnie.

Woda jest stanowczo za twarda. Nie podales temp. Jak czesto sprzatasz dno akwarium i robisz podmianki wody?

Nie przekarmiaj ryb. Raz na dwa dni styka. Jak wyjezdzasz gdzies na tydzien, nakarm je przed wyjazdem, powinno wystarczyc. Wszystkie ryby, ktore masz moga sie pozywic w akwarium i bez Ciebie, na ten czas. Osoby trzecie, tylko robia balagan. A ryby w tydzien, z glodu nie zdechna.

Coz moge jeszcze Ci polecic duzo lektur ...

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 21:15:33 wysłane przez lifia » Zapisane

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: