Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl
|
 |
« : Maj 21, 2009, 16:00:21 » |
|
Witam. Mam 10 kirysków panda. Jeden z nich od początku był mniejszy... a teraz jest już dużo mniejszy od reszty. W tamtym tygodniu zauważyłem, że przewracał się już na dnie. Podrzuciłem mu pod pyszczek jedzonko, zjadł. Dziś już pływa normalnie, nie przewraca się. Jednak zastanawia mnie jego płetwa, jest postrzępiona i dużo krótsza niż u braci. Co to może być? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 15:35:42 wysłane przez Macieksoko »
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2009, 16:27:59 » |
|
Coś mi się wydaje że Kirysek jest chory. Nie jestem specjalistą od chorób ryb ale to co mogę polecić to odseparowanie tej rybki w małym akwa (może być kilkulitrowy kubik) i zapodanie Bactopuru do jego wody (tabletka) - ten środek znam i pomógł moim dwóm Kiryskom Spiżowym - miały również strzępiące się płetwy i ubytki w łuskach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2009, 17:33:42 » |
|
Zrobiłem mu teraz kąpiel z wodzie z preperatem aquakali (bakteriobójczy). Dałem mu też w osobnym pojemniku trochę jedzenia... je. Jeszcze kilka minut i wróci do ogólnego. Zobaczymy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miluś
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 23, 2009, 13:09:37 » |
|
Czy masz w akwa jakieś jeszcze rybki oprócz kirysków?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 23, 2009, 14:46:17 » |
|
Tak, link w podpisie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pitbel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 23, 2009, 15:17:10 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2009, 15:26:25 wysłane przez pitbel »
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2009, 15:28:45 » |
|
U mnie już drugi kirys ma to samo. Kupiłem SERA BAKTOPUR i będę próbował robić kąpiele w tym preparacie. Myślę, że to martwica...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 15:35:10 wysłane przez Macieksoko »
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2009, 16:39:56 » |
|
Trzymam kciuki. U moich Kirysków objawy ustąpiły ale zapodałem im profilaktycznie jeszcze jedną tabletkę Bactopuru. Inna sprawa że miały więcej ubytków na łuskach niż na płetwach - jak Twoje. Nie wiem więc czy to to samo. Ale objawy u nich ustąpiły.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 23:21:19 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 25, 2009, 22:54:02 » |
|
Wygląda niestety na martwicę. Może coś grzybiczego. Skoro pojawiło się już u drugiego to pomyśl też o ogólnym. Może podkręć trochę temp i daj do wody witaminy + jakiś uzdatniacz typu AquaSafe. Chyba dobrze, że kupiłeś Bactopur, te specyfiki Tropicala to zdaje mi się trochę lipa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 26, 2009, 08:24:07 » |
|
Dziś po dwóch kąpielach wydaje się być lepiej, płetwa już nie jest taka postrzępiona, jest prosta i chyba zaczyna odrastać. Dziwne jest zachowanie po kąpieli, szybki oddech i kilkanaście minut bez ruchu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 26, 2009, 08:36:15 » |
|
Moje Kiryski po leczeniu co prawda fizycznie doszły do siebie ale zachowanie nadal mają "dzikie". Kryją się, są bardziej płochliwe niż zwykle. Musisz być też cierpliwy jeśli chodzi o zaleczanie się fizycznych ubytków - z dnia na dzień poprawy nie będzie. Oby tylko nawrotu nie było. Trzymam kciuki dalej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 27, 2009, 18:35:09 » |
|
Chyba spieprzyłem sprawę... Wlałem baktopur 5 ml do ogólnego... a potem przeczytałem w sieci, że zabija też bakterie nitryfikacyjne :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 27, 2009, 19:32:40 » |
|
Pewnie zaaplikuje nitrivec...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 27, 2009, 20:54:42 » |
|
Chyba spieprzyłem sprawę... Wlałem baktopur 5 ml do ogólnego... a potem przeczytałem w sieci, że zabija też bakterie nitryfikacyjne :/
No nie popisałeś się  Ale nie ma co pękać, też przerabiałem coś podobnego. Wyglądało na to, że wykończyłem bakterie mieszanką ichtiosanu i mycopuru oraz zbyt częstym grzebaniem przy moim ultranowoczesnym filtrze. W takiej niefortunnej sytuacji podmieniasz szybko dużo wody (to najważniejsze) i dodajesz Tetra AquaSafe Start albo Bactozym, żeby się bakterie namnażały od nowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|