Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Rdzewiejące śrubki na pokrywie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rdzewiejące śrubki na pokrywie  (Przeczytany 2210 razy)
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« : Maj 26, 2009, 13:15:33 »

Cześć

Miałam przerabianą pokrywę i w związku z tym są w nią wkręcone od spodu dwie śrubeczki. Przy podmianie wody zauważyłam że zaczęły rdzewieć.Czy powinnam je czymś zaimpregnować? Jeśli tak to czym? Czy po prostu oczyścić i zostawić? Czy rdza może być szkodliwa dla zbiornika
Myślałam np. o obklejeniu ich silikonem akwarystycznym..

A i jeszcze jedno pytanie coby nie zakładać nowego wątku: czy jest jakaś alternatywa dla brzęczyka? Mam na myśli jakąś pompkę która może tłoczyć powietrze (służyć za napowietrzacz) ale nie buczy tak jak brzęczyk?

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2009, 13:24:24 »

Co do śrub to nic innego Ci nie doradzę specjalnie. Może mogłabyś je wyczyścić w jakimś specyfiku do odrdzewiania i wypłukać. Ew. zmienić śruby na nierdzewne? Smiley
A odnośnie brzęczyka - jeszcze jako dzieciak miałem problem z terkoczącym i buczącym napowietrzaczem. Ojciec zakupił więc taką machinę na sklepjce - normalna pompa z kołem napędowym i paskiem Smiley Była sporo cichsza, przede wszystkim odgłosy działania miała o niższej częstotliwości więc tak nie irytowała...

Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2009, 14:01:43 »

Rdze lepiej wyczyscic cocacola nie zaszkodzi rybkom tak jak moze zaszkodzic odrdzewiacz nawet wyplukany.
Nalewasz coli do pojemniczka, wrzuczasz srubki i po jakims czasie rdza puszcza. Wtedy mozesz zabezpieczyc silikonem akwarystycznym

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2009, 19:14:02 »

A tam coca colę marnować!!!! Wściekły lepiej kupić nowe śrubki

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: