Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z filtrem aquaela ???  (Przeczytany 1410 razy)
sydar
Nowy
*

« : Maj 21, 2009, 22:56:05 »

Problem jak w temacie dotyczy filtra aquael unifilter 1000. Chodzi o to, że filtr raz spełnia swoją rolę a innym razem  nie (azotany dziwnie skaczą co potwierdzają testy i zejścia ryb). Najbardziej jest to widoczne w czasie okresowego czyszczenia (śr. raz w tyg. czyszczę gąbki naprzemiennie). Raz są one normalnie "brudne" a innym razem prawie czyściutkie. Mnóstwo nieczystości osadza mi sie za to na roślinkach. Filtr chodzi prawie na min. ,bo inaczej "zmiata" mi neonki. Przypuszczam, że własnie poprzez system reg. dostaje mi się do niego "lewa" woda i stąd problem?
Zastanawiam się nad zakupem innego filtra wewn. lub zewn. ale nie mam pomysłu jak go podłączyć w moim akwarium (aluminoiwa obudowa nasadzana na akw.) Zbiornik stoi b blisko sciany max 0,8cm od niej.

Mój ew. wybór to:
Zewn. eheim 2222 lub fluval 205 (jak wymyślę jak je podłączyć i jak znajde używkę za ok. 150 zeta Smiley
Wewn. Huh??

Może coś doradzicie ?
Akwarium ma ok 92 l 70*33 cm z robiona na zamówienie obudową akwaluxa (2 niewielkie otwory z tyłu akw.)
Obsada : 10 neonek czer, 2 pielegn. agassiza, 1 pielegniczka ramireza, 2 otoski, 4 kiryski panda, 3 danio czerw. 
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 18:22:53 wysłane przez sydar » Zapisane
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 22, 2009, 05:53:36 »

a jak czyścisz tą gąbkę?
wiadomo kubełek będzie o wiele lepszym rozwiązaniem

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
sydar
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2009, 12:00:16 »

Huh Czyszczę tak jak wszyscy. Biorę mydełko ew. jakiś dobry proszek i jadę do białości.... Good !

Cheesy A tak poważnie to w wodzie z akwarium w czasie podmiany delikatnie czyszczę i tak jak pisałem wszcześniej naprzemiennie. Ten filtr posiada 2 niezależne gąbki (to jego +)  i jeszcze wkład ceramiczny. Wkład cer. wymieniłem (rataj) i czyściłem dopiero 1 raz (również w wodzie z akwarium). Filtr kupiłem razem z akwarium używany. Nie jestem w stanie podać ile ma latek (ok 3 wg . sprzedającego). U mnie pracuje od stycznia 2009.

Co do kubełka to pewnie, że by lepszy był tylko jak go zamontować, żeby nie zachwiał i tak delikatnej pozycji akwarium w domu (obudowa musi być zamknięta ...rzekła żona i to tyle)
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 22, 2009, 13:11:29 »

Co do kubełka to pewnie, że by lepszy był tylko jak go zamontować, żeby nie zachwiał i tak delikatnej pozycji akwarium w domu (obudowa musi być zamknięta ...rzekła żona i to tyle)
podłączyć i niecgh działaja oba przez 2 tygodnie
skoro cały czas równowaga leży...
kupiłbym bakterie nitryfikacyjne - np. sera nitrivec
może masz zbyt dużo rybek? może przekarmiasz? roślin moze za mało?

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2009, 13:32:38 »

To w obudowie wierci się dziurę i jest przykryta.

Miałem znajomych z Czech, jeden miał się kiedyś ożenić, jak opowiadali jego koledzy. Dziewczyna powiedziała: albo ja, albo piwo i... wybrał piwo. Nie, żebym namawiał, ale opowiedzieć historię możesz, jako swoją  Wink
sydar
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2009, 13:48:23 »

Chodziło mi o to jak go fizycznie! podłączyć. A z tą równowagą to o estetykę chodzilo. Kobiece oko widzi inaczej niż męskie  Cheesy
Co do karmienia to karmie 1 raz dziennie i to małymi porcjami (nigdy nie zdąży opaść na dno) + tabletki dla kirysków (1 na 2-3 dni). Czasem podaję mrożonego wodzenia. Roślin raczej mam dość.
Pomysł wiercenia w obudowie nie za bardzo mi się podoba ...no ale może to fakt jedyny sposób. Chyba, że pozostane przy wewn. filtrze ale wtedy jaki byście polecili?
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #6 : Maj 26, 2009, 20:01:39 »

A co ci tak zależy żeby obudowa nie miała otworów? Każda ma, żeby te wszystkie sprzęty jakoś umieścić. Zresztą przecież otworki będą z tyłu, nikt nawet nie zauważy. W twojej obudowie też muszą być, bo niby którędy wychodzą kabelki od grzałki i filtra? Może to co już jest wywiercone wystarczy żeby wyprowadzić przewody od filtra zewnętrznego. Bo ja również taki ci polecam. Do zbiornika prawie 100l filtr wewnętrzny to moim zdaniem nieporozumienie, może służyć co najwyżej jako wspomaganie filtracjii mechanicznej. A żonę przekup jakimś błyszczącym bzdetem i będzie po problemie Cheesy

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: