moonback
Nowy

|
 |
« : Czerwiec 04, 2009, 09:43:38 » |
|
Witam Od paru dni mam w akwarium 6 brzeanek sumatrzańskich. Oprocz tego w akwa bylo takze 5 neonków. Wszytskie neonki maja obgryzione płetwy a do tego 2 znalazłam martwe na dnie bez oczu. Postanowiłam odseparowac neonki do odzielnego akwa(tylko 3 bo tyle ich zostało) które ma 25l i temp. wode okolo 24-25 stopni, PH około 7. Gdy umieściłam neonki w akwarium zauważyłam ze bardzo zaczerwieniely im sie skrzela. Co to może znaczyć? Czy rybki są chore? o tej pory nie miałam do czynieneia z tego typu objawami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2009, 10:15:52 » |
|
Koleżanko moonback W punktach bo nie chce mi się pisać inaczej, Ty wyciągnij wnioski: 1. Brzanki Sumatrzańskie to wredne ryby, trzyma się je z szybkimi, silniejszymi rybkami 2. Neony to ryba stadna. 5 to za mało. 10 również. Ilość 15+ to minimum. 3. Neony i akwarium 25L to zły pomysł. Potrzebują akwarium obszernego najlepiej długiego. 4. Zaczerwione skrzela - może mało tlenu w wodze, za duża liczba trujących składników w wodze. Zrób testy na NO2/3.. 5. Odseparować to powinnaś raczej Brzanki Sumatrzańskie. To fajne ryby ale problematyczne w hodowli.
To tyle ode mnie....
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 10:19:51 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2009, 11:47:00 » |
|
Azoty (oprócz NO2 i NO3 zrób NH3/NH4) Wszystko to mogą być objawy zatrucia i działań innych ryb wobec ryb zatrutych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
haes
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2009, 11:48:56 » |
|
Nie wiem co może być neonkom, obgryzione płetwy to na pewno wina brzanek. Nie uważam jednak brzanek za wredne ryby, w moim akwarium jeszcze nie było przypadku podgryzania płetw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2009, 12:14:17 » |
|
Nie wiem co może być neonkom, obgryzione płetwy to na pewno wina brzanek. Nie uważam jednak brzanek za wredne ryby, w moim akwarium jeszcze nie było przypadku podgryzania płetw.
Ale ogólenie charakter jest taki, że obgryzają. Jak rozpoznajesz czerwone skrzela? one na tyle odchylają pokrywy skrzelowe, że je widzisz? Opisz dokładnie...
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
moonback
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2009, 21:23:12 » |
|
no poprostu na oskrzelach ryby wyrażnie widać zaczerwienienie... co do testów wody to jestem poczatkująca i nie bardzo mam takie testy w domu... jedyny jaki posiadam to test na PH... Czy jest jakis preparat który w ciemno zneutralizuje te szkodliwe związki? Jeśli tak to prosze podac nazwe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 04, 2009, 21:24:40 » |
|
Zakup testów jest nieuchronny!
Nie wiem jak widzisz skrzela ryb? Odchylają pokrywy skrzelowe? Rozumiesz co piszę? Daj fotkę jak możesz...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moonback
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 04, 2009, 21:30:39 » |
|
tak odchylaja je i to bardzo...
czy preparat TETRA Aqua Easy Balance moze rozwiazac sprawe?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 21:37:49 wysłane przez moonback »
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2009, 21:37:15 » |
|
Musisz dać fotkę. Inaczej nikt nie pomoże - nie jesteśmy lekarzami, którzy postawiliby diagnozę bez patrzenia  Zakup testów konieczny - nie lej chemii nie znając stanu wody! To strzał w kolano..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moonback
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2009, 21:46:16 » |
|
 bardzo slabo widac to zeczerwienienie na tych zdjeciach ale nie daly sobie zrobic lepszego ze wzgledu na to ze siedza za korzeniem przy dnie ;/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2009, 21:55:14 » |
|
Musisz koniecznie zrobić testy wody, o których wspominałem - aby wykluczyć przytrucie złą wodą. Ryby mogą mieć objawy zatrucia... Ale równie dobrze mogą mieć jakąś infekcję czy pasożyty atakujące skrzela. Naprawdę ciężko mi ocenić - musiałby się wypowiedzieć bardziej doświadczony akwarysta. Neon rzeczywiście niw wygląda zdrowo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moonback
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2009, 22:01:24 » |
|
martwie sie ze do rana wszytskie zdechna  a teraz nie mam dzie o tej godzinie kupic wszytskiego  mam nadzieje ze do 8 wytrzymaja
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 04, 2009, 22:05:33 » |
|
Nawet mi ciężko poradzić Ci abyś przełożyła ryby do akwarium zapasowego ponieważ raz że pewnie nie masz a dwa to może jeszcze pogorszyć ich stan, tym bardziej że nie wiadomo czy to woda jest czynnikiem trującym czy też chore są same z siebie (infekcja/pasożyt). Szkoda że nie wypowiedział się nikt znający na rzeczy. Poratujcie dziewczynę i doradźcie coś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 04, 2009, 22:27:24 » |
|
Ale nie ma co radzić jak nie znamy szczegółów. Ok powiem jej, żeby wymieniła połowę wody na odstaną kranówkę i dolała sera nitrivec. A to może nie jest związane z wodą i nic to nie zmieni...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 04, 2009, 22:31:08 » |
|
Kiedy to małe akwarium zostało zalane? Ile przed wpuszczeniem neonek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|