żela666
Nowy

|
 |
« : Czerwiec 01, 2009, 13:31:14 » |
|
Co mogę zrobić z akwarium jeśli jadę na 2 tygodnie nad jezioro??
co najlepiej zrobić żeby m i wszystko jak się da przeżyło??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 01, 2009, 13:36:28 » |
|
Poprosić sąsiadkę o opiekę  A jaką masz obsadę i wielkość?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 01, 2009, 13:41:34 » |
|
Jeśli chodzi Ci o jedzenie - to ryby przeżyją bez obaw. Chyba że masz jakieś mocno żarłoczne o szybkiej przemianie materii. Podmianę wody jak jedną przeoczysz to też się nic nie stanie.
Niby są karmiki automatyczne ale słyszałem że to lipa jest. Generalnie problemem są wyjazdy circa na 3 tygodnie i więcej..
EDIT: Oczywiście zakładam że masz wyłącznik automatyczny światła/CO2... Reszta - dobrze Ci poradziła Raziel. Jak nie masz ZAUFANEJ osoby, która zrobi DOKŁADNIE to co jej powiesz - lepiej zamknij ryby na klucz i jedź na wakacje.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2009, 14:36:09 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 01, 2009, 14:28:10 » |
|
Jesli nie masz nikogo zaufanego, który ma jakies pojecie o rybkach to zostaw je same sobie. Po opieka byle kogo akwarium moze byc w gorszym stanie niz zostawione same. Ryby po 2 tygodniach nie zdechna z głodu. Mozesz tez zastowac metode lopatoliczna jesli masz kogos kto na pewno nie bedzie mial głupich pomysłow (filr hałasuje - wylacze go, nikogo niema w domu - swiatło nie potrzebne, za malo karmy - kupie nowa) czy ataków paniki. Wybierz karmy, które sie nie psuja i zapakuj je do woreczków na zasadzie: "poniedzialek rano", "wtorek wieczór" itp. i zawies na tablicy korkowej czy poukładaj na stole. Reszte karm schowaj. Oswietlenie - mozna kupic programator i po krzyku ew. opiekun bedzie zapalał, ale zapominac rzecz ludzka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Klipek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2009, 06:26:59 » |
|
No tak o akwarium mam 60L, FILTR:AQUA SZUT 500l/h GRZAŁKĘ Z TERMOSTATEM LECZ OŚWIETLENIE MAM 15 w ALE NIE WŁONCZA SIĘ SAMO I NIE WYŁANCZA SIĘ SAMO.
RYBY: molinezje-3 gupiki-5 danio-6 kirysy-2 kosiarki-2
sory ale nik"żela666" to mojego kolegi a ja u niego byłem. i chciałem założyć wątek
Ogólnie to mam kogoś żeby przychodził.ale czy musi codziennie np.nie można zastosować wysunąć akwarium żeby śwatło szło bezpośrednio na akwarium.poszatkować rośliny może ryby będą je jadły I gdzie można kupić takie coś żeby światło było samo włączne. i czy jeden dzień na tydzien nie wystarcza na odzwiedzanie akwarium przez dobrego akwaryste??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2009, 07:20:36 » |
|
Do Klipek/Żela Stary nie kombinuj bo na tym dorum ludzie tego nie lubią. Nie ma sensu brać ludzi za idiotów ponieważ większość z nich idiotami nie jest. Jak masz pytanie to je zadaj a nie kombinuj. Sprawdzaj staranniej ortografię - też się przydaje.
Roślin się nie szatkuje. Ryby głodne same zjedzą resztki, reszta przetrwa. Chyba że - patrz mój poprzedni post. Wyłącznik czasowy kupisz w sklepie z elektryką (ok 30zł) lub na Allegro (ok 20zł).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2009, 07:31:10 » |
|
Jeden dzień wystarczy, jeśli ktoś się zna. Przeczyści filtr i rzuci jakieś tabletki i będzie w porządku, więcej niech nie robi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2009, 08:35:46 » |
|
śwatło szło bezpośrednio na akwarium.poszatkować rośliny może ryby będą je jadły I gdzie można kupić takie coś żeby światło było samo włączne. i czy jeden dzień na tydzien nie wystarcza na odzwiedzanie akwarium przez dobrego akwaryste??
Proponuję Ci poszatkować dwa filety z kurczaka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 02, 2009, 09:13:56 » |
|
Proponuję Ci poszatkować dwa filety z kurczaka.
Maciek, jeszcze gościu pomyśli, ze trzeba je do akwarium wrzucić  Programatory mechaniczne za 10 zł w markecie budowlanym można kupić a za 7 zł na allegro.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 02, 2009, 09:17:30 » |
|
Karm dobrze tydzień przed wyjazdem jeśli karmisz w kratkę. Kup włącznik czasowy. W 2 tygodnie ryby nie powinny zdechnąć z głodu - będą skubać glony, przeczesywać akwarium w poszukiwaniu resztek, podskubią może bardziej miękkie rośliny.
Najlepiej jakby ktoś przyszedł po tygodniu i coś sypnął...
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 02, 2009, 12:41:13 » |
|
Ja karmię bardzo oszczędnie, po dwóch dniach słabego karmienia ryby robią wykopaliska w poszukiwaniu rureczników, ale rureczniki są pycha  Z karmieniem warzywami bym się mocno zastanawiał, żeby nie przedobrzyć, bo się woda zacznie psuć, dlatego proponowałem tabletki do skubania. Wszystkie pokarmy zbożowe i podobne mają wytrzymałość około doby, potem są już niedobre.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 02, 2009, 12:44:08 » |
|
Tetra Holiday, ok 15 zł. Możesz spróbować to wrzucić, JBL Holiday...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 02, 2009, 13:22:03 » |
|
Nie jestem przekonana do tych zestawów wakacyjnych. Raczej bardziej zaczna gnic niz jakies ryby je zjedza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 02, 2009, 13:25:44 » |
|
Ktoś na tym forum miał dobre doświadczenia, w dwa dni maksymalnie to ryby zjadały, nie pamiętam już, kto to pisał. Mam tylko wątpliwości, jeśli napiszą, że może to stać dlużej, bo pewno jest mocno konserwowane. I tak jest konserwant, skoro tabletka leży na półce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 02, 2009, 19:42:11 » |
|
Ja bym się nie bawił w jakieś pokarmy wakacyjne, jeśli ryby są dorosłe, zdrowe, dobrze odkarmione i akwarium stabilne, to dwa tygodnie bez jedzenia wyjdą im tylko na zdrowie. Wystarczy zakupić wyłącznik czasowy do sterowania oświetleniem i wszystko, przed wyjazdem nieco podkarmić ryby, podmienić wodę i rosliny przyciąć.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|