Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Basen 15000 litrów i sumy rekinie?  (Przeczytany 7609 razy)
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 16, 2009, 20:39:11 »

Zazdroscisz ?  Wink (oczywiscie zart, ale chyba troszke tak jak i u mnie odrobinke sie znajdzie)
Ciekawe jak rozwiazesz problem zimy, oswietlenia ?
Napisz cos wiecej o tym zbiorniku, czy jest w ziemi czy wystaje ponad ?
Co jeszcze tam planujesz z obsady ?
Jak juz zrobisz, a jeszcze beda szyby do podgladania to jako pierwsza kupie bilecik  Grin

sory ale ja nie znam się na TAKICH żartach .
Napisałem tylko swoje zdanie na ten temat...i nie przekreślałem tego pomysłu.
Jak dla mnie są to zbyt duże wydatki.
Pomyśl jakie przyjdą rachunki za prąd, bo taki filtr i światła mało nie zużywają  Wink
Ale skoro kolegę stać to jestem na tak Good ! niech działa

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 16, 2009, 21:05:02 »

wszystko jest do zrobienia tylko efekt wizualny jakoś mnie mało przekonuje bo jak rozumiem patrzeć można będzie tylko z góry? sumy rekinie chyba zbyt atrakcyjne od góry nie są...no ale nie mi oceniać , daj jakieś jasne pdłoże to bedą lepiej widoczne , a rosl;iny tez tam chcesz sadzić ?

MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 16, 2009, 21:11:41 »

Hmm Mi sie zdaje że będzie problem z roślinami Smiley jakieś mało wymagające ... a pomysł z nurkowaniem wg mnie nie jest głupi Smiley
lenki
...
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 17, 2009, 04:11:57 »

Damianos115 - pomysl swietny.... Serio.

Koszty duze, ale jak chcesz to zrobic to ja bede piewszy ogladajacy filmik lub zdjecia... SPOD WODY!!! Nie doczytalem wymiarow dlugosci iszerokosci, cos jak 2mx3m no i 2-3m wysokosci/glebokosci?

Zalozenie takiego zbiornika ja bym widzial tak:

1. Wybralbym jeden  biotop
2. Podloze - zwirek budowlane o najmniejszym granulacie [ale jak ty to chlopie wygotujesz Smiley ]
3. Rosliny przy dnie - zapomnij nawet te najmniej wymagajace nie dadza rady, poszukalbym czegos zeby wsadzic do srodka i zrobic cos w rodzaju wysepki i tam cosik bym posadziil
4. Zamontowalbym na stale kamerki pod woda i ogladalbym na telewizorze co sie tam dzieje, serio [jak szalec to szalec]
5. Filtracja - nie mam pomyslu, ale to co podala gina2006 moze daloby rade
6. Oswietlenie zostaw jakie jest,moze dodaj jakies dodatkowe punktowe dla efektu z zewnatrz
7. Kup dobra maske do plywania i zaczynaj
8 A co do mieszkancow - chlopie caly biotop w miniaturze Cheesy

trzymam kciuki, Afro

75l w likwidacji; 30l fighters kingdom, 254l on the way Cheesy
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 17, 2009, 07:11:19 »

jak juz pisalem nagrzewanie wody max moze osiagnac 100C czyli woda wrzy naleje wody i niech sie gotuje Tongue mam zaprzyjaznionego szklarza pogadam z nim czy dalby radę przeszklic to od dolu i wtedy bedzie fajnie Wink

PS. szkoda ze takich akwariów nie ma  Good !

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2009, 07:47:13 »

Ciekawa wyobraźnia jak na 13 lat. Powodzenia.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 17, 2009, 09:02:54 »

Damian a tak z ciekawości? Co na to Twoi rodzice?Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2009, 09:07:23 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 17, 2009, 12:29:07 »

Pomysł mi się nie podoba - zakładając, że są pieniadze - lepiej postawić sobie duże akwarium (2-3tyś litrów) i będzie to i tańsze w eksploatacji i ładniejsze.

Wady basenu:
- widok tylko z góry.
- niedoświetlenie - doświetlić rośliny w żwirze 2-3 metry pod wodą to poważna sprawa.
- utrzymywanie temperatury i filtracja - kolejne koszy - nie tak duże jak oświetlenie... ale jednak spore.

ps. żwiru nie trzeba wygotowywać, ja dałbym pod żwir ziemię ogrodową... tfu - o czym ja piszę - taki zbiornik jest bez sensu - i tak niewiele będzie w nim widać, dekoracyjnie wątpliwy i wogóle - nie lepiej duże akwarium ??

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 17, 2009, 12:34:07 »

- widok tylko z góry.
Zbiornik będzie tylko dla akwarystów nurkujących  Grin i nie będzie wtedy widziany tylko z góry. Piękne korzenie, ba! drzewa, podwodne groty itd... i Damianos sprzedający bilety na brzegu.  Wink
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 17, 2009, 12:42:58 »

Damianos sprzedający bilety na brzegu.  Wink
dobre Grin
.. tfu - o czym ja piszę - taki zbiornik jest bez sensu - i tak niewiele będzie w nim widać, dekoracyjnie wątpliwy i wogóle - nie lepiej duże akwarium ??
nie no co Ty taki zbiornik nie jest bez sensu , to cos innego i orginalnego powiedziałbym że wrecz niepowtarzalne  Cheesy ten wontek podziałm mi troche na wyobraźnie -fajna sprawa taki basen. Widok z góry przy jasnym podłorzu wcale nie taki nagorszy - przecierz w basenie widać dno nie i to nieźle widać! A dekoracje z jakis fajnych korzeni głóównie , rosliny tak jak ktoś tu wcześniej fajnie wymyslił na ''podwyższeniu '' np. nurzańce olbrzymie wcale tak światła nie wymagają dużo, no i niepowtarzalna okazja pływania z rybami Cheesy. Ale gatunek ryb bym zmieniła na jakiś bardzioej efektowny i bardziej towarzyski bo sumy rekinie mogły by uciakać w popłochu... Jeśli basen taki ktoś ma i funkcjonuje on i tak zalany ale się w nim nie kompie czyli nie używa go to wydatek juz nie taki duży (skoro i tak utrzymuje basen)a inna sprawa że jakoś wątpie że damianos może ta sprawę zrealizować...no ale jeśli tak to niecierpliwie czekam na relacje.

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 17, 2009, 19:45:33 »

możne zrobic szkalne sciany id obrze naswietlic basen oczywiscie zeby nie zabrakło bajerów świetlnych np na niebiesko  Cheesy i szklany dach grube szkoło zeby mozna było po tym chodzić itd ale wątpie zeby pomysł wypalił xD   Cheesy chyba ze twoi starzy zarabiaja milion rocznie xD i wgl basen musisz oczyscic bo pewnie pelno tam chloru  Cheesy Cheesy Cheesy
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2009, 19:47:55 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 17, 2009, 22:04:06 »

Nie wiem, czym tu się tak podniecać, 15.000 litrów to 15m3 czyli na przykład 2m x 3m x 2,5m. To ma być basen?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 17, 2009, 22:13:20 »

Jakuzzi Smiley

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 17, 2009, 22:32:15 »

Nie wiem, czym tu się tak podniecać, 15.000 litrów to 15m3 czyli na przykład 2m x 3m x 2,5m. To ma być basen?
No wiesz, wielu piszacych tutaj ma ponizej 100 L albo niewiele ponad wiec dla nich te 15000 to juz kolos

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 17, 2009, 22:43:16 »

Jak na akwarium to oczywiście kolos, no ale to jednak nie basen.  A ja tu czytam o pływaniu z rybami Cheesy No w takim zbiorniku to se na pewno popływacie Cheesy

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: