Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z Bojownikiem  (Przeczytany 9093 razy)
anek83
Nowy
*

« : Maj 21, 2009, 12:36:16 »

Mam problem z bojownikiem jest chory ale nie wiem do końca dlaczego i jak go uratować  Sad Kleks jest  żywą rybką a w tej chwili porusza się powoli i z trudem mimo tego że się bardzo stara utrzymuje się tuz pod powierzchnia albo opada na dno najczęściej nad powierzchnią ma dziurki w płetwie, wczoraj jadł,nie wiem czy to nie przeziębienie czy to nie martwica płetw nie wiem jak go leczyć podniosłam temperaturę do 29 stopni ale odniosłam wrażenie ,że wtedy czuł się jeszcze gorzej, ma grzałkę z termostatem (od wczoraj wcześniej buła zwykła), filtr (taka gąbka puszczająca bąble powietrza), kamyczki, nie ma pokrywy dlatego boje się przeziębienia to akwarium do 10L cały czas staram się je ulepszać wodę wymieniam raz na 2 tygodnie a co tydzień tylko jej cześć; co mam zrobić jak go ratować Huh środki które mam AKRYFLAWINA, ESKLARIN
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2009, 12:46:19 »

WODY SIE NIE WYMIENIA CALEJ TYLKO ROBI SIE PODMIANE !!!!!!!! mozliwe ze przez to ma jakas chorobe

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
anek83
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2009, 12:50:10 »

raz w tygodniu wymieniam tyko cześć  2 razy do tej pory wymieniłam mu całość czy to możliwe ze choruje z powodu resztek jedzenia  Huh nie wiem tez jak ustawić temperaturę Huh
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2009, 13:23:12 »

Może chorować z powodu resztek jedzenia, jeśli jest tego dużo i się psuje, to bakterie i grzyby nie dają rady rozkładać tych resztek. Masz malutkie akwarium, zdecydowanie za małe, więc i przez to problemy są większe.
Mógł się przeziębić, bo w domu pewnie z 22 stopnie, a w akwarium 29.
Jeśli możesz go oddać komuś, zanim sobie poćwiczysz na samym akwarium to by było dobrze, inaczej raczej padnie.
Leczy się z choroby, tutaj raczej powodów jest kilka, ale nie sądzę, że jest to choroba ryby.
Akwarium powinno stać samo od początku, dopiero później wpuszcza się ryby, jeśli się wleje całą nową wodę, to jakby się zaczynało od początku.   
Czy masz jakieś testy wody zrobione? Wiesz jaką masz wodę w kranie?
Czy woda jakoś pachnie dziwnie? Może ma dziwny kolor?
Rybka ma jakieś obrażenia oprócz dziurek w płetwach? Zmiana koloru, gruby brzuch...?
anek83
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 21, 2009, 13:36:12 »

brzuch ma ok nie mam niestety testów ale wodę daje zawsze odstaną 24h nie wiem czy pomoże mu przykrycie akwarium podniosłabym temperaturę ale nie wiem czy to nie pogorszy sytuacji nie mam komu go dać nie wiem gdzie zrobiłam błąd może to przez brak pokrywy i się przeziębił , nie wiem wymienić cześć wody podnieść temp? prawie cały dziń stoi w miejscu , nie wiem jak dodaje się tutaj zdjęcia to bym pokazała jak wygląda
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 21, 2009, 13:43:54 »

Zdjęcie wrzuc na fotosik, imageshack czy photobucket, a tu daj link

Masz tam rosliny jakies żywe? Czym karmisz? Dodajesz jakieś praparaty do wody?

Jesli chodzi o przykrycie, to u bojownika powinno być zawsze. Czy teraz da jakieś doraźne efekty, trudno powiedzieć

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 21, 2009, 13:48:04 »

Zdjęcie wstaw na jakiś inny serwer np. fotosik.pl, a tutaj wklej tylko [ img]http://www.fotosik...link do zdjęcia[ /img] albo chociaż link do strony.
Pokrywa/szyba mogłaby pomóc i dodatkowo mniej wody, więc na górze więcej powietrza, temperatury się wtedy wyrównują i nie przewiewa ryby. Ale masz mało wody i obawiałbym się, czy pod odlaniu nie pogorszy się jakość wody.
anek83
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 21, 2009, 13:55:29 »

http://img194.imageshack.us/img194/3373/sdc10357.jpg
http://img30.imageshack.us/img30/2207/sdc10358.jpg
mam nadzieje że dobrze to zrobiłam , właśnie je z apetytem może jeszcze nie jest tak źle ale czemu się nie rusza
anek83
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 21, 2009, 13:59:23 »

nie widać zdjęcia u mnie się otwiera
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 21, 2009, 14:16:51 »

Zdjęcia nie widać, ale się otwiera. I tak jest za duże na wklejenie na stronę.
Zdjęcia nieostre, ale nie widzę jakiś śmieci.
Zamek i sztuczna roślinka(?) są do wyrzucenia, bo zajmują tylko miejsce. Jakieś rośliny by się przydały, bo się męczy chłopak, a nawet jeśli akwarium jest działające poprawnie, to będzie rosło NO3.
Temperaturę masz za wysoką, o ile widzę dobrze, to 30 stopni. 
Zrób jeszcze zdjęcie jego uszkodzeń/objawów, ostre. 
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2009, 14:23:07 »

Wg mnie rybka jest przytruta, radziłabym podmianę wody dziś 50% i jutro drugą taką samą, tylko woda musi być podgrzana do temperatury wody w akwarium.

anek83
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2009, 14:29:58 »

nie potrafię zrobić w tej chwili lepszego zdjęcia przed chwilą próbowałam ale jak mu pokazałam lusterko to miał siłę żeby się napuszyć zniknęły mu małe dziurki w płetwie zostało tylko rozcieńcie w tylnej czyżby mu się poprawiło? uspokoił się i dalej nie rusza się w kącie co jest nie tak on zawsze był bardzo ruchliwy a teraz tak jakby nie miał na to siły Huh opadł na dno
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2009, 14:36:11 »

Zamiast mu pokazywac lusterko, zrób mu podmianę wody

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2009, 14:40:30 »

Tak jak radzi koleżanka, podmień wodę i obniż powoli temperaturę, bo woda cieplejsza może być bardziej trująca (prawdopodobnie amoniak, albo NO3).
Roślinki by się przydały, najlepiej rosnące od razu bez ukorzeniania, jak moczarka, rogatek.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 21, 2009, 14:43:55 »

Roślinki by się przydały, najlepiej rosnące od razu bez ukorzeniania, jak moczarka, rogatek.
pistia, wąkrota...

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: