Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Co mogę zrobić z akwarium jeśli jade na 2 tygodnie nad jezioro??
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Co mogę zrobić z akwarium jeśli jade na 2 tygodnie nad jezioro??  (Przeczytany 6480 razy)
żela666
Nowy
*

« : Czerwiec 01, 2009, 13:31:14 »

Co mogę zrobić z akwarium jeśli jadę na 2 tygodnie nad jezioro??

co najlepiej zrobić żeby m i wszystko jak się da przeżyło??
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 01, 2009, 13:36:28 »

Poprosić sąsiadkę  o opiekę Wink
A jaką masz obsadę i wielkość?
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 01, 2009, 13:41:34 »

Jeśli chodzi Ci o jedzenie - to ryby przeżyją bez obaw. Chyba że masz jakieś mocno żarłoczne o szybkiej przemianie materii.
Podmianę wody jak jedną przeoczysz to też się nic nie stanie.

Niby są karmiki automatyczne ale słyszałem że to lipa jest. Generalnie problemem są wyjazdy  circa na 3 tygodnie i więcej..

EDIT: Oczywiście zakładam że masz wyłącznik automatyczny światła/CO2...
Reszta - dobrze Ci poradziła Raziel. Jak nie masz ZAUFANEJ osoby, która zrobi DOKŁADNIE to co jej powiesz - lepiej zamknij ryby na klucz i jedź na wakacje.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2009, 14:36:09 wysłane przez Agnus » Zapisane

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 01, 2009, 14:28:10 »

Jesli nie masz nikogo zaufanego, który ma jakies pojecie o rybkach to zostaw je same sobie. Po opieka byle kogo akwarium moze byc w gorszym stanie niz zostawione same. Ryby po 2 tygodniach nie zdechna z głodu.
Mozesz tez zastowac metode lopatoliczna jesli masz kogos kto na pewno nie bedzie mial głupich pomysłow (filr hałasuje - wylacze go, nikogo niema w domu - swiatło nie potrzebne, za malo karmy - kupie nowa) czy ataków paniki. Wybierz karmy, które sie nie psuja i zapakuj je do woreczków na zasadzie: "poniedzialek rano", "wtorek wieczór" itp. i zawies na tablicy korkowej czy poukładaj na stole. Reszte karm schowaj.
Oswietlenie - mozna kupic programator i po krzyku ew. opiekun bedzie zapalał, ale zapominac rzecz ludzka.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Klipek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2009, 06:26:59 »

No tak o akwarium mam 60L,
FILTR:AQUA SZUT 500l/h
GRZAŁKĘ Z TERMOSTATEM
LECZ OŚWIETLENIE MAM 15 w ALE NIE WŁONCZA SIĘ SAMO I NIE WYŁANCZA SIĘ SAMO.

RYBY:
molinezje-3
gupiki-5
danio-6
kirysy-2
kosiarki-2

sory ale nik"żela666" to mojego kolegi a ja u niego byłem.
i chciałem założyć wątek

Ogólnie to mam kogoś żeby przychodził.ale czy musi codziennie
np.nie można zastosować wysunąć akwarium żeby
śwatło szło bezpośrednio na akwarium.poszatkować rośliny może ryby będą je jadły
I gdzie można kupić takie coś żeby światło było samo włączne. i czy jeden dzień na  tydzien nie wystarcza na odzwiedzanie akwarium przez dobrego akwaryste??
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2009, 07:20:36 »

Do Klipek/Żela
Stary nie kombinuj bo na tym dorum ludzie tego nie lubią. Nie ma sensu brać ludzi za idiotów ponieważ większość z nich idiotami nie jest. Jak masz pytanie to je zadaj a nie kombinuj.
Sprawdzaj staranniej ortografię - też się przydaje.

Roślin się nie szatkuje. Ryby głodne same zjedzą resztki, reszta przetrwa. Chyba że - patrz mój poprzedni post.
Wyłącznik czasowy kupisz w sklepie z elektryką (ok 30zł) lub na Allegro (ok 20zł).

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2009, 07:31:10 »

Jeden dzień wystarczy, jeśli ktoś się zna. Przeczyści filtr i rzuci jakieś tabletki i będzie w porządku, więcej niech nie robi.
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2009, 08:35:46 »

śwatło szło bezpośrednio na akwarium.poszatkować rośliny może ryby będą je jadły
I gdzie można kupić takie coś żeby światło było samo włączne. i czy jeden dzień na  tydzien nie wystarcza na odzwiedzanie akwarium przez dobrego akwaryste??

Proponuję Ci poszatkować dwa filety z kurczaka.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 02, 2009, 09:13:56 »

Proponuję Ci poszatkować dwa filety z kurczaka.

Maciek, jeszcze gościu pomyśli, ze trzeba je do akwarium wrzucić  Roll Eyes

Programatory mechaniczne za 10 zł w markecie budowlanym można kupić a za 7 zł na allegro.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 02, 2009, 09:17:30 »

Karm dobrze tydzień przed wyjazdem jeśli karmisz w kratkę. Kup włącznik czasowy.
W 2 tygodnie ryby nie powinny zdechnąć z głodu - będą skubać glony, przeczesywać akwarium w poszukiwaniu resztek, podskubią może bardziej miękkie rośliny.

Najlepiej jakby ktoś przyszedł po tygodniu i coś sypnął...

I consider myself as a one fish wolf pack
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 02, 2009, 12:41:13 »

Ja karmię bardzo oszczędnie, po dwóch dniach słabego karmienia ryby robią wykopaliska w poszukiwaniu rureczników, ale rureczniki są pycha  Grin
Z karmieniem warzywami bym się mocno zastanawiał, żeby nie przedobrzyć, bo się woda zacznie psuć, dlatego proponowałem tabletki do skubania.
Wszystkie pokarmy zbożowe i podobne mają wytrzymałość około doby, potem są już niedobre.
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 02, 2009, 12:44:08 »

Tetra Holiday, ok 15 zł. Możesz spróbować to wrzucić, JBL Holiday...

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 02, 2009, 13:22:03 »

Nie jestem przekonana do tych zestawów wakacyjnych. Raczej bardziej zaczna gnic niz jakies ryby je zjedza.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 02, 2009, 13:25:44 »

Ktoś na tym forum miał dobre doświadczenia, w dwa dni maksymalnie to ryby zjadały, nie pamiętam już, kto to pisał.
Mam tylko wątpliwości, jeśli napiszą, że może to stać dlużej, bo pewno jest mocno konserwowane. I tak jest konserwant, skoro tabletka leży na półce.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 02, 2009, 19:42:11 »

Ja bym się nie bawił w jakieś pokarmy wakacyjne, jeśli ryby są dorosłe, zdrowe, dobrze odkarmione i akwarium stabilne, to dwa tygodnie bez jedzenia wyjdą im tylko na zdrowie. Wystarczy zakupić wyłącznik czasowy do sterowania oświetleniem i wszystko, przed wyjazdem nieco podkarmić ryby, podmienić wodę i rosliny przyciąć.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: