Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kontuzja złotej rybki :(  (Przeczytany 1306 razy)
wyjatek
Nowy
*

« : Czerwiec 21, 2009, 18:01:50 »

Witam!
3 dni temu znalazłem rano moją złotą rybkę wciśniętą pod filtr z wygryzioną dziurą w prawym boku i obgryzioną płetwą z tej samej strony + biały nalot na oku . Dzień wcześniej wieczorem ryba wyglądała normalnie stąd moje podejrzenia że  to robota którejś z innych rybek.
Teram moje pytanie wrzuciłem rybkę do osobnego akwarium, na początku kula (ok 4l) -sera bactopur i napowietrzanie, nie miałem tam grzałki to woda była dość chłodna, dziś zmieniłem na 15l akwarium napowietrzanie +filtr ale wciąż bez grzałki. Czy przy leczeniu zaleca się tym rybka temperaturę 20+? Płetwy zaczynają jej się strzępić i podchodzić krwią Sad Ryba nie ma siły ani apetytu, wygląda to mi na chorobę z książki ale czy 1,5 cm dziurą w boku zrobiła by się w jedna noc?
Proszę o poradę.
pozdr.
Wyjatek
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2009, 18:28:06 »

Napisz, co jeszcze masz w większym akwarium? Może znajdzimy sprawcę. Może masz raka?

Jeśli to karaś ozdobny, to temperatura powinna wynosić 18-21 stopni, więc ja bym nie podwyższał.
Co znaczy dziura? czy widać wnętrzności?
Jesli nie, to możesz czymś to odkazić, malując miejsce pędzelkiem jakimś środkiem, bo inaczej zaraz się przyczepi jakiś grzyb, albo inne dziadistwo.
Jeśli jest dziura, to rybę trzeba uśmiercić, szkoda ją męczyć, a przeszczepu skóry nie zrobisz.
Daj fotkę.
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2009, 18:29:11 »

Jeśli opisujesz że tak jest to raczej dobrze nie jest    Undecided
Podaj wielkośc akwa, temperature akwa, obsade.
Nie mam pojęcia co mogło zrobić dziure  Huh
Może masz jakies agresywne ryby? Hmmm a filtr jest dobrze zabezpieczony?
Niepokoi mnie ten nalot na oku ...
Przydałaby sie fotka  Wink
P.S. Z tym uśmiercaniem może muchomorek zaczekaj  Roll Eyes
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2009, 18:47:05 »

P.S. Z tym uśmiercaniem może muchomorek zaczekaj  Roll Eyes
Mówiłem tylko, gdyby to była duża dziura do wnętrzności. Nie widzę w takiej sytuacji możliwości leczenia, ryba to nie drzewo, a 1,5 cm średnicy dziury to dużo. Nalot prawdpodobnie nie jest nalotem, tylko następstwem pobicia, albo jakimś innym urazem mechanicznym. Prosiłem o zdjęcie, które może coś wyjaśnić.
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2009, 09:55:33 »

I co z tą złotą rybką?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: