Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « dlaczego padaja mi gupiki?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: dlaczego padaja mi gupiki?  (Przeczytany 15881 razy)
andrzej50
Nowy
*

« : Maj 20, 2009, 16:27:07 »

prosze o pomoc dlaczego samica tuz przed okoceniem padla mi? byla bardzo gruba az oczy jej wysadzilo? dlaczego tak sie stalo i to juz taki mam drugi przypadek prosze o pomoc i rade Sad dziekuje z góry
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2009, 16:36:45 »

a napisz jakie masz akwarium, ogółem wszystko co masz w akwarium, temperatura itp.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2009, 17:01:17 »

Dostosuj wątek do tych zaleceń. W przeciwnym razie zamykam a za jakiś czasu suwam.
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=723.0

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
andrzej50
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2009, 05:46:49 »

mam 52 l akwarium i temp 24-26st zwirek rosliny sztuczne i prawdziwe 5 gupiki 2 milnezje 3 mieczyki czerwone 3 mieczyki zielone glonojada i to wszystko.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 21, 2009, 06:05:48 »

parametry? sztuczne roslinki wywal i zastap je zywimi.

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 21, 2009, 06:13:33 »

masz zbyt dużo ryb na ten litraż, mieczyki i glonojad wymagają minimum 2x większego zbiornika
a jak z filtrowaniem? filtr pracuje cały czas? płuczesz wkłady w wodzie z akwarium?
robisz podmianki 25% wody co tydzień?

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 21, 2009, 07:45:56 »

masz zbyt dużo ryb na ten litraż, mieczyki i glonojad wymagają minimum 2x większego zbiornika
a jak z filtrowaniem? filtr pracuje cały czas? płuczesz wkłady w wodzie z akwarium?
robisz podmianki 25% wody co tydzień?

Molinezje to tez ryby ktore maja ciasno w Twoim akwarium i sie mecza (dodam jeszcze ze molki i mieczyki to ryby stadne wiec 2 czy 3 szt to stanowczo za malo i koniecznie akwarium dla nich to min 80 L). Najlepiej bedzie jak oddasz molki, mieczyki i glonojada albo kupisz wieksze akwarium.
Czy jestes pewny ze gupiczka byla kotna ? A moze byla tylko przekarmiona - czym karmisz i ile razy dziennie w jakich dawkach ?
Sztuczne rosliny moga kaleczyc ryby.

andrzej50
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 21, 2009, 15:29:28 »

filtr caly czas pracuje mam taki na 50 l akwarium i i dodatkowo drugi na 25 l napowietrzam tez plucze filtry i wymieniam wode raz na tydzien ze 30% samiczka miala duzo malych byly w bialy kokonie samiczce az oczy wsysadzilo miala je wybauszone jak kameleon!!!!!!!!!! nie miala sily plywac i miala jakby garba tak skrzywiony w palak kregoslup taki pierwszy raz przypadek widzialm. pozdrawiam i bardzo dziekuje za dotychczasowa pomoc proszac o dalsza
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« Odpowiedz #8 : Maj 21, 2009, 20:25:38 »

andrzej50
Moze "przeleciala" Twoja samiczke inna rybka? To wsrod ryb tez sie zdarza,  male mogly byc za duze albo bylo ich za duzo. Ile cm, ma ta rybka? Stara czy mloda? Ile masz gupikow w sumie, ile samic, ile samcow?
Jesli mialbys jakis zaraz w akwarium, to nie bylaby tylko jedna ryba chora, ale kilka, zalezy.
Moglbys dokaldniej opisac jak puchla, w ktorych miejscach i czas trwania schorowania, zanim zdechla. Co do mlodych jestes pewien?
Przygladales sie czy nie ma plam na ciele, odbarwien? Znieksztalcen pletw? Moze sie skaleczyla wlasnie o sztuczne roslinki? Jaki zwirek, piasek? Jak czesto wymieniasz wklad filtra?

Nie sadze, zeby gupiki mialy zdolnosc do przejadania sie. Ale tez wzielabym to pod uwage.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 20:36:03 wysłane przez lifia » Zapisane

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 21, 2009, 21:03:33 »

Nie sadze, zeby gupiki mialy zdolnosc do przejadania sie. Ale tez wzielabym to pod uwage.
To bys mogla sie zdziwic, gupiki to rybka ktora bedzie jadla dopóki bedzie karma i obojetne jaka. Inne ryby maja dosc a gupik chyba dopiero jak peknie ( na poczatku przygody akwarystycznej mialam tendencje przekarmiania rybek  Embarrassed wiec wiem co pisze )

andrzej50
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2009, 21:09:37 »

ten stan trwal okolo 3 dni potem zdechla miala okol 3cm. mam tez w kotniku male gupiczki i cos dziwnego sie z nimi dzieje plywaja pionowo? dawalem tylko tak sol co barwi na niebiesko wode i ja oczyszcza. filtra nie zmienialemtylko plucze czesto.te mlode maja taka plamke przy ogonie biala? czy yez mi padno sa one po innej samiczce. mam zwireki sztuczne 2 roslinki w akwarium tym 52 litrowym. teraz przenioslem ten mlody narybek do akwarium malego 12 litrow osobna sa teraz a wczesniej byly w plastykowym kotniku w glownym akwarium. co robic dalej podac sie i zlikwidowac akwarium niemam juz pomyslu i sil na to wszystko!!!!! pomocy!!!!!
andrzej50
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2009, 21:22:20 »

czy mlody narybek roznie plywa ja oszaleje chyba!!!!!!! nie mam w domu zadnego lekarstw na choroby ryb!!!!!!kiedys juz mialem akwarium dawno temu i takich klopotow nie mialem mialem pomke z kamieniem tylko i grzalke i wszystko bylo ok!!!!!ale takiego gupika co padl nie mialem jeszcze garbaty i z wytrzeszczem oczu wysadzonymi do przodu!!!! acha mam tez zywa roslinki trafki.czy to jakies mutanty sie rodza czy panuje choroba w mym akwarium filtr mam na 50 i 25 l wody i pracuje na okraglo cala dobe i tem mam ustawiona na 25st. RATUJCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2009, 22:12:15 »

Spuchnięty brzuch, wytrzezcz, skrzywienie kręgosłupa - wygląda na chorobę. Poczytaj np. o posocznicy ryb i puchlinie wodnej i porównaj objawy. Kup testy i zmierz twardość, Ph, NH3, NO2, NO3. Inaczej kombinujesz w ciemno.

lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2009, 22:33:58 »

Andrzej50
Czy na powierzchni wody zauwazyles jakis nalot, ledwo widoczna zawiesine? Wydaje mi sie, ze Twoje rybki sie dusza. Czy Twoje gupiki plywaja non top z nosem przy powierzchni? A inne rybki?
 Mozliwe, ze ta substancja do zabarwiania wody zanieczyszcza im skrzela. Przy takich zatruciach, rybki blakna i wytrzeszczaja im sie oczy, maja klopot z utrzymaniem rownowagi oraz trzymaja sie gornej strefy akwarium, a wlasciwie nawierzchni wody, jesli woda jest zatruta lub slabo natleniona. Wymien wode, zrezygnuj z barwienia wody (wstaw sobie lepiej niebieskie tlo) i czekaj.
 Druga mozliwosc, to zanieczyszczony wklad filtra. Wklad trzeba wymieniac, co jakis czas, zaleznie od intensywnosci pracy. W przeciwnym razie moze zaczac gnic - wytwarza sie wtedy jakas trucizna.
Proponuje tez zalozyc forum o bialych plamkach przy ogonach, moze to byc efekt odbarwienia z powodu zlego samopoczucia, moze byc to oznaka innych schorzen, moze ktos cie naprowadzi.
 Zastanawia mnie miejsce tych bialych plamek. Jednakowo u wszystkich, zatrutych gupikach wystepuja przy ogonie?

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 21, 2009, 23:01:18 »

To bys mogla sie zdziwic, gupiki to rybka ktora bedzie jadla dopóki bedzie karma i obojetne jaka. Inne ryby maja dosc a gupik chyba dopiero jak peknie ( na poczatku przygody akwarystycznej mialam tendencje przekarmiania rybek  Embarrassed wiec wiem co pisze )

Moje gupiki nigdy nie mialy tendencji do przejadania sie. Czy bym sie zdziwila? Wzielabym to pod uwage, bo nie jestem pewna czy to kwestia gatunku, czy mojej regularnosci. Niestety i w moim akwarium bywaly ofiary :[ mojej nieuwagi...
 Moim zdaniem:
Przyzwyczajenia tez robia swoje, jak sie wrzuca jedzenie raz tak, a raz tak, to sie obzeraja, na zapas. Ani jednego gupika nie kupilam w sklepie, mam je od malusienkiego od poczatku wrzucam regularnie jedzenie. Pomimo wszystko nie zjadaja wszystkiego. Jedyne czemu sie nie moga oprzec to zywe robaczki.

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: