Problem jak w temacie dotyczy filtra aquael unifilter 1000. Chodzi o to, że filtr raz spełnia swoją rolę a innym razem nie (azotany dziwnie skaczą co potwierdzają testy i zejścia ryb). Najbardziej jest to widoczne w czasie okresowego czyszczenia (śr. raz w tyg. czyszczę gąbki naprzemiennie). Raz są one normalnie "brudne" a innym razem prawie czyściutkie. Mnóstwo nieczystości osadza mi sie za to na roślinkach. Filtr chodzi prawie na min. ,bo inaczej "zmiata" mi neonki. Przypuszczam, że własnie poprzez system reg. dostaje mi się do niego "lewa" woda i stąd problem?
Zastanawiam się nad zakupem innego filtra wewn. lub zewn. ale nie mam pomysłu jak go podłączyć w moim akwarium (aluminoiwa obudowa nasadzana na akw.) Zbiornik stoi b blisko sciany max 0,8cm od niej.
Mój ew. wybór to:
Zewn. eheim 2222 lub fluval 205 (jak wymyślę jak je podłączyć i jak znajde używkę za ok. 150 zeta
Wewn.

??
Może coś doradzicie ?
Akwarium ma ok 92 l 70*33 cm z robiona na zamówienie obudową akwaluxa (2 niewielkie otwory z tyłu akw.)
Obsada : 10 neonek czer, 2 pielegn. agassiza, 1 pielegniczka ramireza, 2 otoski, 4 kiryski panda, 3 danio czerw.