Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « czy takie akwa wystarczy do brzanek rekinich?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: czy takie akwa wystarczy do brzanek rekinich?  (Przeczytany 12596 razy)
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 08, 2009, 23:22:12 »

pytam bo jest to moja ulubiona rybka, ale widzę że nic z tego nie będzie  Undecided
wszyscy odradzają  Tongue

zibi. tak sie zastanawiam co tobą kieruje gdy piszesz ze to twoja ulubiona ryba skoro nigdy ich nie miałeś. a z wyglądu też ten gatunek nie powala. ogólnie rzecz biorąc ja na twoim miejscu stawiając dość duży baniak (kilkaset litrów) spróbowałbym poszukać ryb większych gabarytowo ale nie koniecznie stadnych, a jako obsadę uzupełniającą do nich jakieś stadko ryb niewielkich.

A ja mu się nie dziwię, w tych rybkach coś jest. Sam rozmyślałem nad takim pomysłem na (pewnie daleką) przyszłość. Moim zdaniem litraż nie ma tu takiego znaczenia jak długość zbiornika. Ja tam dla tych rybek rozważałbym tylko jakieś niestandardowe rozwiązania od szklarza i jeśli już z czegoś rezygnować to z wysokości:

35  x  45  x 250  =  400l
wys   szer     dł

Specjalistą w temacie nie jestem, ale logicznie myśląc 45cm pozwoli rybce na jako taki swobodny nawrót, a przy 250cm długości zbiornika miałbym już zupełnie czyste sumienie co do komfortu dla nich.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 09, 2009, 04:53:45 »

o zibi widzę zmiana planów - i dobrze . Brzanki mahecola naprawdę ładne a może weź pod uwagę tez brzanki denisona ? jakoś bliżej im do rekinich... http://images.google.pl/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&hl=pl&q=brzanka%20denisona&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 09, 2009, 15:36:29 »

zibi. tak sie zastanawiam co tobą kieruje gdy piszesz ze to twoja ulubiona ryba skoro nigdy ich nie miałeś. a z wyglądu też ten gatunek nie powala. ogólnie rzecz biorąc ja na twoim miejscu stawiając dość duży baniak (kilkaset litrów) spróbowałbym poszukać ryb większych gabarytowo ale nie koniecznie stadnych, a jako obsadę uzupełniającą do nich jakieś stadko ryb niewielkich.

szymon może Ci się nie podoba ta rybka i wcale nie musi...ważne że mi się podoba. A to że nigdy jej nie miałem to nie wpływa na to czy moge ja lubic czy nie...
Dla mnie rybka jest przecudowna. Ja niecierpię bojowników i też mnie nikt nie przekona. Każdemu się moze podobac cos innego.

A ja mu się nie dziwię, w tych rybkach coś jest. Sam rozmyślałem nad takim pomysłem na (pewnie daleką) przyszłość. Moim zdaniem litraż nie ma tu takiego znaczenia jak długość zbiornika. Ja tam dla tych rybek rozważałbym tylko jakieś niestandardowe rozwiązania od szklarza i jeśli już z czegoś rezygnować to z wysokości:

35  x  45  x 250  =  400l
wys   szer     dł

Specjalistą w temacie nie jestem, ale logicznie myśląc 45cm pozwoli rybce na jako taki swobodny nawrót, a przy 250cm długości zbiornika miałbym już zupełnie czyste sumienie co do komfortu dla nich.

Możliwe że 2,5m im wystarczy   Wink ale i tak zapewne niektórzy będą mowić ze to czysta teoria  Tongue

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 09, 2009, 15:39:28 »

o zibi widzę zmiana planów - i dobrze . Brzanki mahecola naprawdę ładne a może weź pod uwagę tez brzanki denisona ? jakoś bliżej im do rekinich... http://images.google.pl/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&hl=pl&q=brzanka%20denisona&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Jak koleś jest kasiasty i na porządne stado wyda pół do tysiaka to nie ma sprawy Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 09, 2009, 16:54:58 »

czyli ze niby te brzanki denisona są drogie?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 09, 2009, 18:53:40 »

najtańsze, które widziałem były po 49 pln za sztukę

P.S. a wracając do rekinich. kupując te ryby musisz też wziąć pod uwagę co z nimi zrobisz jak ci się znudzą, bo pozbycie się stada dorosłych sztuk (czyli sprzedaż bądź nawet oddanie komuś w odpowiednie warunki graniczyć będzie z cudem)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 18:56:46 wysłane przez szymonw » Zapisane

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 09, 2009, 18:59:20 »

wow to ładnie Smiley
czyli odpada Tongue
biore pod uwage tylko rekinie lub mahecola Smiley
chyba że znacie ryby które mają jakiś agresywny wygląd ( oprócz piranii  Grin) ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 19:11:22 wysłane przez zibi » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 09, 2009, 19:21:57 »

zibi
Jakbym był zodiakalną rybą to poleciłbym Ci siebie. Mam teraz agresywny wygląd jak czytam ten temat...

"Ulubione" znaczy że to coś lubisz od dłuższego czasu, lubisz to za coś, za wygląd, zachowanie, zwyczaje itd. Nie możesz pisać "ulubione" o czymś o czym nie masz pojęcia. A nie masz jak wychodzi w tym temacie. Trzeba wykazać się odrobiną odpowiedzialności "wow to ładnie". Może lepiej wpuść do akwarium mniejsze, bardziej popularne ryby. Brzanki Sumatrzańskie są tanie, bywają agresywne, szybkie i dorastają do sporych rozmiarów.

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 09, 2009, 19:40:40 »

zibi
Jakbym był zodiakalną rybą to poleciłbym Ci siebie. Mam teraz agresywny wygląd jak czytam ten temat...

"Ulubione" znaczy że to coś lubisz od dłuższego czasu, lubisz to za coś, za wygląd, zachowanie, zwyczaje itd. Nie możesz pisać "ulubione" o czymś o czym nie masz pojęcia. A nie masz jak wychodzi w tym temacie. Trzeba wykazać się odrobiną odpowiedzialności "wow to ładnie". Może lepiej wpuść do akwarium mniejsze, bardziej popularne ryby. Brzanki Sumatrzańskie są tanie, bywają agresywne, szybkie i dorastają do sporych rozmiarów.

ja jestem zodiakalną ryba  Wink mam 72L i 30L popularnych ryb.
chciałbym coś innego wreszcie Wink

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 09, 2009, 22:22:36 »

ja jestem zodiakalną ryba  Wink mam 72L i 30L popularnych ryb.
chciałbym coś innego wreszcie Wink

To już wymaga poważnego studium psychologicznego - ja też jestem zodiakalną rybą i też uważam, że brzanki rekinie są zaje.....! Cool

Jak masz miejsce i stać cię na zakup co najmniej 2 metrowego basenu to się nie zastanawiaj i bierz się za te rybki. Tylko dobrze przemyśl co Ci napisał Szymon - będziesz na te rybki skazany do końca, albo w razie czego będziesz musiał zepchnąć ze zbiornikiem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 22:28:16 wysłane przez shogun4 » Zapisane

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 10, 2009, 06:05:03 »

zibi w calosci popieram Twoje zdanie ze to sa jedne z piekniejszych rybek (tez mialam na nie ochote  lecz jak narazie nie dysponuje odpowiednim baniakiem). Choc czegos tu nie rozumiem, wiele jest ryb stadnych czy lawicowych i jakos wszyscy sa wtedy zgodni ze 6 czy 8 szt to juz stadko - lawica np. neony (choc tych akurat w takiej ilosci to nawet nie widac). A o brzankach rekinich piszecie ze 6,8 to nie lawica ani stado. A to co napisal :
Ławica to chociaz z 50-100 ryb. Tyle to nikt nie ma, więc nie ma o co kruszyć kopii, tym bardziej że 10 to już i tak za dużo.
to juz lekka przesada - akwarium domowe to nie jezioro a jednak sa tacy co je trzymaja w przyzwoitych warunkach.
Co do problemu o jakim napisal szymonow to tez nie jest az tak zle z tym oddawaniem. Jesli jestes stalym klientem w jakims sklepie to z oddawaniem ryb nie powinno byc klopotow (ja mam juz takie 3 sklepy).

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 10, 2009, 07:04:57 »

dzięki gina  Wink
wsparłaś mnie trochę duchowo.
Jeżeli zbiornik powstanie to tylko dla brzanek rekinich, 200x50x35 powinno wystarczyć chyba że 250 ale to już kwestia czasu.
myślę że problemów z oddaniem nie bedzie.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 10, 2009, 09:22:17 »

to juz lekka przesada - akwarium domowe to nie jezioro a jednak sa tacy co je trzymaja w przyzwoitych warunkach.
Jaka w tym przesada? 20 sztuk to nie ławica. Dla mnie przelicznik [długość ryby x 10] jest satysfakcjonująca w akwarium, x8 jest jeszcze do przyjęcia, ale mniej już nie przy tak aktywnej rybie.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 10, 2009, 16:33:29 »

ja jestem zodiakalną ryba   mam 72L i 30L popularnych ryb.
chciałbym coś innego wreszcie

a paletki ci się nie podobają?
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 10, 2009, 21:33:31 »

nie, to chyba nie dla mnie Tongue choć uwielbiam paletki i ich piękne ubarwienie  Grin
Choć słyszałem że są bardzo drogie bo za mały i słabo ubarwiony okaz 100zł sobie życzą  Wink
lepiej dołożyć te pieniądze w litraż Tongue
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2009, 17:20:30 wysłane przez zibi » Zapisane

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: