Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Co zrobić z tym maluszkiem ?  (Przeczytany 8445 razy)
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« : Czerwiec 04, 2009, 10:48:22 »

Siema
mam stary kilkuletni baniaczek wymiary : 33 x 13 x 23
Stoi taki nikomu niepotrzebny  Tongue
Myślałem żeby go spożytkować, tylko nie wiem za bardzo jak.
Mam miejsce do postawienia bo mam stolik na 2 akwa więc stałoby pod tym wiekszym 72L
Co mi doradzacie z tym zrobić?
i w razie czego co muszę kupić ze sprzetu bo wolną posiadam tylko gdzałkę 20W i napowietrzacz  Wink
tu macie fotke  Grin
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 10:55:53 wysłane przez zibi » Zapisane

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2009, 11:04:44 »

Hmm. Pomysły oczywiste:
Smiley

1. Narybkarium. Coś Ci się w końcu zechce "okocić" w głównym zbiorniku. A to byłby idealny baniak dla narybku
2. Tarliskarium dla nowożeńców. Urządzasz pod konkretne widzi-misie Twoich rybek. Styl orientalny, baldachimy, na różową landrynkę - słowem tak żeby im się dobrze dzieci robiło.
3. Krewetkarium Smiley Na czas kryzysu w sam raz. Masz imprezę.. jest alkohol. Goście zaczynają być głodni... Poważnie to stadko krewetek karłowatych miałoby tam jak w raju.
4. Jakiś Twój eksperyment wodny - może mcharium czy paludarium, czy inne "-ium"...
5. Kwarantarium... Jak Ci ogoniaste zaczną kopać w kalendarz, Kiryski teleportować się do KirysWonderLandu itd - to podejrzane osobniki możesz umieścić w kwarantannie. Taki zbiornik albo możesz utrzymywać działający z roslinami albo pusty i uruchomić szybko z suchego.
6. Zawsze można w nim podawać np. zupę. Co bogatsi i bardziej zmanierowani goście domu powinni docenić to rozwiązanie jako oryginalne i dekadenckie - czyli cool.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 11:06:22 wysłane przez Agnus » Zapisane

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2009, 11:15:11 »

Myślałem o mcharium ale nie jestem za bardzo doświadczony w tej dziedzinie  Undecided
Cos trzeba nawozić? jakieś specjalne środki?
a do takiego mcharium to rozumiem ze krewetki mozna wpuścic? a np bojownika mozna?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2009, 11:23:56 »

1. Kiedyś doświadczenie trzeba zdobyć... Smiley Warto spróbować jak masz żyłkę eksperymentatora..
2. Wszystko można mieszać, zależy czy idziesz by-the-book i zgodnie z przykazaniami dla danej dziedziny czy robisz coś po swojemu. Warto najpierw poczytać jak to robią inni i najlepsze wzorce zaimportować dodając coś od siebie.

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2009, 11:26:15 »

właśnie szukam na naszym forum hasła mcharium  Tongue

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2009, 11:31:50 »

Szukajcie a znajdziecie. Polecam też www.google.com Wink
I pamiętaj o dokumentowaniu swoich poczynań - zdjęciami i tekstem. Będzie dla tych, którzy przyjdą po Nas..

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 04, 2009, 13:29:48 »

Hmm. Pomysły oczywiste:
Smiley

1. Narybkarium. Coś Ci się w końcu zechce "okocić" w głównym zbiorniku. A to byłby idealny baniak dla narybku
2. Tarliskarium dla nowożeńców. Urządzasz pod konkretne widzi-misie Twoich rybek. Styl orientalny, baldachimy, na różową landrynkę - słowem tak żeby im się dobrze dzieci robiło.
3. Krewetkarium Smiley Na czas kryzysu w sam raz. Masz imprezę.. jest alkohol. Goście zaczynają być głodni... Poważnie to stadko krewetek karłowatych miałoby tam jak w raju.
4. Jakiś Twój eksperyment wodny - może mcharium czy paludarium, czy inne "-ium"...
5. Kwarantarium... Jak Ci ogoniaste zaczną kopać w kalendarz, Kiryski teleportować się do KirysWonderLandu itd - to podejrzane osobniki możesz umieścić w kwarantannie. Taki zbiornik albo możesz utrzymywać działający z roslinami albo pusty i uruchomić szybko z suchego.
6. Zawsze można w nim podawać np. zupę. Co bogatsi i bardziej zmanierowani goście domu powinni docenić to rozwiązanie jako oryginalne i dekadenckie - czyli cool.

1. Nie zgadzam się. Tak małe akwarium dla narybku szybko przyniesie straty (inhibitory populacji oraz wolny wzrost, karłowacenie, szybka przemiana materii i zgon) - to akwarium ma niecałe 10l. Kotnik 25l jest absolutnym minimum i większość narybku, trzeba w przeciągu 1-2 miesiącach przenosić, bo jest po prosti za małe.
2. Tarliskarium - na jakie rybki? Na bojownika? Nie bardzo, poziom wody może ok, ale powierzchnia dna cienka...
3. Krewetkarium bardzo ok. + 4. mcharium - jedno nie wyklucza drugiego - minimalny korzonek, mech, drobny piasek, parę świderków, 4 red cherry i wyglądać będzie pięknie Smiley

Ja bym zrobił pkt 3 i tylko w charakterze ozdobnym. Do takiego akwarium można kupić małą lampkę 6500K zawieszaną na akwarium, do tego pokrywkę z pleksi albo szkła, filterek malutki i grzałeczkę. Po kosztach można zrobić naprawdę ładny wycinek wody...

I consider myself as a one fish wolf pack
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 04, 2009, 13:34:02 »

bloniu
1. Nie policzyłem litrażu. Jeśli 10L to racja że za małe na Narybkarium. Niemniej jednak jako zbiornik tymczasowy dla narybku - przed przeniesieniem do większego - jest ok.
2. Przeczytałem że niektóre gatunki nawet wolą miec mniejsze akwa - szybciej sie wycierają. Niemniej jednak lepsze byłoby nieco większe.

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2009, 17:33:50 »

raczej urządze mcharium.
z krewetkami moze byc ciezko bo nie wiem czy w moim zoologu mają
a jaki filtr do 10L doradźcie coś

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2009, 19:36:37 »

a jaki filtr do 10L doradźcie coś
Jak krewetek nie mają to można zwykle zamówić i przywożą w ciągu tygodnia-dwóch.
A co do filtra to do tak małego akwa najtaniej będzie kupić jakiegoś miniaturowego AquaEla. Najbardziej optymalnie (zabiera mniej miejsca) powiesić na tylnej szybie małą kaskadę. Bo chyba Mini Kani nie ma sensu kupować do takiej miniaturki - chyba że ktoś ma kasę na wyrzucenie Wink
Moja rada jak poprzednio: Sprawdź mcharia innych osób, myślę że wielu doświadczonych ludzi prowadzi takie zbiorniki i zobacz czym oni filtrują wodę...

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2009, 20:21:12 »

Daj jakiś fan1 mini, najmniejszy jaki znajdziesz...oczywiście gabarytowo Smiley

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2009, 20:44:31 »

a co ze światłem ?
chyba nie będę bawił się w pokrywę...myślę raczej o jakiejś małej belce, tylko jaką świetlówke ?

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 04, 2009, 21:04:23 »

http://allegro.pl/item651222221_mini_lampa_hbd_11w_gwar_gratisy.html
http://allegro.pl/item648183002_lampa_solar_duo_13w_2x_niebieskie_diody_led_nie.html
:-) Chyba tansza opcja byłaby wystarczająca...

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 04, 2009, 21:07:42 »

Może i tańsza ale pod solar duo zajedwabiście rosną rośliny... Widziałem na swe oczęta..

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 04, 2009, 21:17:29 »

bloniu
Taaak? W takim razie lepsze rozwiązanie, choć cena z lekka zabija za takie maleństwo. Wszystko zależy czy kolega zibi może wydać taką kasę na lampę do bądź co bądź drugorzędnego akwa.
Ale dobrze wiedzieć że Solar Duo daje radę.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: