Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « akwa z karlikami. i co dalej?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwa z karlikami. i co dalej?  (Przeczytany 1266 razy)
ank@
Stały użytkownik

« : Czerwiec 23, 2009, 18:49:58 »

w moim akwa zamieszkały 4 karliki. pojemność: 28l. temp. 26*. zastanawiam się co mogę do nic wpuścić. która z możliwości byłaby najlepsza wg was?
1. same karliki (i ty pytanie: jak przystosować akwa dla nich tak, żeby czuły się jak najlepiej?)
2. karliki + 4/5 samców gupika
3. karliki + samica/ samiec bojka (czy w takim razie zmiana podłoża na czarne i zamiana roślin na mchy na korzeniach i ewentualnie w tle nurzańce nanna nie będzie im przeszkadzała- w sensie: czy w takim akwa będą się dobrze czuły?)
mam jeszcze pytanie odnośnie karmienia żabek: ja je karmię 2 razy dziennie po (ok 1/1 centymetrowym) kawałku kostki mrożonej ochotki. czy ich nie przekarmiam? a może mają za mało? czasem też dostają chipsy dla rybek dennych. dodam że menu zmieni się jak ztobię zakupy w zoologu:) więcej "gatunków mięska" będą dostawały.
podaje parametry wody:
pH 7.6
NO2 0
NO3 10-25

i zdjęcie akwa: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a5994a2f7f044554.html

dałam wątek tutaj bo jest nieco zagmatwany i nie wiem  "gdzie go przykleić"  Wink

z góry dzięki za rady

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 23, 2009, 18:51:33 »

Nic wiecej nie wpuszczaj. Tak jest dobrze. Smiley

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 23, 2009, 21:25:39 »

Przy tej pojemności chyba dobra rada żeby już nic nie dodawać. Z drugiej strony, ze 3 gupiki, też nie będzie tragedii, ale wyjdzie 'na styk'.

Co do pokarmu dla żabki, to moja jedzie praktycznie tylko na suchej karmie dla rybek mieszanej z suszoną dafnią. Moim zdaniem taki kawałek ochotki jak piszesz 2x dziennie to bardzo dużo.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: