Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Help! Kosiarki nagle padły.....
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Help! Kosiarki nagle padły.....  (Przeczytany 5973 razy)
pudlos210
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 24, 2009, 17:59:23 »

Pomocy!, Coś jest nie tak, wróciłem diś do domu i zobaczyłem koszmar! Zdechły mi wszystkie kosiarki i 10 krewetek red cherry.... Inne ryby jak na razie wyglądają dobrze. Wyłowiłem szybko martwe osobniki i zrobiłem podmianę wody. Co mogło być przyczyną iż wszystkie kosiarki zdechły? Wczoraj wieczorem zachowywały się normalnie... Ostatnio robiłem badania wody i  nie były złe.... 
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 24, 2009, 18:37:26 »

Tym bardziej nikt na tym forum nie bedzie wiedzial jesli nie podasz informacji wg. zasad http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=723.0

pudlos210
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 24, 2009, 19:05:39 »

Info o zbiorniku:
- 102 litry
- nawóz w płynie planta gainer classic
- CO2 w płynie - easy-life "easycarbo" 2ml codziennie rano
- podmiana wody raz w tygodniu (około 15litrów)
- filtr zewnętrzny JBL 250
- oświetlenie 4x24W
- nawóz podstawowy w podłożu tetra plant "InitialSticks"
- pod niektórymi roślinami tabletki tetra Plant "Crypto"
- oświetlenie 12h   

ph:            7,8
Fe:            0,4 mg/l
NH3/NH4:  0,0 mg/l
GH:           14,5n
KH:            8n
NO3:          5 mg/l

Roślinki (tylko niektóre bo wszystkich nie pamiętam)
Anubias lanceolata, Anubias congensis, Anubias crispus, Anubias caladiifolia, Anubias heterophylla, Cryptocoryna wendtii Green, Echinodorus magdalensis, Ophiopogon, Ludwigia glandulosa, Altrenanthera rosaefolia, Altrenanthera cardinalis, Elocharis acicularis, Hemianthus callitrichoides, Aquafleur Cladophora.

Rybki/krewetki:
- 6 neon czerwony
- 4 kosiarki (już brak:( )
- 2 glonojady
- 3 bocje wspaniałe
- 10 brzanka titeya
- 8 Krewetki Amano
- 1 półdziobek
- krewetki red cherry
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 24, 2009, 19:07:51 »

[Ok, pominmy rozmowe o przerybieniu] Na moje oko za duzo nawozów. Co to za "co2 w płynie"? Pierwszy raz o czyms takim slysze.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 24, 2009, 19:22:45 »

Nie wiem czy dobrze dawkujesz easy carbo bo go nie stosowałem, ale przedawkowanie tego nawozu często powoduje śnięcie ryb i krewetek. Można o tym przeczytać na zagranicznych forach. Jest bezpieczny tylko i wyłącznie pod warunkiem ostrożnego dawkowania.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 24, 2009, 19:28:21 »

Nie wiem do końca jak jest z dawkowaniem easy carbo ,Ale mi się wydaje że przyczyna może być znacznie mniej skomplikowana: zobacz na termometr !! - zrobiło się troche gorąco , dziś i wczoraj temperatura powietrza przed deszczem była koło 28st( przynajmniej u mnie) a Ty masz do tego4x 24  czyli strasznie grzeją świetlówki same a jak jeszcze to jest w pokrywie to już wogóle masakra

pudlos210
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 24, 2009, 19:31:53 »

chłodzę jak mogę, wrzucam im litrowe butelki z lodem by schłodzić akwarium. Niestety temperaturę mam około 28 stopni:( jak inaczej zbić temperaturą??
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 24, 2009, 19:40:35 »

To teraz masz 28 przy butelkach? i po południu? czy taka była w ciągu dnia jak ryby padły? bo 28 st. nie powinno być powodem śnięcia ...
Co do chłodzenia: masz pokrywę czy nie? jak masz to otwórz ją może(to ciut pomoże ale ryby skaczące mogą wyskoczyć - tym bardziejk jak im za gorąco to moga szukac ucieczki), można zamontować wentylatoki od kompa w pokrywie , jak pokrywy nie ma to wiatrak możesz skierować na akwa , ale to wszystko tak jak butelki z lodem -pół środki a lato jeszce się na dobre nie zaczęło - sa profesjonalne ''chłodziarki'' wody do akwarii ale to jest bardzo drogie .... Przedewszystkim jednak nie możesz w ciepłe dni palic wszystkich swietlówek! a najlepiej to w środku dnia niech nie palą się wcale , świeć po południu - pod wieczór jak nie jest już tak ciepło i jak jestes w domu i możesz w tym czasie ''podrzucić butelkę''

pudlos210
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 24, 2009, 20:29:26 »

w ciągu dnia była temperatura około 28 stopni ale niestety czasem zdarza się 30.... teraz jest około 26. mam pokrywę i trochę boję się jej zdejmować by ryby nie wybrały wolności:(
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 24, 2009, 20:37:37 »

a co z tym easy carbo? przedawkowałeś czy nie? jak jest dawkowanie podane?

pudlos210
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 24, 2009, 20:48:55 »

1ml na 50 litrów dziennie, maksymalnie 2ml na 50 litrów dziennie jeśli jest dużo roślin. Ja daje 2ml dziennie (baniaczek ma 102 litry), ale dziś rano nie dałem bo nie  było mnie w domu:(
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 24, 2009, 20:49:47 »

ale 4 x 24 w to jest 96w na 102l -i to pod pokrywą a upałów jeszce nie było pomyśl o jakimś konkretnym chłodzeniu bo inaczej do września to będziesz miał dosłownie zupe rybną i to na gorąco.

lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 29, 2009, 19:15:01 »

Woda, duza ilosc nawozu do roslin i rosliny + szklo i ostre lampy ( jak na taka pogode) - masz cieplarnie. Wszystko dziala w zmozonej sile w wysokiej temp. kosiarki i krewetki mogly tego nie wytrzymac.

Mozesz przestawic akwarium w polcien, i zostawic bez zapalonych zarowek. Nie moze byc za gesto. Roslin dobrze miec duzo, ale  kiedy sa rozrzedzone, woda ma wiekszy przeplyw i swiatlo lepiej dociera.
Kup sobie filtr wewnetrzny, bedzie Ci mieszal wode, to na pewno pomoze w zbiciu temp.  Mozesz tez kupic slabsze zarowki.
W dzien mozesz zdjac calkiem pokrywe, a zamiast niej rozloz siatke na komary, kilka przyczepow do szyb i gotowe. Ryba sie nie zrani ani nie wyskoczy, o ile dobrze ja naciagniesz Smiley i bedzie jakis przewiew.

I po co CO2 jak masz rosliny, one wydzielaja CO2 w nocy ... Po czym stwierdzasz jego niedobor?
I pH troche bym obnizyla, tak do 7.0. Tylko najpierw go schlodz i przerzedz. Moze samo spadnie.
Zanim zaczniesz pakowac jakies srodki, daj akwarium dojrzec najpierw samemu. Potem zbadaj parametry i baw sie z chemia...
Powodzenia!

ps. nastepne obstawiam brzanki ...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 19:40:48 wysłane przez lifia » Zapisane

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 29, 2009, 20:28:37 »

Zanim zaczniesz pakowac jakies srodki, daj akwarium dojrzec najpierw samemu. Potem zbadaj parametry i baw sie z chemia...
Powodzenia!
Po czym wnosisz że akwarium nie dojrzało?
Kup sobie filtr wewnetrzny, bedzie Ci mieszal wode, to na pewno pomoze w zbiciu temp. 
Filtr wewnetrzny równiez wydziela ciepło
Mozesz tez kupic slabsze zarowki. 
tak , tylko po co? jak wystarczy nie swiecić wszystkich
I po co CO2 jak masz rosliny, one wydzielaja CO2 w nocy ... Po czym stwierdzasz jego niedobor?
I pH troche bym obnizyla, tak do 7.0.
no tak w nocy wydzielaja ale w dzień pobierają po to np. bo jest im potrzebne w procesie fotosyntezy - w jakim celu pudlos ma doprowadzac do niedoborów C02?- chyba oczywiste ze przy tym oswietleniu Co2 jest niezbedne. I jeszcze oprócz zapotrzebowań roslin przyda się do zbicia wspomnianego ph ! ale tu juz by się jednak przydało Co2 w postaci gazowej nie płynnej...
lifia radze najpierw mysleć potem pisac

lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 29, 2009, 22:54:16 »

Po czym wnosisz że akwarium nie dojrzało?
Pomocy!, Coś jest nie tak, wróciłem diś do domu i zobaczyłem koszmar! Zdechły mi wszystkie kosiarki i 10 krewetek red cherry... Sadze, ze przy takiej liczbie ofiar, kolega skusil sie chociaz na podmianke. Smiley Poza tym rozmawiamy juz o akwarium ze zmniejszonym oswietleniem...
Filtr wewnetrzny równiez wydziela ciepło
nie sadze, zeby od tego ogrzalo sie 100l, bynajmniej wyrownuje to zwiekszona filtracja, jesli calkiem nie eliminuje zagrozenia ocieplenia wody od filtra...
tak , tylko po co? jak wystarczy nie swiecić wszystkich
a mozna wszystkie miec tylko o mniejszej mocy...
no tak w nocy wydzielaja ale w dzień pobierają po to np. bo jest im potrzebne w procesie fotosyntezy - w jakim celu pudlos ma doprowadzac do niedoborów C02?
A kto mu tak kazal? To raz. Dwa, wspominamy o zmniejszeniu oswietlenia, zmianie warunkow, na kilka dni lepiej sie wstrzymac. CO2 musi byc i jest bez naszej ingerencji, a czasem inne uzywane przez nas srodki, podejmowane kroki powoduja jego zwiekszenie. A do zbicia pH mozna zrobic zdrowy dla rybek wywar z szyszek.
lifia radze najpierw mysleć potem pisac
a ja proponuje myslec nad tym co sie czyta i do czego, to jest przypisane. A jesli nie do konca rozumiesz lub masz odmienne zdanie po prostu to powiedz takie teksty do niczego nie prowadza
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 23:07:43 wysłane przez lifia » Zapisane

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: